Τουρισμός για Όλους: Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός για Όλους: Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία
Όλα τα προγράμματα τουρισμού που θα τρέξουν την φετινή χρονιά

Διακοπές σε ακόμα 250.000 Έλληνες θα προσφέρει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για Όλους», το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι, για πρώτη φορά, διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε 250.000 Έλληνες να απολαύσουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπών σε μια σειρά από πανέμορφους προορισμούς, σε όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Σαντορίνη για την έναρξη της ελληνικής τουριστικής σεζόν ενόψει κορονοϊού.

Ο στόχος της κυβέρνησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε, είναι διττός. Αφενός να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού, μετά και την επώδυνη περιπέτεια της πανδημίας κι αφετέρου να τονώσει την τουριστική κίνηση και την ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και κατ' επέκταση την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια πρόγραμμα έχουν ενεργοποιηθεί και στο παρελθόν. Ειδοποιός διαφορά αυτή τη φορά είναι το ύψος του κρατικού κονδυλίου - 30 εκατ. ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν στους δικαιούχους εν συγκρίσει με τα 5 εκατ. που διατέθηκαν για παράδειγμα την προηγούμενη φορά που έτρεξε αντίστοιχο πρόγραμμα.

Διάρκεια του προγράμματος

Όπως διευκρινίστηκε η διάρκεια του προγράμματος είναι, αρχικά εξάμηνη, συγκεκριμένα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για παράταση, με στόχο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα«Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων, εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Το κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για ετήσιο ατομικό εισόδημα και από 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο.

Επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η επιδότηση είναι για το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων και μπορεί να φτάσει στα 120 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή οι επιταγές διακοπών θα είναι αξίας 30 ευρώ ημερησίως.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του, το υπουργείο προτρέπει τα καταλύματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να παρέχουν και πρόσθετη έκπτωση, ώστε το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να είναι ακόμα μικρότερο από το 50% της διανυκτέρευσης.

Βάσει των αρχικών υπολογισμών το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα παρέχει εφέτος περίπου 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, οι οποίες, μεδιαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο, θα κατανεμηθούν στους 250.000 δικαιούχους Έλληνες πολίτες με ηλεκτρονική κλήρωση. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τους ενδιαφερόμενους πολύ απλά, μέσω του συστήματος Taxis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» είναι ένα από τα πακέτα τουρισμού που αφορούν τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα υπάρχει ο κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για την περίοδο 2020-2021 για πάνω από 300.000 δικαιούχους. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα πέραν της επιδότησης για διαμονή στην απόφαση προβλέπεται και επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 30%.

Ο κοινωνικός τουρισμός του ΟΕΑΔ, ο οποίος ξεκινά από την 1η Αυγούστου, προβλέπει ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια). Η διαμονή σε 5άστερο ξενοδοχείο, δηλαδή, θα κοστίσει στον ωφελούμενο 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ενώ έκπτωση θα υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισητήρια για όσους επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς. Η έκπτωση θα είναι 33% για τους ενήλικες, 50% για τα παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ δωρεάν θα είναι για μικρότερα παιδιά και ΑΜΕΑ.

Για διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε νησί για μία εβδομάδα (με δύο παιδιά 5 και 10 ετών), με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 Αστέρων με πρωινό, η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια), ενώ η επιδότηση του ΟΑΕΔ σε 600 ευρώ (2 δίκλινα Χ 50 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια).

Επιπλέον υπάρχει και ο κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για 113.000 δικαιούχους της περσινής χρονιάς για τους οποίους δόθηκε παράταση να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές διακοπών ως τον Σεπτέμβριο του 2020.Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Τέλος θα υπάρξει και ο κοινωνικός τουρισμός από την «Αγροτική Εστία» με διακοπές και εκδρομές για 60.000 αγρότες (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider