INSIDE OUT

Το «Πράσινο & Μωβ» συνομιλεί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και τον Δημητρακά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ενόψει αναλογικής

03-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «Πράσινο & Μωβ» συνομιλεί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και τον Δημητρακά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ενόψει αναλογικής

Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του Μαρουσάκη ο οποίος προέβλεψε πολικό ποτάμι τις επόμενες μέρες, έχω διατάξει τους δούλους να στοιβάξουν ξύλα, γούνες, κεριά και φύλλα, ενώ επιμελούμαι προσωπικά σούπες. Φυσικά η κακοκαιρία θέλει καλοπέραση, κι επειδή πελάτες με τέτοιο κρύο δεν βλέπω, τι καλύτερο από μια καλή σειρά;

Πρόκειται για top επιλογή καθώς έχει δυνατό casting (Καστανίδης, Φάμελλος), και αγαπημένο σενάριο: την συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, με την κάλπη της απλής αναλογικής. Η απάντηση δεν είναι καθόλου δεδομένη, γι’ αυτό και οι σεναριογράφοι επέλεξαν -και σοφά- να βάλουν ερωτηματικό. Ένα ερωτηματικό, δείχνει περίσκεψη, ωριμότητα

και όχι ευκαιριακές, αυθόρμητες κινήσεις τις οποίες ο μεγάλος εταίρος πλήρωσε ακριβά στην συνέχεια.

Τα τεχνικά

Καταρχήν να θυμίσω σε όσους το ξεχνούν, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Όσα κόμματα περάσουν το 3% θα μοιραστούν αναλογικά τις έδρες στην Βουλή. Όμως το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι επίσης σημαντικό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το μεταφέρω ως έχει: διαιρείς το ποσοστό εκτός Βουλής με το 2, το νούμερο αυτό το αφαιρείς από το 50%, το σύστημα βάζει κι ένα 0,2, και voila το ποσοστό αυτοδυναμίας, ή σχηματισμού κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου δουλεύει πολύ σκληρά με το τεχνικό θέμα των εκλογών. Ας πούμε ότι ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΜέΡΑ25 3%, ΚΚΕ 6%, ΝΔ 34%, Βελόπουλος 5%. Πολύ θεωρητικό. Ωστόσο όσο ζεις ελπίζεις.

Μίνιμουμ στόχων

Η ελπίδα εδράζεται στο μινιμαλισμό. Εξού και το ζουμί της συνάντησης εκπροσώπων πολιτικών δυνάμεων που το ψάχνουν. «Υπάρχει μίνιμουμ κοινών στόχων» λοιπόν;

New entry

Παρ’ ότι η επικαιρότητα εστιάζει στις μεγάλες κινήσεις, (ο ανένδοτος του Αλέξη, ο διμέτωπος του Νίκου, ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη από την επόμενη Βουλή), υπάρχει κινητικότητα στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η πορεία του Συριζα, ως αρχικά φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, στην συνέχεια, ‘ομπρέλα’ συνιστωσών, και στο τέλος κυβερνητικό κόμμα, δημιουργεί ελπίδες. Αφού έγινε μια φορά, γιατί να μην ξαναγίνει; Οι πρωταγωνιστές φυσικά δεν έχουν τέτοιες φιλοδοξίες, η προσοχή προς ώρας εστιάζεται στην είσοδο στην Βουλή. Ομιλώ για το «Πράσινο & Μωβ», ο εκπρόσωπος των οποίων Νίκος Χρυσόγελος θα λάβει μέρος στην αναζήτηση μίνιμουμ κοινών στόχων για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Τι είναι

Το «Πράσινο&Μωβ» είναι μια πολιτική συμμαχία με στόχο να ενώσει τον «πράσινο πολιτικό χώρο» στην Ελλάδα. Τα κόμματα που ενδιαφέρονται είναι οι παλιοί γνωστοί Οικολόγοι Πράσινοι, οι Πράσινοι (Τρεμόπουλος), το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Χάντζιος), οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη (Χρυσόγελος), το Κόμμα για τα Ζώα (Ράπτης), Βολτ Ελλάδας ( Αυγερινός, Χρ. Κουτσούμπα), και το Οικοφεμινιστικό κίνημα Κύκλος (Κουνάνης). Πονεμένη ιστορία, αλλά ευφάνταστος τίτλος, να τα λέμε κι αυτά.

Το Βολτ

Επειδή κάθε γραμμή είναι και μια απορία ενημερώνω τάχιστα ότι: «Το Βολτ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε μια εποχή που η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή κοινωνία μαστίζεται από κρίση αξιών, αύξηση του λαϊκισμού, την διάδοση της ρητορικής του φόβου και την ενεργειακή κρίση που προέρχεται από την πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με σκοπό να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Με Καραμπάση

Απ’ όλα αυτά, ένδοξο παρελθόν έχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίο συγκυβέρνησαν με τον Συριζα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (2015-2019), έχοντας μάλιστα δύο υπουργούς (Τσιρώνης, Δημαράς). Για κάποιο λόγο όμως η κυβερνητική τους θητεία έχει ξεχαστεί. Σήμερα, οι συμπρόεδροι τους είναι η κ Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας, μετά από ένα περιπετειώδες πέρασμα από το Πράσινο Κίνημα, κι ένα θυελλώδες πέρασμα ως στενός συνεργάτης του Γιάνη στο ΜέΡΑ25, ο Νίκος Καραμπάσης.

Κινητικότητα

Κατά βάθος βέβαια, η μήτρα όλων είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, (γι’ αυτό κι έχω πάρει ποπ κορν για την εκδήλωση με το ερωτηματικό, σα να βλέπω το Crown, με King). Γι’ αυτό και οι συμπρόεδροι των ΟΠ, στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου και σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποίησαν ήδη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η συνάντηση έγινε προ αρκετών ημερών αλλά καλό είναι να αναδειχθεί. Καταλαβαίνω ότι ο Κοτζιάς είναι ζόρικος, αλλά πραγματικά κρίμα που δεν σκέφτηκε κανείς να τον καλέσει απόψε στην κουβέντα για αναζήτηση μίνιμουμ κοινών στόχων. Ένας απολαυστικός συνομιλητής που γράφει χαικού, είναι πολύτιμος σ’ αυτά – εκτός εάν έβαζε βέτο ο Χάρης Καστανίδης, χωρίς να θέλω να προσβάλω τους κ.κ. Φάμελλο, Χρυσόγελο, Κριθαρίδη και Δημητρακά αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Δομίνικος Χρυσίδης

Το πρόσωπο με το περισσότερο γοητευτικό ονοματεπώνυμο μετά τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, είναι αναμφισβήτητα ο Δομίνικος Χρυσίδης. Με μια διαφορά τουλάχιστον: ο Χρυσίδης είναι πιτσιρικάς και βρυξελλιώτης, και συμπρόεδρος στο «Πράσινο&Μωβ». Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2013), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Ανάπτυξη στο Vrije Universiteit Brussel (2019).

Από το 2014 εργάζεται στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος διεθνούς ανάπτυξης. Ειδικεύεται στις αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ σε τρίτες χώρες, στην υλοποίηση και αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών και προγραμμάτων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Από το 2017, από τη θέση του Επικεφαλής Προγραμμάτων, και από το 2021 ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κοινωφελές ίδρυμα Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS), εργάζεται για την εδραίωση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομίας και ενός συστήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στα πλαίσια της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.Είναι ενεργό μέλος του Βελγικού Γαλλόφωνου Πράσινου Κόμματος Ecolo, όπου και διατελεί χρέη διορισμένου Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Έτερμπεεκ- Βρυξελλών σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής στέγασης.

Δεν θα πλήξουμε καθόλου. Ανυπομονώ για το χιόνι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,5 εκατ. ευρώ

23:43

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

23:29

Το Netflix νίκησε τις προβλέψεις: Καθαρά κέρδη 2,33 δισ. δολ. το α' τρίμηνο - Άλμα στους συνδρομητές

23:14

Νέες απώλειες στην Wall Street: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για S&P 500 από Οκτώβριο

22:58

Τσίπρας για Mέση Ανατολή: Η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

22:44

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:30

Βορίδης: «Απόλυτη στήριξη των αγροτών μας και των ελληνικών προϊόντων»

22:18

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

22:04

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

21:51

Χρυσός: Κέρδη με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:37

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

21:24

Πολωνία: Σύλληψη ατόμου που σχεδίαζε τη δολοφονία Ζελένσκι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

21:10

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

20:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Νέα άνοδος για ΝΔ - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

20:46

Μελόνι: Ουκρανία, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό στα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής

20:37

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες - Οι «πονοκέφαλοι»

20:26

Autohellas: Ενέκρινε μέρισμα 0,665 ευρώ ανά μετοχή

20:15

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει εκ νέου μια απαγόρευση του TikTok

20:09

Κικίλιας: Μετά από 50 χρόνια μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

20:01

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

19:58

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης