ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι θάνατοι από Delta, οι αγορές και πάλι... ο πληθωρισμός

Γιάννης Αγγέλης
16-09-2021 | 10:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Έχω να σας πω νέα και ξέρω ότι θα σας ενδιαφέρουν» είπε με εύθυμη διάθεση η Ελένη με το που κάθισε στο κάθισμά της. Την είχαμε καλωσορίσει με ενθουσιασμό μετά από τόσο καιρό που είχαμε να την δούμε και αυτό της είχε φτιάξει το κέφι για τα καλά.

Η παρέα βρέθηκε στην ταράτσα της μικρής πολυκατοικίας που μένει ο κ. Ψ, όπου μετά την αποτυχία της προηγούμενης απόπειρας είχε επιχειρήσει για δεύτερη φορά να φιλοξενήσει την συνάντησή μας.

Αυτή την φορά με την βοήθεια και του καιρού, όλα ήταν πολύ καλύτερα στην σκιερή γωνιά που είχε τοποθετήσει το τραπεζάκι και τα καθίσματα, δίπλα σε μια συστάδα από μικρά δεντράκια σε μεγάλες γλάστρες.

Όλα ήταν όμορφα και η διάθεση όλων καλή, αφού βρισκόμασταν εδώ για πρώτη φορά μαζί εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. «Λοιπόν τι είναι τα νέα, τα τόσο ενδιαφέροντα» ρώτησε πρώτος ο κ. Ψ αφήνοντας μερικά πιατάκια με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο στο τραπεζάκι. Φαινόταν όμως ότι η προσοχή του ήταν περισσότερο στο να καταφέρει να μεταφέρει όλα τα πιατάκια χωρίς να του πέσουν παρά το τι θα άκουγε από την Ελένη.

Και είχε δίκιο γιατί τελικά ένα από αυτά έγειρε και …χύθηκε ο γαύρος ο μαριναρισμένος στο πάτωμα.

Ακολούθησε μικρή αναταραχή μέχρι να το σκουπίσουμε και να επανέλθει η προσοχή στα «νέα» της Ελένης.

«Εντάξει θα σας πω, ίσως ήμουνα λίγο υπερβολική ως προς το ενδιαφέρον που θα έχετε…» είπε και πρόσθεσε, «πριν όμως σας πω εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι που δεν το έχω καταλάβει. Είδα ότι γράψατε και σεις κάτι στο Insider. Δεν έχω καταλάβει γιατί ο Μητσοτάκης που ανακοίνωσε τόσα μέτρα στην ΔΕΘ δεν ανακοίνωσε αυτό με την επαναγορά του διακρατικού δανείου, το οποίο σας διαβεβαιώ έχει κάνει μεγάλη – και πολύ καλή - εντύπωση σε κάποιος φίλους στο Λονδίνο. Τόσο μάλιστα που με πήραν τηλέφωνο για περισσότερα, αλλά εγώ δεν είχα τίποτα να τους πω και υποσχέθηκε να μάθω. Λοιπόν εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το άφησε απ’ έξω αφού ήταν τόσο σημαντικό…».
Ξαφνικά ο κ. Χ άρχισε να γελάει, ενώ ο κ. Ψ κοιτούσε με απορία πότε τον κ. Χ πότε την Ελένη. Εγώ σιωπούσα.

«Μα είναι φανερό το γιατί βρε Ελένη» είπε μετά από λίγο ο κ. Χ. «Δεν μπορείς εκεί που πρόκειται να αρχίσεις να αποσύρεις τα μέτρα στήριξης από επιχειρήσεις και εργαζόμενους ή να τα περιορίσεις και ταυτόχρονα να φανεί ότι κάνεις κάποιες παροχές, να ανακοινώνεις ότι σου περισσεύουν τόσα πολλά που θα αρχίσεις να προεξοφλείς πληρωμές δανείων, σε ποσά πολλαπλάσια από εκείνα που ανακοινώνεις με τα μέτρα. Μη ξεχνάς ότι σε ένα χρόνο το πολύ, πάμε για εκλογές ότι και να γίνει… Θα σου πούνε δίνεις λεφτά στους γερμανούς και τους γάλλους και δεν τα δίνεις εδώ που έχεις ανάγκη; Είναι προφανές γιατί δεν τα ανακοίνωσε στην ΔΕΘ…» είπε ο κ. Χ.

«Α! Μάλιστα… Αυτό ήταν τελικά. Έπρεπε να το καταλάβω, αλλά ξέρεις εκεί που ήμουνα και πέρναγα τόσο καλά, το τελευταίο πράγμα που είχα στο μυαλό ήταν οι εκλογές», παρατήρησε η Ελένη, ενώ ο κ. Ψ κουνούσε το κεφάλι και γέμιζε τα ποτηράκια με παγωμένη ρακί.

«Λοιπόν τι είναι τα νέα σου;» αναρωτήθηκε ο κ. Χ.

«Τα νέα μου έχουν να κάνουν με αυτό που ενδιαφέρει ειδικά εσένα» είπε η Ελένη στρεφόμενη προς εμένα.

«Μιλώντας με αυτούς τους φίλους από το Λονδίνο, που με πήραν για να ρωτήσουν τι τρέχει με την πρόωρη αποπληρωμή του διακρατικού δανείου - εγώ για να ήμαστε ειλικρινείς δεν ήξερα ότι ήταν διακρατικό το πρώτο δάνειο που μας είχαν δώσει – μου είπαν λίγα πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν, ότι η εμπιστοσύνη για την γρήγορα ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει αρχίσει να υποχωρεί και μάλιστα … μάλλον με γρήγορους ρυθμούς. Η ανάκαμψη με την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και στο τρίτο τρίμηνο, αντιμετωπίζονται σαν μία αναλαμπή – αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο ένας από τους δύο – που θα αρχίζει να υποχωρεί στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και στην συνέχεια. Παράλληλα και σε συνδυασμό με αυτή την εκτίμηση φοβούνται περισσότερο τον πληθωρισμό απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ επανέρχεται η πεποίθηση ότι οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα θα διατηρηθούν για πολύ ακόμα… Σας τα λέω κωδικοποιημένα με τον κίνδυνο να έχω παραλείψει κάτι σημαντικό γιατί δεν είμαι ειδήμον στα οικονομικά, αλλά κάπως έτσι είναι η εικόνα που μου έδωσαν. Και οι δύο…».

Εγώ πάλι δεν είπα τίποτα, αλλά κοίταξα τον κ. Χ, ο οποίος παρακολουθούσε με προσοχή την Ελένη. «Να σε ρωτήσω βρε Ελένη, αυτοί οι φίλοι σου οι χρηματιστές δουλεύουν με μετοχικά χαρτιά ή ομόλογα;» ρώτησε μετά από μικρή σιωπή.

Η Ελένη κούνησε το κεφάλι δείχνοντας ότι δεν ξέρει.

«Το ρωτάω αυτό γιατί αν δουλεύουν με μετοχικά assets, τότε έχουν κάθε λόγο να θέλουν να βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά για καιρό. Τα ομόλογα χαμηλά, σημαίνει ότι η αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να προσελκύουν χρήμα, κατάλαβες; Ακόμα και αν η οικονομία, όπως είπαν, πρόκειται να επιβραδύνει την ανάκαμψη, πράγμα που και γω πιστεύω ότι θα συμβεί - ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει δηλαδή - αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να μην ακουμπάνε τα επιτόκια, αλλά εξακολουθούν να δίνουν την απαραίτητη ρευστότητα στις χρηματαγορές, οι αποδόσεις στα ομόλογα θα μένουν χαμηλά και οι μετοχές θα μαζεύουν το χρήμα της αγοράς…, κάπως έτσι πάει το πράγμα συνήθως» σχολίασε ο κ. Χ. για να προσθέσει «αν και νομίζω ότι η κατάσταση είναι τέτοια που η λέξη «συνήθως» δεν ταιριάζει εδώ…».

Η Ελένη δεν είπε τίποτα, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα πρόσθεσε «Α! Ναι και κάτι άλλο που τους ανησυχεί κατά πως φαίνεται πολύ.
Στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καταγράφεται σε σχέση με την πανδημία ένα φαινόμενο πολύ ανησυχητικό, η τάση των θανάτων από την Delta έχει αρχίσει να αυξάνεται ενώ συμβαίνει το αντίθετο στην Μ. Βρετανία.

Και οι δύο χώρες έχουν ως γνωστόν αφθονία εμβολίων. Αλλά ειδικά σε ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ με ισχυρό κίνημα αντι-εμβολιαστών οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Και αυτό φαίνεται να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ μπερδεμένη μετά το Αφγανιστάν πολιτική και οικονομική κατάσταση. Ο ένας από τους δύο φίλους που μίλησα που δουλεύει και με τις αγορές στην Νέα Υόρκη, έκανε μάλιστα μπλάκ χιούμορ λέγοντας ότι ο ρυθμός των απωλειών αυξάνεται ταχύτερα ακόμα και από τον πληθωρισμό… Χαζό εγγλέζικο χιούμορ, αλλά τι να πεις. Τέλος πάντων εγώ δεν ξέρω πως γίνεται να δουλεύουν σε μία αγορά που ο πληθωρισμός και οι θάνατοι από την πανδημία να διαμορφώνουν την δουλειά σου…» είπε και στράφηκε στα πιατάκια που περίμεναν στο τραπεζάκι.

Σήκωσε το πιρουνάκι της, αλλά δίστασε για λίγο προσπαθώντας να διαλέξει ανάμεσα στα σαλμαδάκια και την γραβιέρα. Τελικά προτίμησε τα σαλμαδάκια που όπως μας είχε ξηγήσει ο κ. Ψ τα προμηθεύεται από ένα μικρό μαγαζάκι που ειδικεύεται σε ουζομεζέδες.

Η κουβέντα στράφηκε σε λίγο και πάλι στο θέμα της προεξόφλησης του διακρατικού δανείου καθώς ο κ. Ψ ήθελε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί είναι τόσο σημαντικό τελικά αυτό, εφ’ όσον αρχίσει να γίνεται. Η κουβέντα τράβηξε αρκετά γιατί ο κ. Χ μας αποκάλυψε τελικά και κάποιες πληροφορίες που αρχικά είχε αποφύγει να αναφέρει σχετικά με το πως και τι αυτής της κίνησης από τον ΟΔΔΗΧ.

Τα όσα ακούσαμε μας έκαναν να καταλάβουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι περισσότερο κρίσιμοι από όσο νομίζαμε…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

Νέο κατάστημα e-Lenovo.gr στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:26

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

10:00

Ασυδοσία στην ψηφιακή ζωή των εφήβων – Αναγκαίες οι παρεμβάσεις

09:59

Ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

09:58

S&P Global: Yποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ επικαλούμενος «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους»

09:50

Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων: Καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό - ΔΟΑΕ: Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

09:48

Το κλίμα φόβου ταρακουνά τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο

09:41

Στη Λέσβο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

09:34

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή-καμικάζι και έναν εξτρεμιστή για να αποτρέψουν επίθεση εναντίον Ιαπώνων

09:26

Ισραήλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

09:20

Κίνα: Ξεπέρασε τα 56,38 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών και υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο

09:10

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

08:59

Η Αυστραλία προτρέπει τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

08:48

Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

08:43

Ουκρανία: Θα λάβει όπλα από τις ΗΠΑ εντός εβδομάδων αφού εγκριθεί η χρηματοδότηση στο Κογκρέσο

08:38

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες μας για τη Ράφα

08:33

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την βοήθεια στην Ουκρανία

08:31

Τα «καυτά» μέτωπα της συνόδου κορυφής της ΕΕ – Ποιοι και γιατί δεν θέλουν την ένωση κεφαλαιαγορών

08:17

Εκρήξεις στη νότια Συρία - Πλήγματα σε θέσεις του στρατού

08:12

Κίνα: Ετήσια αύξηση 6% κατέγραψε το ΑΕΠ του Πεκίνου στο πρώτο τρίμηνο του 2024

08:03

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ - Καταδικάζει η Χαμάς

07:58

Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

07:44

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το σκάφος του Armani

07:40

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος που προκαλούν τα social media

07:36

Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο

07:33

Όλα τα προγράμματα επιδότησης δανείων και εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

07:30

Ποια προϊόντα δεν θα δει ο καταναλωτής στα ράφια της Jumbo

07:30

Νοσοκομεία: Νέα «σελίδα» για τα Γραφεία Δικαιωμάτων– Αξιολόγηση υπηρεσιών από τους πολίτες

07:27

Πέντε «μνηστήρες» για τα ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης

07:23

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ατού» οι Παραχωρήσεις, ρευστότητα 700 εκατ. – Επιστροφή κεφαλαίου, πώληση ΗΛΕΚΤΩΡ