INSIDE OUT

Με ποια κριτήρια θα διαλέξει υπουργούς ο Κυριάκος - Οι «αόρατοι» του ΣΥΡΙΖΑ - Τι πολύ μεγάλο συνοδεύει τα F35

02-06-2023 | 07:50
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μηνύματα προς όσους βιάζονται να ράψουν κοστούμια, ή αγωνιούν για το εάν θα υπάρξει καρέκλα για αυτούς στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο έστειλε εκ νέου ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Αντ1). Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει μέσα σε λίγες μέρες. Προετοίμασε το έδαφος για εκπλήξεις λέγοντας πέντε πράγματα: α) θα υπάρξει πολύ μεγάλη εναλλαγή, β)το βασικό κριτήριο είναι όποιος τοποθετηθεί σε μια θέση να μπορεί να κάνει την δουλειά, γ) όχι σε εσωκομματικές ισορροπίες, δ) δεν μετράει το πόσους σταυρούς έλαβε κάποιος και τέλος θα υπάρχουν αρκετές γυναίκες. Σαφέστατο το μήνυμα, αφήνει βουλευτές που σάρωσαν σε σταυρούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Αυτή την φορά δεν επανέλαβε ότι έχει σύστημα παρακολούθησης για την προεκλογική δραστηριότητα των βουλευτών καις στελεχών έως την 25η Ιουνίου, αλλά το μήνυμα ελήφθη.

Πρώτο νομοσχέδιο

Οι αλλαγές θα είναι μεγάλες τη δεύτερη τετραετία και δεν θα αφορούν μόνο τα υπουργεία και τους υπουργούς. Το πρώτο νομοσχέδιο, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος, θα είναι αλλαγές στο επιτελικό κράτος, στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου, και σε αρμοδιότητες. «Το πρώτο νομοσχέδιό μας, πάλι, θα είναι η επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος. Το επιτελικό κράτος, δεν είναι τίποτα άλλο από τον τρόπο με τον όποιο είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους, πώς κατανέμουμε αρμοδιότητες, πώς ελέγχουμε τα Υπουργεία, πώς οργανώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο» τόνισε.

Νέο υπουργείο

Ένα νέο υπουργείο είναι στα σκαριά και θα συσταθεί μετά τις εκλογές, εάν και εφόσον υπάρξει η πολυπόθητη αυτοδυναμία της ΝΔ. Πρόκειται για το Υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Θυμίζω ότι ήδη ο Ακης Σκέρτσος έχει αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο για την στεγαστική πολιτική, με έμφαση στις ανάγκες των νέων και την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Νέα φορολογική πολιτική

Ο κ. Μητσοτάκης όμως μίλησε και για το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, «θα είναι ένα νομοσχέδιο οικονομικού χαρακτήρα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής μας πολιτικής».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στον Γιώργο Λιάγκα στον οποίο δόθηκε η συνέντευξη, καθώς απλά προσπέρασε το θέμα, πηγαίνοντας παρακάτω.

Φορομαχίες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η φορολογική πολιτική τείνει να γίνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αναμέτρησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είδαν «ψωμί» στην υπόθεση και με σημαία ορισμένα στοιχεία που γαργαλάνε την ταξική συνείδηση πολιτών, επιχειρούν να ξυπνήσουν αριστερά αντανακλαστικά και να στείλουν κόσμο στις κάλπες. Αυτά είναι, η φορολόγηση των μερισμάτων και το ύψος της περιουσίας για δωρεάν μεταβιβάσεις ακίνητης και κινητής περιουσίας. Η φορομαχία των δύο κομμάτων είναι τόσο ισχυρή, που ο εκπρόσωπος της ΝΔ στα πάνελ, σχεδόν αποκοιμιέται.

Πως θα πέσει ο πληθωρισμός

Βράδυ Πέμπτης εμφανίστηκε (One) ο ίδιος ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, για να υποστηρίξει την αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης των μερισμάτων. Αλλά και ότι αν μειωθούν στο μισό ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα (που σήμερα αποδίδουν 3,2 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία), θα πέσει αμέσως ο πληθωρισμός. Προτείνω να το στείλει και στη Λαγκάρντ μπας και γλιτώσουν οι δύσμοιροι δανειολήπτες και από νέα αύξηση των επιτοκίων.

Αόρατοι

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη της φορολογικής πολιτικής εξακολουθεί να δίνει η Πόπη και μερικοί άγνωστοι βουλευτές. Χθες εμφανίστηκε ο Ευκλείδης. Για τους καθ’ ύλην αρμόδιους στο νέο επικοινωνιακό όργανο Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη, δεν θέλω να ξαναγράψω. Θα αρκεστώ σε όσα είπε ο Γεράσιμος Μοσχονάς καθ. Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Καθημερινή), γενικά για τα αίτια της ραγδαίας πτώσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν «αόρατοι» παρά τις πολύ ενδιαφέρουσες επεξεργασίες τους (ενώ η ταλαντούχα Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει ακόμη το μέγεθος για να συνομιλήσει με τον επιχειρηματικό κόσμο). Έτσι, οι μάχες για την οικονομία περιορίστηκαν σε συναγωνισμό παροχών».

Καλπάζει η ΝΔ

Τρεις βδομάδες πριν ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της πραγματικής κάλπης και δίνουν «είσοδο» σε άλλα δύο ακόμα κόμματα. Ο Φαναράς της Metron για το Mega, έδωσε εκτίμηση ψήφου

Και κατανομή εδρών.

Οπότε Κυριάκο, θα έλεγα μπορείς σίγουρα να απολαύσεις καμιά ρακή όταν κατέβεις πάλι Κρήτη.

Ή ένα τσίπουρο στο Άγιο Όρος με τον γιο σου Κωσταντίνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Κι όχι μόνο για τις δημοσκοπήσεις. Εκτός από τα F-35, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν και δώρο ύψους 2 δισ. οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Όλα αυτά, θα ανακοινωθούν σύντομα επισήμως. Αυτό το «κάτι μεγάλο που έρχεται», όπως διαβάσατε εδώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Δένδιας

23:40

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Λάθος μία επίθεση του Ισραήλ στην Ράφα

23:21

Blackwell: Πρεμιέρα για το νέο τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης της Nvidia - Διάδοχος του Hopper

23:03

Κακοκαιρία «εξπρές» με βροχές και καταιγίδες την Τρίτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

22:48

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κύριε Μητσοτάκη» - Το σχόλιο Κασσελάκη

22:30

Τέμπη: Tο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμπει το δυστύχημα στις αρμόδιες επιτροπές

22:12

«Με το δεξί» και τεχνο-στηρίξεις στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

21:58

Η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας πήρε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

21:45

Με φιέστα Πούτιν για Κριμαία η επόμενη των ρωσικών εκλογών – Κρεμλίνο: Προβλέψιμες οι επικρίσεις της Δύσης

21:33

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

21:19

Σε υψηλό 4,5 μηνών το πετρέλαιο

21:03

CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου

20:50

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

20:36

Ερντογάν: Η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας, εάν δεν σταματούσαμε το 1974

20:23

Ελλάδα – Αίγυπτος – ΕΕ: Όταν οι πλανήτες «ευθυγραμμίστηκαν»

20:05

Standard Chartered: Το Bitcoin μπορεί να αγγίξει και τα 250.000 δολάρια το 2025

19:49

H πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου εδώ και έναν μήνα

19:34

Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς - Επιστρέφουν οι εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας

19:21

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

19:05

«Κόκκινο 3x3» στις ευρωαγορές

18:55

Τον 8ο μεγαλύτερο πληθυσμό στην ΕΕ έχει η Αθήνα

18:41

Έλον Μασκ: Η χρήση κεταμίνης κάνει καλό στους επενδυτές

18:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου την Τρίτη

18:15

Σχοινάς: Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική

18:00

Μπαράζ νομοσχεδίων για φορο-δηλώσεις, κίνητρα συγχωνεύσεων και νέο πλαίσιο λειτουργίας ΔΕΚΟ  

17:42

Το πρώτο βίντεο από την φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

17:24

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top - 5

17:08

Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Η Ελλάδα στηρίζει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Γάζα

16:53

Ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία - Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία στο Ρίο

16:39

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για καλή Σαρακοστή