Με τι ταχύτητες σέρφαραν οι Έλληνες στο Internet το 2021

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τι ταχύτητες σέρφαραν οι Έλληνες στο Internet το 2021
Οι χώρες πρωταθλητές στην απόδοση δικτύων. Οι ενέργειες που δρομολογούν πάροχοι και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υστέρηση στο σταθερό Internet.

Βελτιωμένες παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο οι ταχύτητες του Ιnternet στη χώρα παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν ανά μήνα μέσα στη χρονιά. Ακόμα και στην περίπτωση της σταθερής τηλεφωνίας όπου η υστέρηση είναι εμφανής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ταχύτητα download έφτασε στο τέλος του χρόνου σε «ιστορικά» υψηλά επίπεδα. Η όποια βελτίωση βέβαια, προκύπτει εγχώρια, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να σκοράρει χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, ειδικά στην περίπτωση του σταθερού Internet.

Χαμήλωσε ταχύτητα το Internet από κινητό τον Δεκέμβριο

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ookla για τις ταχύτητες του Internet τον Δεκέμβριο του 2021 (σ.σ. την υπηρεσία της Ookla (Speedtest) αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο). Ειδικότερα στην περίπτωση της κινητής η χώρα φάνηκε να κέρδισε έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη φτάνοντας στην 31η θέση μεταξύ 138 χωρών τον Δεκέμβριο του 2021 από την 44η θέση που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για την ακρίβεια από 29,83 Mbps download κατά μέσο όρο και 9,73 Mpbs upload που είχαν κατά μέσο όρο οι χρήστες τον Δεκέμβριο του 2020, έπιασαν τα 51,42 Mpbs download και 12,52 Mbps upload τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Οι παραπάνω βέβαια δεν αποτέλεσαν τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, αφού έναν μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο, οι ταχύτητες download και upload ήταν 51,61 Mbps και 12,31 Mbps αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες επιδόσεις άλλων χωρών, η χώρα μας έχασε μέσα σε έναν μήνα 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη κλείνοντας τον χρόνο στην 31η θέση από την 25η θέση που ήταν τον Νοέμβριο.

Οι διακυμάνσεις ήταν έντονες και κατά την διάρκεια της χρονιάς με τους καλύτερους μήνες από άποψη υψηλών ταχυτήτων να είναι ο Νοέμβριος και ο Μάιος όπου η μέση ταχύτητα download έφτασε τα 48,84 Mbps και τα 49,97 Mbps ενώ η μέση ταχύτητα upload κινήθηκε στα 11,78 Mbps και 12,45 Μbps αντίστοιχα, χαρίζοντας της την 27η και την 18η θέση αντίστοιχα, σε σχέση με τις λοιπές χώρες της λίστας. Στον αντίποδα αισθητά χαμηλότερες ήταν οι ταχύτητες του Internet τον μήνα Αύγουστο (33,81 Mbps download και 10,04 Mbps upload), κάτι που μπορεί να εδράζεται και στην αυξημένη χρήση των κινητών δικτύων λόγω διακοπών και τουριστών.

Να σημειωθεί ότι η χώρα με τις υψηλότερες ταχύτητες Ιnternet μέσω κινητού είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μέση ταχύτητα download 138,85 Mbps και ακολουθούν η Νορβηγία (119,12 Mbps), η Νότια Κορέα (108,26 Mpbs), η Κίνα (104,44 Mbps), και το Κατάρ (104,30 Mbps). Την «χρυσή» δεκάδα των υψηλών ταχυτήτων στο σερφάρισμα μέσω κινητού κλείνουν η Ολλανδία (97,67 Mbps), η Σαουδική Αραβία (93,61 Mbps), η Βουλγαρία (87,63 Mbps), η Δανία (85,39 Mbps) και το Κουβέιτ (83,33 Mbps).

Συνεχίζονται οι χαμηλές επιδόσεις στην κινητή

Πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της λίστας ήταν οι επιδόσεις των σταθερών δικτύων με την Ελλάδα να παραμένει στην ίδια περίπου θέση μεταξύ των 178 χωρών της κατάταξης, παρ' ότι έχει καταφέρει να βελτιώσει τις ταχύτητες της μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Για την ακρίβεια και βάσει των στοιχείων της Οokla η χώρα έπιασε τον Δεκέμβριο του 2021 τα 33,03 Mbps download και μόνο τα 4,95 Mbps upload σε σχέση με τα 23,01 Mbps download και 4,42 Mbps upload κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.

Δεδομένης της βελτίωσης των ταχυτήτων και των υπολοίπων χωρών όμως παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2021 στην 91η θέση από την 93η που κατείχε τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Και στην περίπτωση της σταθερής οι διακυμάνσεις ήταν ορατές με τον Αύγουστο να αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας του χρόνου από άποψη απόδοσης ταχυτήτων (24,10 Mbps download και 4,62 upload).

Η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στο σταθερό Internet παραμένει η Σιγκαπούρη με την μέση ταχύτητα download να διαμορφώνεται στα 192,17 Mbps. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Χιλή (187,50 Mbps) και ακολουθούν η Ταϊλάνδη (175,93 Mbps) το Χονγκ Κονγκ (168,66 Mbps) και το Μονακό (165,47 Mbps). Την «χρυσή» δεκάδα κλείνουν οι Δανία (156,04 Mbps), Κίνα (153,33 Mbps), ΗΠΑ (136,53 Mbps), Ισπανία (130,86 Mbps) και Μακάο (126,42 Mbps).

Στο επίκεντρο η βελτίωση των σταθερών δικτύων

Η υστέρηση του αποδόσεων των σταθερών δικτύων δεν είναι κάτι νέο. Έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο κι έχει αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα φαίνεται να εντείνονται οι προσπάθειες για την βελτίωση της κατάσταση, με τους παρόχους να δρομολογούν μεγάλες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και το υπουργείου να προχωρά με γοργούς ρυθμούς σχετικούς διαγωνισμούς όπως το UFBB που αναμένεται να κλείσει εν μέρει το ψηφιακό χάσμα που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι μόνο στην περίπτωση του ΟΤΕ σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027 ώστε να καλυφθούν με οπτική ίνα (FTTH) περίπου 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας (σ.σ. το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα αριθμεί περίπου 4,8 εκατ.). Αντίστοιχα, επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα αφορούν και συνδέσεις οπτικών ινών, έχει προαναγγείλει και η Vodafone για την επόμενη πενταετία ενώ περί τα 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει το νέο σχήμα Nova-Wind μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της τελευταίας από την United.

Πέρα από τις κινήσεις των παρόχων και δεδομένου ότι η προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζεται και η επέκταση του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB), το οποίο επιδοτεί την λειτουργία γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ (σ.σ. με το κουπόνι επιδότησης μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps κυμαίνεται σήμερα στα ίδια περίπου επίπεδα με μια σύνδεση VDSL).

Συμπληρωματικά με το SFBB, έρχεται ίσως και μέσα στη χρονιά, ένα νέο κουπόνι τύπου «Εξοικονομώ», το οποίο σκοπεύει να προωθήσει την σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το κτήριο. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος, που φέρει την ονομασία Fiber Readiness και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν ο αρμόδιος υπουργός με τα νέα κουπόνια τα οποία θα είναι ύψους 800-1000 ευρώ, θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων ώστε να εφαρμόσουν σε αυτά δομημένη καλωδίωση οπτικών ινών. Στόχος να δημιουργηθούν «Fiber Ready» κτήρια κατοικιών κι επιχειρήσεων, προκειμένου να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται σήμερα στην εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH).

Αν τα παραπάνω επιτευχθούν η χώρα εκτιμάται ότι θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για κάλυψη 100% με συνδέσεις 1 Gbps μέχρι το 2030. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη DESI η χώρα μας σκοράρει χαμηλά όσον αφορά στην διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητα 100 Mbps, φτάνοντας στο 3% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COSMOTE Home Connect: Νέα αποκλειστική υπηρεσία, για καλύτερο Internet στο σπίτι

Ετοιμάζεται δεύτερο ΣΔΙΤ για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα με την αρωγή του ΕΣΠΑ

OOKLA: Στα 164,95 Mbps η μέση ταχύτητα του 5G στην Aθήνα - Οι πόλεις «πρωταθλητές» στο 5G

gazzetta
gazzetta reader insider insider