Παράλληλη ασφάλιση: Προσαυξήσεις και αναδρομικά το Φεβρουάριο για 50.000 δικαιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράλληλη ασφάλιση: Προσαυξήσεις και αναδρομικά το Φεβρουάριο για 50.000 δικαιούχους
Η οφειλή που υπάρχει γι’ αυτές τις κατηγορίες συνταξιούχων, αποτελεί ένα «κρυφό χρέος» για τον ΕΦΚΑ, που θα κληθεί να το αποδώσει από τον επόμενο μήνα.

Τέλος στην εκκρεμότητα 50.000 ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση επιδιώκει να δώσει ο ΕΦΚΑ, ώστε να λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξή τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον δεύτερο φορέα ασφάλισης.

Το απαραίτητο λογισμικό για να μπορούν να δοθούν οι προσαυξήσεις που οφείλονται βρίσκεται -επιτέλους- στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να δοθούν οι προσαυξήσεις και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά που ανατρέχουν ακόμη και στον Μάιο του 2016 που ξεκίνησε η ισχύς του Ν.Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις της τάξης των 300 ευρώ το μήνα και αν υπολογίσει κανείς ότι οι μήνες που είναι σε εκκρεμότητα το αίτημα μπορεί να ξεπερνούν τους 60, γίνεται σαφές ότι πρόκειται να δοθούν ποσά που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Δικαιούχοι της προσαύξησης είναι:

  • όσοι ασφαλισμένοι ήταν στο ΙΚΑ και παράλληλα κατέβαλαν εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες
  • οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί, που εργάζονταν παράλληλα και στο Δημόσιο, καθώς επίσης και οι δικηγόροι.

Οι εκκρεμότητες λόγω παράλληλης ασφάλισης δεν λογίζονται στις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ, καθώς αφορούν ασφαλισμένους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη από το κύριο Ταμείο τους, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση από τον δεύτερο φορέα ασφάλισης.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που είχε ένσημα και στον ΟΑΕΕ, έχει λάβει σύνταξη μόνο από το ΙΚΑ και περιμένει την προσαύξηση από τον ΟΑΕΕ ύψους 250 ευρώ το μήνα. Αν η αίτησή του εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2018 και του αποδωθεί τον Φεβρουάριο του 2022, θα λάβει μαζί και αναδρομικά 4 ετών (δηλαδή 48 μήνες Χ 250 ευρώ=12.000 ευρώ).

Άρα η οφειλή που υπάρχει γι’ αυτές τις κατηγορίες συνταξιούχων, αποτελεί ένα «κρυφό χρέος» για τον ΕΦΚΑ, που θα κληθεί να το αποδώσει από τον επόμενο μήνα.

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Στο μεταξύ στην αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης για το έτος 2022.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία.

Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»-& Εισφορές Μη Μισθωτών-& «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -& «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Εξετάζεται η παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την Παρασκευή 4/2

Συντάξεις: 225.000 απονομές μέσα στο 2021 - Μήνας ρεκόρ ο Νοέμβριος

gazzetta
gazzetta reader insider insider