FIFA World Cup 2022: Το Qatar μόλις έφτιαξε ένα στάδιο από containers που αποσυναρμολογείται

Στο πλαίσιο του FIFA World Cup 2022, που θα πραγματοποιηθεί στη Doha, το Qatar μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου αποσυναρμολογούμενου γηπέδου στον κόσμο. Το Stadium 974, γνωστό και ως Ras Abu Aboud, διαθέτει 40.000 θέσεις και είναι κατασκευασμένο από containers.
FIFA World Cup 2022: Το Qatar μόλις έφτιαξε ένα στάδιο από containers που αποσυναρμολογείται

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου θα μπορούσε να αποσυναρμολογηθεί όταν πια έχει ολοκληρώσει την αποστολή του;

Διαβάστε ακόμα: The Rig: Ένα εξωφρενικό πάρκο πάνω σε πλατφόρμες πετρελαίου

Παρά τις δεκάδες αμφιλεγόμενες ειδήσεις, απόψεις και φήμες για τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το Qatar φαίνεται να εκπλήσσει ευχάριστα τον πλανήτη, καθώς μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο βιώσιμο γήπεδο στον κόσμο. Το Stadium 974, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον αδιανόητο σχεδιασμό του, αφού είναι κατασκευασμένο από containers.

Εικόνα
Το Stadium 974 είναι κατασκευασμένο με containers και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί (Πηγή: Fenwick Iribarren)

Παλαιότερα γνωστό ως Ras Abu Aboud, το στάδιο επανεκτιμήθηκε και επανασχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Fenwick Iribarren με τη βοήθεια των εταιρειών δομικών μηχανικών Schlaich Bergermann Partner και Hilson Moran. Το Stadium 974 βρίσκεται στην ακτή του Περσικού Κόλπου, στο ανατολικό μέρος της Doha, κοντά στο κεντρικό λιμάνι και το διεθνές αεροδρόμιο Hamad, και αποτελεί τον έβδομο χώρο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022.

Εικόνα
Το στάδιο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Doha, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, το λιμάνι και το μετρό (Πηγή: Fenwick Iribarren)

Ο χώρος έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα εμπορευματοκιβώτια αποστολής και αρθρωτό σκελετό από χάλυβα και διαθέτει χωρητικότητα 40.000 θέσεων. Βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από το σταθμό Ras Bu Abboud στη Gold Line του μετρό της Doha και θα φιλοξενήσει τον πρώτο του αγώνα στις 30 Νοεμβρίου.

Εικόνα
Το Stadium 974 έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων και θα φιλοξενήσει τον πρώτο του αγώνα στις 30 Νοεμβρίου (Πηγή: Fenwick Iribarren)

Ο έξυπνος σχεδιασμός του σταδίου είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση λιγότερων οικοδομικών υλικών από ό,τι σε μια παραδοσιακή κατασκευή, κάτι που βοήθησε επίσης στη μείωση του κόστους του. Επιπλέον, ο εσωτερικός χώρος αποφεύγει την ανάγκη για κλιματισμό στη ζέστη του Κατάρ, αφού επιτρέπει το φυσικό αερισμό. Μεγάλο μέρος της δομής κατασκευάστηκε με χρήση ανακυκλωμένου χάλυβα και μεθόδων εξοικονόμησης νερού, που εξασφάλισαν περίπου 40% λιγότερη κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της κατασκευής από τα παραδοσιακά στάδια.

Εικόνα
Το στάδιο αναμένεται να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί εκ νέου σε διαφορετική τοποθεσία μετά την ολοκλήρωση του Κυπέλλου (Πηγή: Fenwick Iribarren)

«Το εντυπωσιακό Stadium 974 είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο βιωσιμότητας και καινοτομίας», σχολίασε ο Πρόεδρος και Μηχανικός της Ανώτατης Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ 2022 (SC), Yasir Al Jamal ενώ ο γενικός γραμματέας του SC Hassan Al Thawadiadd, δήλωσε πως «θεωρούμε ότι αυτός ο καινοτόμος χώρος θα αλλάξει το παιχνίδι για τους μελλοντικούς οικοδεσπότες μεγάλων εκδηλώσεων».

Το στάδιο αναμένεται να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί εκ νέου σε διαφορετική τοποθεσία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022 ή να επαναχρησιμοποιηθεί ως μια σειρά μικρότερων χώρων. Αν αυτό δεν είναι βιώσιμη αρχιτεκτονική τότε τι είναι;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ