Καταιγισμός πληρωμών τον Δεκέμβριο: Διπλά επιδόματα, αναδρομικά και έκτακτες καταβολές - Οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταιγισμός πληρωμών τον Δεκέμβριο: Διπλά επιδόματα, αναδρομικά και έκτακτες καταβολές - Οι δικαιούχοι
Στην... ουρά για το ταμείο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων μπαίνουν παλιοί και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μισθωτοί, αλλά και συνταξιούχοι

Καταιγισμός έκτακτων πληρωμών έρχεται τον Δεκέμβριο για πάνω από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου φέρνει χρήματα στις τσέπες και στα ΑΤΜ, εν όψει Χριστουγέννων αλλά και ακρίβειας, που δείχνει τα δόντια της στο ενεργειακό κόστος αλλά και στις καθημερινές αγορές.

Στην... ουρά για το ταμείο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων μπαίνουν παλιοί και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μισθωτοί αλλά και συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά αλλά και το έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου με την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 700.000 δικαιούχους. Όπως έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, από τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί ως προκαταβολή στους περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το ποσό τους επιδόματος που έλαβαν πέρυσι (καθώς θεωρείται πως φέτος θα επιδοτηθούν περισσότερο).

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ακολουθεί η επόμενη μεγάλη πληρωμή του Δεκεμβρίου σε 215.000 οικογένειες, ωφελούμενες από το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οι δικαιούχοι θα λάβουν στις 15 Δεκεμβρίου την πρώτη δόση από το διπλό επίδομα που δικαιούνται για τα Χριστούγεννα, σε εφαρμογή της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως το εγγυημένο ποσό είναι:

  • έως 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου προκαταβολικά το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας του Ιανουαρίου.

Τέλος το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).

Συντάξεις και αναδρομικά

Την εβδομάδα 20 - 24 Δεκεμβρίου και πριν τα Χριστούγεννα θα προπληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022:

  • Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Οι συνταξιούχοι όμως έχουν να περιμένουν και άλλες τρεις πληρωμές τουλάχιστον μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς θα εκκρεμούν οι πληρωμές των αναδρομικών για τις δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000 – 50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Πρις από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» των 250 ευρώ (+50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος) που ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την διανομή του έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος μπαίνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κι έτσι δικαιούχοι είναι :

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Πριν την Πρωτοχρονιά

Άλλες δυο πληρωμές έρχονται μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους.

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 29-30 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που υπολογίζονται σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Γενικώς έως 31/12 αναμένεται ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και των παλαιών- που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές στα νοικοκυριά

Έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους: Ποιοι «κόβονται» από το μέρισμα - Πόσοι θα λάβουν διπλή πληρωμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider