Data.gov.gr: Η Ελλάδα ανοίγει τα ανώνυμα δεδομένα του Δημοσίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Data.gov.gr: Η Ελλάδα ανοίγει τα ανώνυμα δεδομένα του Δημοσίου
Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που ενσωματώνει την συγκεκριμένη Οδηγία στο εθνικό της δίκαιο, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχε τεθεί με τον νόμο 4305/2014.

Ανοιχτά και προσβάσιμα για το ευρύ κοινό είναι από σήμερα τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου μετά και την λειτουργία του data.gov.gr, η οποία ανακοινώθηκε κι επισήμως από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ανασχεδιάστηκε ολικά με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική ανανέωση της έως τώρα υποδομής ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, ώστε να παρέχονται με άμεσα αξιοποιήσιμο τρόπο για ερευνητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας διαθέτει δεδομένα του Δημοσίου από όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας – από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα ανοιχτά και δωρεάν, συγκεντρωμένα σε 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες, στα πρότυπα του gov.gr. Οι 9 θεματικές ενότητες είναι

  • Οικονομία και Εμπόριο,
  • Έγκλημα και Δικαιοσύνη
  • Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Κοινωνία
  • Τεχνολογία
  • Μετακινήσεις

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα σημείο συγκέντρωσης (data lake) των δεδομένων του Δημοσίου που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, εναρμονίζοντας διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων σε μια ενιαία αρχιτεκτονική για διαχείριση και κατανάλωση.

Πέρα από την ενημέρωση το data.gov.gr ενθαρρύνει την ευρεία αξιοποίηση δεδομένων τα οποία θα αποτελέσουν βάση ανάπτυξης εφαρμογών. Η πλατφόρμα προσφέρει όλα τα δεδομένα προς τον πολίτη, τον ερευνητή και την επιχείρηση σε ένα ενιαίο πρότυπο, καθώς παρέχονται μέσω API (Application Programming Interface – Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών).

Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία και να τα εντάξει εύκολα και αυτόματα σε άλλες πλατφόρμες και εφαρμογές, όπως επιτάσσουν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας αναβαθμίζει τις προοπτικές της ψηφιακής θέσης της Ελλάδας, επιλύοντας μία ακόμη ψηφιακή εκκρεμότητα. Τα ανοιχτά δεδομένα συνιστούν παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024, μέσω του Νόμου 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που ενσωματώνει την συγκεκριμένη Οδηγία στο εθνικό της δίκαιο, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχε τεθεί με τον νόμο 4305/2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider