ΕΦΚΑ: 196.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά το επόμενο εξάμηνο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: 196.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά το επόμενο εξάμηνο
Επιπλέον 69.100 ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο (επιστροφή εισφορών) ή μηδενικό για το 2020

Στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις έξι συνολικά δόσεις των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών του 2020, περίπου 196.000 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που είχαν το περασμένο έτος παράλληλη απασχόληση (μισθωτή εργασία και μπλοκάκι).

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 196.000 επαγγελματίες, ενώ άλλοι 69.100 έχουν πιστωτικό υπόλοιπο (επιστροφή εισφορών) ή μηδενικό.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμα μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Κατά την εφαρμογή του νέου εισφοροδοτικού πλαισίου, αξιοποιήθηκαν Πληροφοριακά Συστήματα Φορέων και η δήλωση των ασφαλισμένων στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση – Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας» προκειμένου να προσδιοριστούν οι ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθώς και τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Παράλληλα, τέθηκε σε αναστολή η έκδοση των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 μέχρι τη λήψη των δεδομένων.

Από την διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο
Τομέα,
για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Δήλωση παράλληλης απασχόλησης

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εισφορών του 2020 έχει δημιουργήσει σημαντική καθυστέρηση και στις πληρωμές των εισφορών του 2021, που βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης πρέπει να «τρέξουν» ένα μήνα μετά την έναρξη των πληρωμών για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι εισφορές του 2021 για τους παράλληλα απασχολούμενους θα «τρέξουν» από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προκειμένου δε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας της νέας εκκαθάρισης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία για την υποβολή αιτήσεων παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Έτσι έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021.

Δήλωση παράλληλης απασχόλησης γίνεται και κατά την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους, όμως με δεδομένο ότι υπάρχουν αλλαγές στην απασχόληση, με τη νέα υπηρεσία μπορούν να δηλωθούν μεμονωμένα διαστήματα, καθώς και αλλαγές που δεν ήταν γνωστές στην αρχή του έτους.

Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι δεν θα καλούνται να καταβάλουν εισφορές τις οποίες στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει ή θα συμψηφίζει. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από το τέλος Αυγούστου και σε 6 δόσεις η πληρωμή των εισφορών 2020 για τους μη μισθωτούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider