INSIDE OUT

Η ελπίδα έρχεται από το ξύλο στα πανεπιστήμια - Ο Βέμπερ θέλει Θανάση

27-05-2022 | 07:41
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελπίδα έρχεται από το ξύλο στα πανεπιστήμια - Ο Βέμπερ θέλει Θανάση

Θα ξεκινήσω με Κεραμέως. Βλέπω ξεκάθαρα ότι πρόκειται για τολμηρό άνθρωπο, που ζει επικίνδυνα, αν κρίνω από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εξαγγελίες για αλλαγές στα πανεπιστήμια. Το «αντιδράσεις» είναι μια μαλακή διατύπωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κύμα ελπίδας να αναστηθεί και να ανασυνταχθεί το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, το αγαπημένο του πρώην υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ώστε από τα πανεπιστήμια να ξεκινήσει η αποξήλωση της πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου. Το κίνημα φυσικά χρειάζεται ήρωες, και αίμα για να φουντώσει. Ίσως ανακοπεί από τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που δυσκολεύουν κάπως τις επαναστάσεις διαρκείας.

Καταγγέλλει ότι προτείνει

Το τσουνάμι της ελπίδας ν’ ανάψει η αντικυβερνητική σπίθα από τις συγκρούσεις ομάδων φοιτητών με την αστυνομία, έρχεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 μεριά. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε κεντρώα: καταδίκη της βίας- απαράδεκτο να στοχεύει αστυνομικός διαδηλωτή. Μπαράζ δηλώσεων στελεχών και κομμάτων για τα γεγονότα στο ΑΠΘ, με την ελπίδα να αλλάξει η ατζέντα. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , που κατακεραυνώνει τα Συμβούλια φοιτητών και την εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Όπως αποκάλυψε η καθ. Πανεπιστημίου Β. Κιντή, «ο Γαβρόγλου, που θεσμοθέτησε ο ίδιος το ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς παρατάξεις καταγγέλλει σήμερα το Υπουργείο ότι καταργεί τις παρατάξεις! Το καταγγέλλει γι' αυτό που είχε συντάξει και ψηφίσει ο ίδιος».

Από την Διαμαντοπούλου

Η ίδια τονίζει ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς παρατάξεις «θα ισχύει για τους εκπροσώπους των φοιτητών στα όργανα, π.χ., στις συνελεύσεις των τμημάτων, πράγμα που ισχύει από τον ν. Διαμαντοπούλου και τον ν. Γαβρόγλου. Ισχύει δηλαδή και σήμερα. Απλώς οι φοιτητές έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές και έτσι δεν έχουν προκηρυχθεί σε κανένα τμήμα ή επίπεδο. Με αυτή την πολύ λάθος απόφαση, έχουν παραχωρήσει οι φοιτητές τα ιδρύματα στους καθηγητές χωρίς να είναι ούτε καν παρατηρητές. Πολύ έξυπνο».

Σύγχυση με ΔΑΠ

Κάποιοι συνδέουν επιτήδεια το θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου με τις ανακοινώσεις της ΔΑΠ για το αποτέλεσμα των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών. Και υπονοούν ότι η Κεραμέως εντέχνως ανακοίνωσε ενιαίο ψηφοδέλτιο, γιατί η ΔΑΠ έχασε την πρωτιά μετά από σερί δεκαετιών. Ειλικρινά, όλα μπορώ να τα παλέψω, εκτός, από τα αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών. Ο Μαρινάκης της ΟΝΝΕΔ μιλάει για νίκη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι την αμφισβητούν. Γαλάζια πουλάκια όμως του χρεώνουν ευθέως ότι δεν ασχολήθηκε με το οργανωτικό φέτος, με αποτέλεσμα να χαθούν δυνάμεις. «Να δούμε που θα τους βρουν τους πιτσιρικάδες όταν τους χρειαστούν» είναι η σιβυλλική πρόγνωση.

Ισχυρή συμμαχία στο Ρότερνταμ

Αλλάζοντας εντελώς θέμα, σημειώνω ότι την Δευτέρα έχει Σύνοδο Κορυφής και θα δοθεί η μάχη της ενέργειας, στη βαριά σκιά της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως την Τρίτη, θα δοθεί κι άλλη μια μάχη. Η μάχη για την ηγεσία του EPP, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Για την Προεδρία του ΕΛΚ ο Κυριάκος στηρίζει μεθοδικά τον Βέμπερ, ο οποίος ανταποδίδει τίμια, με δηλώσεις υπέρ Ελλάδος στις πρόσφατες προκλήσεις Ερντογάν. Ο Γερμανός πολιτικός θεωρείται βέβαιος διάδοχος του Τουσκ, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που θα γίνει στο Ρότερνταμ. Ως εδώ όλα καλά.

Παρά τρίχα Αντιπρόεδρος

Πέρα από τα μέλια όμως έγινε κι ένα τζαρτζάρισμα. Για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ ενδιαφέρονταν και προαλείφονταν ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πολύ πιθανόν θα την έπαιρνε. Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τ. Χατζηβασιλείου είχε δώσει μεγάλο αγώνα, έκανε πολλές επαφές για να συμβεί. Η θέση μπορεί να φαίνεται διακοσμητική όμως δεν είναι καθώς σε φέρνει στο τραπέζι των ισχυρών της ΕΕ, ακόμα κι αν, -λέμε τώρα-, δεν είσαι πλέον κυβέρνηση, ούτε υπουργός. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον Βέμπερ.

Τον ήθελε ο Βέμπερ

Γιατί ο, επόμενος Πρόεδρος του ΕΛΚ επιθυμεί Γραμματέα τη απολύτου εμπιστοσύνης του στο Προεδρείο. Έκανε σαφές πως αυτός δεν είναι ο Ισπανός. Η θέση του Γραμματέα είναι θέση-κλειδί και για ο Γερμανός επέλεξε τον Θανάση. Πρόκειται για τον Θανάση Μπακόλα, ειδικού συμβούλου του Κυριάκου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ με έδρα τις Βρυξέλλες, για τις ικανότητες του οποίου ο Μάνφρεντ στάζει μέλι. «Με τον Θανάση Μπακόλα θα επικεντρωθούμε στην προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, όπως οι ισπανικές και οι ελληνικές εκλογές του 2023 και φυσικά οι ευρωεκλογές του 2024», δήλωσε μάλιστα (Καθημερινή).

Εκτός ο Μιλτιάδης

Τώρα επειδή ο Βέμπερ θέλει τον Θανάση, η θέση του Αντιπροέδρου πάει σε Ισπανό ευρωβουλευτή. Έτσι έμεινε εκτός ο Μιλτιάδης. Γενικά μιλώντας , οι μετοχές του Κυριάκου είναι πολύ ανεβασμένες όχι μόνο στους κόλπους του ΕΛΚ, αλλά και στα όργανα της ΕΕ γενικότερα, σε μια εποχή που πολιτικά κυριαρχούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να σηκώσει κεφάλι, με ορόσημο τις εκλογές σε Ισπανία και Ελλάδα. Πάντως, τόσο ο Μπακόλας, όσο και ο Χατζηβασιλείου, επέστρεψαν με κορονοϊό από το σημαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Λογικά και οι δύο ελπίζουν το τεστ να βγει αρνητικό και να ταξιδέψουν σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ.

Μέσα ο Ισπανός

Τη μία θέση του Αντιπροέδρου λοιπόν θα καταλάβει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστάμπαν Πονς, τον οποίο δεν ήθελε ο Πρόεδρος Κασάδο, αλλά τα ‘φερε έτσι η ζωή κι έφυγε ο Κασάδο από το ισπανικό λαϊκό κόμμα, κι έμεινε ο Πονς. Ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του γκρουπ στην ευρωβουλή, για να πάει στο Προεδρείο του ΕΛΚ. Το ίδιο αναμένεται να κάνει κι ο Μάνφρεντ Βέμπερ το Νοέμβριο, καθώς δεν γίνεται να είναι και Πρόεδρος στο γκρουπ των ευρωβουλευτών (Κατρίνης σα να λέμε), και Πρόεδρος στο κόμμα (Ανδρουλάκης σα να λέμε).

Πάω Βοστώνη

Αυτά για την ώρα. Προς το παρόν εγώ σας αφήνω να βράσετε στην Αθήνα και φεύγω. Θέλω να είμαι οπωσδήποτε στο Hall of Flags στον τερματικό σταθμό Ε του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βοστώνης Λόγκαν (επίπεδο αναχωρήσεων) από τις 5:30-6:30μμ EDT, γιατί το ελληνικό Προξενείο (Στράτος Ευθυμίου), έχει οργανώσει μια σεμνή τελετή με ελληνική σημαία, ελληνικό χορό και φαγητό, για την πρώτη απευθείας πτήση στην Αθήνα της Delta μετά από 25 χρόνια! Φυσικά θα φορέσω Louboutin, σε έμπνευση του μοναδικού Kakania. Με ματάκι για τα κακά vibes.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Live η πορεία των φαινομένων

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη