Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού - Διευρύνονται οι φετινοί δικαιούχοι των voucher

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού - Διευρύνονται οι φετινοί δικαιούχοι των voucher
Στο νέο πρόγραμμα μπορούν για πρώτη φορά να υποβάλλουν αίτηση δικαιούχοι, εφόσον στην αίτηση έχουν δηλώσει παιδί με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

Νέοι δικαιούχοι των επιδοτούμενων διακοπών σε ολόκληρη τη χώρα προστέθηκαν κυριολεκτικά την... τελευταία στιγμή στο φετινό πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021.

Υπενθυμίζεται πως για φέτος, το πρόγραμμα έχει 4 αλλαγές προς όφελος των δικαιούχων:

  • τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ,
  • υπερδιπλασιάστηκαν οι ωφελούμενοι από 140.000 σε 300.000,
  • αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις από 5 σε 6 βράδια και
  • επιδοτήθηκαν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας έτσι ισχυρά κίνητρα για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται περισσότερες οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες.

Έως σήμερα, γίνονταν δεκτά μόνο τα αιτήματα των δικαιούχων που δεν είχαν λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, εκτός και εάν οι δικαιούχοι ήταν ΑμεΑ οπότε μπορούσαν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Στο νέο πρόγραμμα (2020-2021) μπορούν για πρώτη φορά να υποβάλλουν αίτηση δικαιούχοι, εφόσον στην αίτηση έχουν δηλώσει παιδί με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω, ανεξαρτήτως αν έλαβαν συμμετοχή κατά την προηγούμενη περίοδο.

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, για τη συμμετοχή τους στο φετινό πρόγραμμα διαρκεί μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59, ενώ οι επιταγές ενεργοποιούνται από 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων από 5 σε 6 βράδια. Επίσης, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Τέλος, για πρώτη φορά προστίθεται ο Νομός Έβρου στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

- από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή

- από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους κυμαίνεται από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια). Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Η διαμονή σε 5άστερο ξενοδοχείο, δηλαδή, θα κοστίσει στον ωφελούμενο 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ενώ έκπτωση θα υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όσους επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς. Η έκπτωση θα είναι 33% για τους ενήλικες, 50% για τα παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ δωρεάν θα είναι για μικρότερα παιδιά και ΑΜΕΑ.

Για διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε νησί για μία εβδομάδα (με δύο παιδιά 5 και 10 ετών), με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 Αστέρων με πρωινό, η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια), ενώ η επιδότηση του ΟΑΕΔ σε 600 ευρώ (2 δίκλινα Χ 50 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια).

Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider