Zim Cyber City: Η Ζιμπάμπουε σχεδιάζει μια νέα πόλη αποκλειστικά για δισεκατομμυριούχους

Με την πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε, να καταρρέει, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εξετάζει το ενδεχόμενο να τη μεταφέρει σε μια «cybercity» στο όρος Χάμπντεν, όπου ήδη έχουν προαγοραστεί δεκάδες βίλες.
Zim Cyber City: Η Ζιμπάμπουε σχεδιάζει μια νέα πόλη αποκλειστικά για δισεκατομμυριούχους

Απ’ ότι φαίνεται οι πολιτικοί ηγέτες της Ζιμπάμπουε έχουν έτοιμη μια «θεραπεία» για την υπό κατάρρευση πρωτεύουσα της χώρας, τη Χαράρε. Η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα φτωχή, βρώμικη και υπερπλήρης με περισσότερους από 1.6 εκατομμύρια κατοίκους να μένουν μόνιμα εκεί. Έτσι, προκειμένου να δωθεί μια νέα «ζωή» στη Ζιμπάμπουε σχεδιάζεται μια υπερκατασκευή στο όρος Χάμπντεν, 17 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με την επένδυση να φτάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Eastern Aviation City: Η Ταϊλάνδη χτίζει μια επική νέα «αεροπορική πόλη» 9 δισ. δολαρίων για τουρίστες

Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε πρόσφατα λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Ουσιαστικά, οι αρχές της χώρας θέλουν να φτιάξουν εκεί ένα νέο «Ντουμπάι», μεταφέροντας στο όρος Χάμπντεν το εθνικό κοινοβούλιο, τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας, τα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια, το χρηματιστήριο, το προεδρικό μέγαρο και 250 πολυτελείς βίλες. Για αρχή τουλάχιστον.

Εικόνα

«Το όρος Χάμπντεν είναι το νέο Χαράρε», υποστήριξε ο Shaji Ul Mulk, ένας Ινδός δισεκατομμυριούχος που στηρίζει το σχέδιο και έχει ήδη επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, τουλάχιστον 30 από τις 250 πολυτελείς βίλες που θα κατασκευαστούν στην πρώτη φάση του έργου έχουν ήδη αγοραστεί από δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι σχεδιάζουν να μετακομίσουν εκεί μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Η τιμή τους είναι περίπους τα 500 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, η διαδικτυακή πόλη που ετοιμάζεται θα έχει έκταση 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα στεγάσει έναν από τους ψηλότερους πύργους στην Αφρική.

Την ίδια ώρα στο Χαράρε, την πρωτεύουσα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα σκουπίδια συλλέγονται σπάνια, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποσπασματική και πολλές γειτονιές δεν έχουν καλή παροχή νερού εδώ και χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg η αξία του νομίσματος της Ζιμπάμπουε έχει πέσει κατακόρυφα, τα επιτόκια είναι τα υψηλότερα στον κόσμο και ο ετήσιος πληθωρισμός αγγίζει το 244%.

Παρά τα προβλήματα της Ζιμπάμπουε, όμως, η Zim Cyber City που χτίζεται στο όρος Χάμπντεν έχει προσελκύσει την προσοχή της Κίνας, η οποία ανέλαβε να φτιάξει δωρεάν το νέο κτίριο του κοινοβουλίου, κάνοντάς το δώρο στη χώρα. Τι σκοπούς έχει για μετά βέβαια δεν το γνωρίζουμε.