Τα 7 SOS των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ - Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την πρώτη δόση του φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 7 SOS των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ - Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την πρώτη δόση του φόρου
Πριν όμως προχωρήσετε στην πληρωμή, καλό είναι να «τσεκάρετε» το «λογαριασμό» που έχει εκδοθεί για τα ακίνητά σας.

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για το 2021 ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να την πληρώσουν είτε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είτε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων.

Πριν όμως προχωρήσετε στην πληρωμή, καλό είναι να «τσεκάρετε» το «λογαριασμό» που έχει εκδοθεί για τα ακίνητά σας. Στην περίπτωση που εντοπίσετε λάθη ή παραλείψεις έχετε τη δυνατότητα να τα διορθώσετε με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 από την οποία θα προκύψει νέα διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων οι οποίες μπορεί και να «ξεφουσκώσουν» το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι, πριν την καταβολή της πρώτη δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου, δείτε προσεκτικά το εκκαθαριστικό, ελέγξτε για τυχόν λάθη και διορθώστε τα στοιχεία στην ακίνητη περιουσία σας με την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα εξής σημεία όπου εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη:

1. Ηλικία. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

2. Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου είναι λάθη που κοστίζουν ακριβά. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

3. Ημιτελή κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία. Στην περίπτωση αυτή, σημειώστε ότι ο φόρος πενταπλασιάζεται.

5. Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

6. Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Μπορεί να φαίνεται αθώο λάθος αλλά στοιχίζει στους φορολογούμενους αφού η μη αναγραφή ή η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

7. Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider