Στη Μαλαισία το 2ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, από τον Ελληνοαυστραλό αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη

Σε μια ιστορική γειτονιά της Κουάλα Λουμπού στη Μαλαισία, το Merdeka 118 είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και το ψηλότερο observation deck  στη Νοτιοανατολική Ασία. Την κατασκευή του έχει αναλάβει Αυστραλιανή αρχιτεκτονική εταιρεία, ένας εκ των συνιδρυτών της οποίας είναι ο Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας Νώντας Κατσαλίδης.
Στη Μαλαισία το 2ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, από τον Ελληνοαυστραλό αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη

Το Merdeka 118, που βρίσκεται στην καρδιά της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, έφτασε επίσημα τους 118 ορόφους. Με τελικό ύψος 678,8 μέτρα, πρόκειται να γίνει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο ,το 2022. Ξεπερνά τον Πύργο της Σαγκάης ύψους 632 μέτρων και είναι δεύτερο μετά τον Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, με ύψος 828 μέτρα

Διαβάστε ακόμα: Ο Γουίλ Σμιθ σκαρφάλωσε στο ψηλότερο κτίριο της Γης για να βρει τον καλύτερο εαυτό του

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Fender-Katsalidis, του Ελληνοαυστραλού Νώντα Κατσαλίδη και του Αυστραλού Karl Fender, και έχει θέα στο Στάδιο Merdeka όπου η Μαλαισία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1957.

Το εξωτερικό θυμίζει την όψη ενός άκοπου διαμαντιού και τα σχήματα είναι εμπνευσμένα από τα τριγωνικά μοτίβα που υπάρχουν στη μαλαισιανή τέχνη των μπατίκ.Το Merdeka 118 διαθέτει εμβαδό 288.000 τ. μ., εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προορίζονται για χώρους γραφείων.

Εικόνα
Tα τριγωνικά μοτίβα που κυριαρχούν στο σχεδιασμό του κτιρίου είναι εμπνευσμένα από τη μαλαισιανή τέχνη των μπατίκ (Πηγή: Fender-Katsalidis)

Ο πύργος θα έχει επίσης ένα εμπορικό κέντρο, ένα τζαμί, ένα ξενοδοχείο και το ψηλότερο observation deck της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα υδάτινο πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων, συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κουάλα Λουμπούρ και αρκετούς υπαίθριους δημόσιους χώρους στο επίπεδο του εδάφους.

Εικόνα
Το κτίριο συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κουάλα Λουμπούρ και αρκετούς υπαίθριους δημόσιους χώρους (Πηγή: Fender-Katsalidis)

«Αισθανόμαστε απίστευτα περήφανοι που συμβάλαμε στη δημιουργία αυτού του κτιρίου και του πλήθους των κοινοτικών περιουσιακών στοιχείων που εμπλουτίζουν μία από τους πιο σημαντικές πολιτιστικές τοποθεσίες στη Μαλαισία. Κύρια προτεραιότητά μας ήταν να σεβαστούμε την περιοχή και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν πύργο που εμπλουτίζει την κοινωνική ενέργεια και τον πολιτιστικό ιστό της πόλης», σχολίασε ο συνιδρυτής της Fender-Katsalidis, Karl Fender.

Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια και η κατασκευή ξεκίνησε το 2016, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τοπικούς φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε ο ουρανοξύστης στη γειτονιά. Η κατασκευή σταμάτησε το 2020 όταν η κυβέρνηση της Μαλαισίας εισήγαγε αυστηρούς περιοριστικούς νόμους για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εικόνα
Εκτός από γραφεία ο πύργος θα στεγάζει επίσης ένα εμπορικό κέντρο, ένα τζαμί, ένα ξενοδοχείο και το ψηλότερο observation deck της Νοτιοανατολικής Ασίας (Πηγή: Fender-Katsalidis)

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υψηλών Κτιρίων και Αστικών Οικισμών, η Κουάλα Λουμπούρ είναι η 13η πόλη στον κόσμο με τους περισσότερους ουρανοξύστες. Οι εμβληματικοί Πύργοι Petronas ήταν μεταξύ 1998 και 2004 τα ψηλότερα κτίρια στον πλανήτη, προτού εκθρονιστούν από το Taipei 101 της Ταϊβάν. Το Merdeka 118 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ