Χατζηδάκης: Σαν την φορολογική δήλωση θα είναι η αίτηση για σύνταξη 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Σαν την φορολογική δήλωση θα είναι η αίτηση για σύνταξη 

Τη μορφή της φορολογικής δήλωσης θα έχει στο μέλλον η αίτηση για σύνταξη όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι όσοι είναι οι μήνες καθυστέρησης απόδοσης της σύνταξης τόσα θα είναι και τα αναδρομικά, δηλαδή αν έχει κάνει κάποιος 10 μήνες πριν την αίτηση για σύνταξη και είναι στο κλιμάκιο των 384 θα πάρει 3.840 ευρώ (384 ευρώ Χ 10).

Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα θα δοθεί στις συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί πριν το 2018 ενώ θα υπάρξουν και ειδικά προγράμματα για πιο προβληματικά ταμεία όπως ΝΑΤ,ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΕΔΕ , έτσι ώστε να πάρουν σύνταξη όσοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ εδώ και 3-4 χρόνια.

Όσον αφορά την την καταχώρηση των στοιχείων και την προετοιμασία των φακέλων το υπουργείο θα διερευνήσει και τη χρήση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και αναδρομικών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης το μέτρο που ανακοινώθηκε για την καταβολή ενός αριθμού εθνικών συντάξεων - και μάλιστα αναδρομικά - είναι ένα μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε για την απονομή των συντάξεων θα υφίστανται τρία βήματα:

  1. Η Εθνική σύνταξη θα χορηγείται άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας). Γι' αυτούς που ήδη περίμεναν, χορηγείται αναδρομικά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί.
  2. Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο.
  3. Τέλος η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο αυτό πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

  • Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.
  • Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider