Τριπλή παρέμβαση στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο: Αύξηση μισθών, επέκταση ψηφιακής κάρτας και στο βάθος... φθηνή στέγη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριπλή παρέμβαση στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο: Αύξηση μισθών, επέκταση ψηφιακής κάρτας και στο βάθος... φθηνή στέγη
Αυξήσεις περιμένουν 585.000 εργαζόμενους από την 1η Απριλίου, ενώ έξτρα επιδόματα θα λάβουν άνεργοι της ΔΥΠΑ. Ανοίγουν σύντομα και οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ευνοϊκές παρεμβάσεις περιμένουν εργαζόμενους και ανέργους από τον Απρίλιο, καθώς έρχονται αυξήσεις μισθών και επιδομάτων ενώ εντάσσονται στην ψηφιακή ωρομέτρηση άλλοι 18.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους, προκειμένου να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με επιδότηση από την ΔΥΠΑ.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Αυξημένος στα 780 ευρώ θα είναι από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ αντίστοιχα, ύστερα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ το μήνα και αφορά συνολικά 585.000 εργαζόμενους.

Για όσους έχουν προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 οι βασικές απολαβές προσδιορίζονται στα 780 ευρώ για προϋπηρεσία έως 3 έτη, 858 ευρώ για προϋπηρεσία 3-6 έτη, 936 ευρώ για 6-9 έτη και 1.014 ευρώ για προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012. Για όσους παίρνουν επίδομα γάμου, οι παραπάνω ελάχιστοι μισθοί αυξάνονται κατά 10% και διαμορφώνονται σε 858, 936, 1.014 και 1.115 ευρώ αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα ωφελούνται χιλιάδες άνεργοι που είτε λαμβάνουν κάποια παροχή ανεργίας που πλέον αυξάνεται στα 479 ευρώ (από 438 ευρώ), είτε συμμετέχουν σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ.

Επέκταση ψηφιακής κάρτας

Έως το τέλος Απριλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ στον χώρο της κοινής ωφέλειας, ξεκινώντας από αυτές που εντάσσονται στον κλάδο των μεταφορών, καλύπτοντας έτσι 18.000 εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προσεχείς ημέρες, προγραμματίζονται συναντήσεις με τις διοικήσεις αυτών των εταιριών και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, προκειμένου να ενταχθούν στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας και να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Η Κάρτα επεκτείνεται στις εξής 12 ΔΕΚΟ:

  • ΟΣΕ ΑΕ
  • ΕΡΓΟΣΕ
  • Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ
  • ΟΣΥ
  • ΟΑΣΑ
  • ΟΣΕΘ
  • ΟΑΣΘ
  • Αττικό μετρό
  • Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
  • Εγνατία Οδός ΑΕ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΕΛΤΑ

Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν σε επόμενη φάση ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.

Κοινωνική στέγη - Δάνεια σε νέους

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου αναμένεται να εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Οι νέοι και τα νέα ζευγάρια που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (δηλαδή είναι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους) υποβάλλουν αίτηση, για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.

Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών με άδεια κατασκευής ως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο ποσό τις 150.000 ευρώ. Αν δηλαδή ένα σπίτι έχει εμπορική αξία 200.000 ευρώ το δάνειο θα είναι 150.000 ευρώ.

Οι νέοι θα πληρώνουν τόκο μόνον για το ¼ του δανείου που θα προέρχεται από τράπεζες, ενώ για τα ¾ που θα προέρχονται από τα κεφάλαια της ΔΥΠΑ ο τόκος είναι μηδενικός. Οι τρίτεκνοι θα έχουν εξ ολοκλήρου άτοκο δάνειο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναζητούνται αφορούν:

- Την ηλικία του αιτούντος, που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

- Την οικογενειακή του κατάσταση, που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί όχι νωρίτερα από ένα μήνα πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση δανείου. Σε περίπτωση που αποκτηθεί τέκνο μετά την υποβολή της αίτησης ή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης προσκομίζεται επικαιροποιημένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

- Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των αιτούντων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.

- Για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη ακινήτου κατάλληλου για την κατοικία τους, οι αιτούντες υποβάλλουν τη Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων του τελευταίου έτους.

- Το Συμβόλαιο ιδιοκτησίας (προσχέδιο συμβολαίου) ή ο τίτλος του προκατόχου του ακινήτου ή η Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εφόσον δεν έχει γίνει συμβόλαιο.

- Οικοδομική Άδεια του ακινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: Η διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες - Τα 10 «βήματα»

Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει για εργοδότες, εργαζόμενους και ανέργους- Πόσο επιβαρύνεται η ΔΥΠΑ - Τι θα ακολουθήσει στο Δημόσιο

Εσπευσμένα στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως τα τέλη Απριλίου ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό μετρό, Hellenic Train

gazzetta
gazzetta reader insider insider