INSIDE OUT

Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

01-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών.

Στις εκλογές πήρε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας ο παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».

Πορεία στο λαό

Το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας, κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς θητείας της, πάει Ζάππειο κι ανακοινώνει: «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Στην πορεία αυτή καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, και τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Αναμφίβολα ζω ιστορικές στιγμές. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά έχω προετοιμαστεί. Ελπίζω μόνο η πορεία στο λαό να περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καταλάβουν τα βουνά μου επαναστάτες. Φυσικά αν έρθουν, εννοείται πως θα πάω με τα νερά τους. Απλά θα ορίσω περίμετρο ασφαλείας του Μαντείου ως ουδέτερη ζώνη.

Νομιμοποίησαν την εκτροπή

Από το Ζάππειο ο Αλέξης κατηγόρησε τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι νομιμοποιούν την «εκτροπή» στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν».

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι 88 δικοί του, εφεξής θα απέχουν από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, εκτός από την ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πάει ο Ισημερινός

Έλαχε το πρώτο θύμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τίποτα, να είναι η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν την συνεργασία τους με Κολομβία, Περού και Ισημερινό στην οικονομία, εμπόριο, κατάργηση δασμών και σειρά άλλων θεμάτων. Για να ισχύσει, απομένει η κύρωσή της από Ελλάδα , Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Όμως φευ, η Τζάκρη αμείλικτη. Όπως είπε, «τη συμφωνία εισηγείται μία κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Εκτός αγορών

Είναι νομίζω σημαδιακό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο. Ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός αγορών το 2008, όταν έκανε στάση πληρωμών, ενώ αποτέλεσε χώρα-φέτιχ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η πρόσκληση του Ερικ Τουσέν στην Βουλή προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Ούτε η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Ισημερινό το 2016 ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει από κοντά «ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας καθώς κι ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Κάτι πιο βαθύ

Ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ αυτό που ένωνε τον παλιό καλό Ισημερινό με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ τον αδελφικό δεσμό με τον Λένιν Μορένο. Όπως σημείωνε το '17 η σημερινή υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ο Μορένο, «απάλλαξε» με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας. Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Δε βαριέσαι

Να είναι μόνο ο Λένιν του Ισημερινού που επιχείρησε να ξεφορτωθεί πολιτικό αντίπαλο μέσω στημένων υποθέσεων διαφθοράς; Σήμερα, ο πολύπαθος Ισημερινός παλεύει μαζί με Περού και Κολομβία να φτιάξει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Ο Λένιν δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του '21. Τις κέρδισε ένας 35άρης σοσιαλδημοκράτης ο Αντρές Αράους ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά: «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».

Νέο Κίνημα

Την ώρα που ο Αλέξης κηρύττει ανένδοτο -θρυλείται πως ήταν ιδέα του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού-, ένα νέο κίνημα γεννιέται. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Κίνημα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων» του γνωστού από τα πασοκικά χρόνια Λουκά Αποστολίδη. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. «Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός. Αναζητούν λύσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ώτα να ακούσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο συγγραφέας.

Πουγκί

Θα είναι οι συνταξιούχοι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πολύ πιθανόν. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως περίπου 150.000 που δεν πήραν τίποτα, (ούτε αύξηση 7,7%, ούτε το 250άρι), έχουν να λάβουν κάτι το επόμενο δίμηνο. Τώρα, αν θα είναι πάλι 250άρι ή κάτι παραπάνω θα το αποφασίσει ο Σκυλακάκης αφού δει τα νούμερα του Φλεβάρη που ξεκινάει σήμερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 16 drones στο Μπέλγκοροντ

23:46

Επιστήμη: Καταγράφηκαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα που εξερράγη πριν 20 εκατ. χρόνια

23:32

Ανδρουλάκης: Χειροκροτώντας την τοποθέτηση Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

23:23

Ρωσία: Τουλάχιστον 143 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στo Crocus City Hall

23:07

Σταϊκούρας: Αναγκαίο έργο η πεζογέφυρα στο Παλατάκι για την ασφάλεια στη Λεωφόρο Αθηνών

22:50

Μ. Ανατολή: Κυρώσεις από ΗΠΑ - Βρετανία σε δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την Χαμάς

22:32

Κασσελάκης για ΝΔ: «Γίγαντες στην συγκάλυψη, νάνοι στην συναίσθηση»

22:24

Ρωσία: Κάθειρξη έξι ετών σε μπλόγκερ που καλούσε σε επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία

22:15

ΗΠΑ-Γαλλία: Συνάντηση Μπλίνκεν - Μακρόν την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι

22:08

Wall Street: Έσπασε εμφατικά το τριήμερο πτωτικό σερί

21:56

Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία

21:48

Μικρές απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου

21:37

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιθεώρησε γραμμές άμυνας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

21:25

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας

21:14

Δούκας για Βοτανικό: Έχουμε την αποφασιστικότητα να παραδώσουμε ένα νέο γήπεδο – κόσμημα

21:06

Χατζηδάκης: Περισσότερο από τα Τέμπη τους νοιάζουν οι ψήφοι

21:02

Tριάντα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2026 η Nissan - Τα 16 ηλεκτροκίνητα

20:53

K. Aχ. Καραμανλής: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία - Όποιος έχει αποδείξεις για μένα ας τις φέρει»

20:45

H Amazon επενδύει 2,75 δισ. σε AI start-up για να ανταγωνιστεί το ChatGPT

20:32

ΕΕ: Παρατείνονται τα μέτρα για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

20:26

ΗΠΑ: Ανώτατος Καταριανός αξιωματούχος επένδυσε 50 εκατ. δολάρια στο Newsmax που στηρίζει τον Ντ. Τραμπ

20:17

Πρόταση δυσπιστίας: Καταψηφίζει ο βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς - Υπέρ ο Μ. Χουρδάκης

20:13

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα - Το Κίεβο ζητεί Patriot

20:02

Ρωσικά ΜΜΕ: Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι από την επίθεση το Crocus

19:53

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας

19:41

Νετανιάχου: «Μήνυμα» στη Χαμάς, η ακύρωση επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ

19:36

Ανδρουλάκης: Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα

19:32

Τουρκία: Δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζεται να στείλει στη Γάζα

19:30

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» - Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

19:11

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για STOXX 600 και DAX - Ράλι 15% για την H&M