Αλλάζει πολιτική ακυρώσεων η Airbnb λόγω κοροναϊού - Τι ισχύει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει πολιτική ακυρώσεων η Airbnb λόγω κοροναϊού - Τι ισχύει
Σε ποιες περιπτώσεις επισκέπτες μπορούν να ακυρώσουν την κράτηση παίρνοντας τα χρήματά τους πίσω.

Τον έναν τομέα εμπορικής κι οικονομικής δραστηριότητας μετά τον άλλο πλήττει ο κοροναϊός o οποίος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να βγει εκτός των κινεζικών συνόρων και να επεκταθεί σε περισσότερες από 70 χώρες.

Με τις κυβερνήσεις να εκδίδουν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για συγκεκριμένους προορισμούς αλλά και πόλεις ολόκληρες να μπαίνουν σε καραντίνα, ο τουρισμός είναι από τους πρώτους κλάδους που επηρεάζεται αισθητά και φυσικά μαζί του και η οικονομία διαμοιρασμού με τις αντίστοιχες πλατφόρμες.

Ακόμα και στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρωθούν οι κατά τόπους καρναβαλικές εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με στόχο την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, πολυάριθμες ήταν και οι ακυρώσεις στην δημοφιλή πλατφόρμα της Αirbnb.

Αναγκαίο ένα δίχτυ ασφαλείας

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ακυρώσεων αλλά και η απαίτηση των χρηστών για ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση που οι ίδιοι προσβληθούν από τον ίο ή μια περιοχή μπει σε καραντίνα, ώθησε μάλιστα την πλατφόρμα διαμοιρασμού να τροποποιήσει την πολιτική ακύρωσης κρατήσεων για έκτακτες περιπτώσεις, για περιπτώσεις δηλαδή όπου οικοδεσπότες και επισκέπτες επηρεάζονται από την επιδημία.

Να θυμίσουμε ότι η πολιτική ακύρωσης της Airbnb διαφέρει ανάλογα με το τι έχει επιλέξει ο κάθε οικοδεσπότης, μπορεί να είναι από ελαστική – να προβλέπει δηλαδή την επιστροφή χρημάτων αν η ακύρωση γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την άφιξη στον προορισμό έως πολύ αυστηρή – χωρίς επιστροφή χρημάτων δηλαδή όποια στιγμή κι αν ακυρώσετε.

Σύμφωνα με τους ανανεωμένους όρους της Airbnb, οι οικοδεσπότες και οι επισκέπτες που έχουν κάνει κρατήσεις και πρέπει να ακυρώσουν την διαμονή τους ή την εμπειρία τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τους εκάστοτε περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ή οι υγειονομικές αρχές μιας χώρας καλύπτονται πλέον από την πολιτική έκτακτων/ελαφρυντικών περιστάσεων και μπορούν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν την κράτηση τους δωρεάν.

Ωστόσο η αλλαγή ή η ακύρωση θα πρέπει να αφορά τοποθεσία που ισχύουν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, να έχει εκδοθεί γι αυτήν ταξιδιωτική οδηγία ή να υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν σήμερα κρατήσεις για την ηπειρωτική Κίνα, τη Νότια Κορέα και ορισμένες περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Την κράτησή τους μπορούν να ακυρώσουν δωρεάν και οι επισκέπτες που προέρχονται από μια περιοχή που έχει αυξημένα κρούσματα κοροναϊού. Φυσικά η λίστα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει συγκεκριμένους προορισμούς, θα μπορούσε όμως να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω αν ακυρώσουν μια κράτηση επειδή έχει ακυρωθεί η πτήση τους προς έναν προορισμό λόγω του κοροναϊού.

Η δωρεάν ακύρωση φυσικά ισχύει και για άτομα που έχουν διαγνωσθεί ότι φέρουν τον ιό καθώς και για όσα ενδέχεται να έχουν μολυνθεί εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και αποφασίζουν να μην ταξιδέψουν για να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι όσοι απλά θέλουν να ακυρώσουν το ταξίδι επειδή ανησυχούν για την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού, θα υπόκεινται στην κανονική πολιτική ακυρώσεων της εταιρείας.

Η εταιρεία μάλιστα έχει συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε μια από τις χώρες και τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που φέρει αυτός ο ιός, ζητάμε από όλους τους οικοδεσπότες και τους φιλοξενούμενους να ενημερωθούν για τις ταξιδιωτικές οδηγίες και τις συμβουλές υγείας των τοπικών αρχών τους, πέρα από τα γενική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας στον ιστότοπό της. Επιπλέον καλεί την κοινότητά των χρηστών της πλατφόρμας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τόσο όταν ταξιδεύει όσο κι όταν φιλοξενεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider