Μαξ Φερστάπεν: 200 εκατ. ευρώ σε φόρους κατηγορείται ότι χρωστάει ο πρωταθλητής της Formula 1 στην Ολλανδία

Ο σούπερ σταρ της Formula 1, Μαξ Φερστάπεν κατηγορείται ότι χρωστάει στην πατρίδα του, την Ολλανδία, φόρους 200 εκατ. δολαρίων. Ο Ολλανδός υπήκοος απολαμβάνει τη ζωή στο έπακρο ως κάτοικος πλέον του Μονακό, το οποίο έχει φόρο εισοδήματος 0%.
Μαξ Φερστάπεν: 200 εκατ. ευρώ σε φόρους κατηγορείται ότι χρωστάει ο πρωταθλητής της Formula 1 στην Ολλανδία

Ο Μαξ Φερστάπεν είναι ανάμεσα στα πιο hot ονόματα αυτή τη στιγμή στη Formula 1. Σε ηλικία 25 ετών, ο οδηγός της Red Bull έχει ήδη κερδίσει δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα, τίτλους που φέτος μπορεί να μετατρέψει σε χατ-τρικ, δεδομένης της μέχρι τώρα επίδοσής του.

Διαβάστε ακόμα: Φερνάντο Αλόνσο - Σε δημοπρασία η σπάνια Ferrari Enzo του - Αναμένεται να πιάσει 5,5 εκατ. ευρώ

Αγωνιζόμενος υπό ολλανδική σημαία, ο Μαξ θεωρείται εθνικός ήρωας στη χώρα καταγωγής του. Άλλωστε, είναι ο πρώτος Ολλανδός που κατακτά παγκόσμιο πρωτάθλημα στην F1. Χάρη στη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητά του, όπου κι αν αγωνίζεται, συχνά συνοδεύεται από μια θάλασσα από πορτοκαλί σημαίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι Ολλανδοί πεπεισμένοι ότι ο Φερστάπεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ολλανδικό ιστότοπο deVolksrant υποστηρίζει ότι ο Μαξ εξαπατά τη χώρα του, καθώς δεν πληρώνει φόρους ύψους εκατ. δολαρίων.

Με ετήσιο μισθό περίπου 64 εκατ. δολάρια, ο Μαξ Φερστάπεν είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο. Ενώ το τρέχον συμβόλαιό του με τη Red Bull ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο Ολλανδός οδηγός αγώνων έχει ήδη συμφωνήσει τη συνεργασία του με την αγωνιστική ομάδα μέχρι το 2028, εξασφαλίζοντας την αγωνιστική του καριέρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το δημοσίευμα επιτίθεται στον 25χρονο λέγοντας ότι συνειδητά μετακόμισε στο Μονακό σε ηλικία 18 ετών για να αποφύγει τη φορολογία στην πατρίδα του. Το πριγκιπάτο στη Γαλλική Ριβέρα θεωρείται φορολογικός παράδεισος λόγω των ευνοϊκών κανόνων για τους προσωπικούς και εταιρικούς φόρους. Το Μονακό δεν φορολογεί τα φυσικά πρόσωπα για το εισόδημά τους, γι' αυτό και πολλά άτομα με υψηλή περιουσία προτιμούν να μετακομίσουν εκεί, αποφεύγοντας τη φορολογία στην πατρίδα τους.

Ενώ αγωνίζεται υπό ολλανδική σημαία, ο Μαξ γεννήθηκε στο Hasselt του Βελγίου και έμεινε στη χώρα μέχρι να μετακομίσει στο Μονακό. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο deVolksrant ισχυρίζεται ότι η συνεισφορά του Μαξ στην οικονομία της Ολλανδίας ή του Βελγίου είναι πρακτικά μηδενική, δεδομένου ότι έχει αποφύγει να πληρώσει φόρους στη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και στις δύο χώρες, τα άτομα που ανήκουν στην κορυφαία κατηγορία φορολογίας εισοδήματος πληρώνουν φόρο εισοδήματος 49,5% στην Ολλανδία και 50% στο Βέλγιο. Το άρθρο υποστηρίζει ότι εάν ο Μαξ συνεχίσει να παραμένει στο Μονακό μέχρι το 2028, οπότε και λήγει το συμβόλαιό του με την Red Bull, η φοροδιαφυγή του θα ανέλθει σε περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια σε μια περίοδο 13 ετών.

Ο Ολλανδός μελετητής Ρούτγκερ Μπρέγκμαν συντάσσεται επίσης με την ομάδα που πιστεύει ότι ο Max δεν είναι εθνικός ήρωας. Ο ίδιος μάλιστα έγραψε πρόσφατα μια μακροσκελή ανάρτηση στο LinkedIn επικρίνοντας τον οδηγό της F1. «Δεν καταλαβαίνω πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη… Ο Μαξ συνεισφέρει 0 ευρώ στην εκπαίδευση και τη φροντίδα, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Τίποτα απολύτως», έγραψε ο Μπρέγκμαν στην ανάρτηση.

Ο μελετητής προτρέπει μάλιστα τον κόσμο να μην υποστηρίζει τον Μαξ και να σταματήσει να τον ζητωκραυγάζει. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. Αρκετοί άνθρωποι σχολίασαν την ανάρτησή του επισημαίνοντας ότι ο Μαξ δεν κάνει τίποτα παράνομο. Κάποιοι μάλιστα επεσήμαναν ότι τα χρήματα που κέρδισε ο οδηγός της F1 είναι εκτός Ολλανδίας και δεν έχει την υποχρέωση να πληρώσει φόρους για αυτά.

Φυσικά, ο Φερστάπεν δεν είναι ο μόνος οδηγός της F1 που επικρίνεται για φοροαποφυγή επειδή ζει στο Μονακό. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, εννέα σημερινοί οδηγοί της Formula 1 ζουν στο πριγκιπάτο, ενώ αρκετοί πρώην οδηγοί αποκαλούν επίσης το πριγκιπάτο σπίτι τους.

Ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, αντιμετώπισε επίσης τις ίδιες αντιδράσεις εκ μέρους ορισμένων συμπατριωτών του, αφού αρχικά δήλωνε «κάτοικος» Ελβετίας και στη συνέχεια, πριν από λίγα χρόνια, μετακόμισε στο Μονακό.

Μπορεί λοιπόν το πολυτελές περιβάλλον και το μεσογειακό σκηνικό να είναι δύο από τους σημαντικούς λόγους που οι περισσότεροι από τους αστέρες της F1, αλλά και άλλοι εκατομμυριούχοι αθλητές να «μετακομίζουν» στο Μονακό, το βασικό κίνητρο ωστόσο είναι η μηδενική φορολογία.

Στην περίπτωση του Φερστάπεν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταθλητής της F1 δεν έχει ακίνητο στο Μονακό και ζει σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα που εικάζεται ότι αξίζει 16 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται στην περιοχή Fontvielle, μια από τις πιο κομψές περιοχές του Μονακό, και προσφέρει εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ