Κυκλική Οικονομία: Το παλιό λατομείο που έγινε πολυτελές ξενοδοχείο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυκλική Οικονομία: Το παλιό λατομείο που έγινε πολυτελές ξενοδοχείο
shimao wonderland intercontinental
Το Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel είναι το πρώτο ξενοδοχείο του κόσμου που κτίστηκε στο χώρο ενός παλιού λατομείο.

Ένα έργο κυκλικής οικονομίας «πέντε αστέρων» υποδέχεται εδώ και λίγα χρόνια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και τους κοιμίζει σε δωμάτια που βρίσκονται κάτω από το έδαφος και ενίοτε και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Το Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel είναι το πρώτο ξενοδοχείο του κόσμου που κτίστηκε στο χώρο ενός παλιού λατομείου με 337 δωμάτια τα οποία βρίσκονται σε βάθος 88 μέτρων ενώ ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

QUARRY HOTEL
Πηγή φωτο: Jade + QE

Το ξενοδοχείο διαθέτει 18 ορόφους, 16 εκ των οποίων είναι κάτω από το έδαφος ενώ τα δύο κατώτερα επίπεδα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σε αυτά υπάρχουν δωμάτια και κοινόχρηστοι χώροι όπως εστιατόρια και ο επισκέπτης έχει θέα στο υποβρύχιο ενυδρείο.

Στο κτίριο υπάρχουν επίσης μεγάλο κέντρο συνεδρίων και αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής όπου κυριαρχεί το νερό με πισίνες κάτω από τη στάθμη του λατομείου. Εξωτερικά, υπάρχουν μεγάλες υπαίθριες εκτάσεις με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους πρασίνου όπως είναι ένα υπαίθριο θεματικό πάρκο αναψυχής.

Το έργο έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτέκτονα Martin Jochman και το στούντιο του JADE + QA και χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν πολλές τεχνικές προκλήσεις προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όπως είναι ιδιόμορφα προβλήματα των σεισμικών επιπτώσεων του «ψηλού κτιρίου που στερεώνεται και στα δύο άκρα» και των συναφών προβλημάτων πυρασφάλειας, αποχέτευσης, ποιότητας νερού και κυκλοφορίας που σχετίζονται με τη μοναδική του θέση.

Το εγκαταλελειμμένο λατομείο γεμίζει εν μέρει με νερό για να δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη. Το ξενοδοχείο είναι σχεδιασμένο σε σχήμα "S", διαθέτει γυάλινη οροφή και κρεμαστούς κήπους δημιουργώντας ένα μοναδικό μικροκλίμα που προκαλείται από τις θερμικές ιδιότητες της μάζας του λατομείου και της λίμνης που υπάρχει εκεί.

Η τιμή του δωματίου ξεκινά από περίπου 500 ευρώ τη βραδιά.

Βραβεία και διεθνής προβολή

Το Shimao Wonderland Intercontinental προτάθηκε για το βραβείο του Παγκόσμιου Αρχιτεκτονικού Φεστιβάλ στη Βαρκελώνη το 2008 ενώ το 2011 έλαβε χρυσό βραβείο στην έκθεση MIPIM Asia στο Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, βραβεύθηκε ως το «Best Luxury Hotel Architecture» στο «China Luxury Hotel & Resort Congress 2014» στη Σαγκάη.

Τον Μάρτιο του 2013, το National Geographic Discovery Chanel ξεκίνησε τη μαγνητοσκόπηση της διαδικασίας κατασκευής και σχεδιασμού του έργου για ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς τους «Megastructures».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider