INSIDE OUT

Inside Out: Από τον Λαφοντέν και τον Σρέντερ στον ΣημιτοΣολτς - Οι εδώ SPDέδες και η Θεανώ…

28-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Στο τσακ την γλίτωσαν οι Die Linke στην Γερμανία. Μετά τον Ολαφ Σολτς που κατάφερε να κάνει κάτι σαν χαμόγελο, πρέπει να είναι οι πιο ευτυχισμένοι των εκλογών. Πήγαν και ήρθαν, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Και ναι μεν έλαβαν κάτω από 5% που είναι το όριο εισόδου στην γερμανική Βουλή, όμως το μεικτό εκλογικό, τους έδωσε τρεις έδρες στο πλειοψηφικό. Ας είναι καλά το Βερολίνο. Επιμένω στο λιλιπούτειο Die Linke και θέλω να θυμίσω ότι προήλθε από διάσπαση του SPD για να μην ξεχνιόμαστε , όταν ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του Σρέντερ, διαφώνησε μαζί του για το μείγμα της πολιτικής. Ήταν η εποχή που ο Σρέντερ νίκησε το CDU του Χέλμουτ Κολ. Το 1998 νίκησαν, το 1999 παραιτήθηκε. Ο ωραίος Οσκαρ θεωρούσε ότι ο Σρέντερ έστριβε δεξιά το τιμόνι αντί να στηρίξει το κοινωνικό κράτος.

Αντίστροφη πορεία

Ο Λαφοντέν που λέτε, ήταν παλαιότερα και υποψήφιος καγκελάριος με το SPD, ενώ εξαιτίας της γοητευτικής εμφάνισής του αρκετοί των παρομοίαζαν με τον αείμνηστο Άκη Τσοχατζόπουλο, (το αντίστροφο δηλαδή, αλλά καταλαβαινόμαστε νομίζω πια). Όσο ο Σρέντερ χτίζει το δεκαετές του πρόγραμμα με σημαντικά φιλελεύθερα στοιχεία στην οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για το οικονομικό θαύμα που αναγνώρισε ακόμα και η Μέρκελ, ο Λαφοντέν ιδιωτεύει και συνομιλεί με μικρά αριστερά κόμματα. Το 2007 προκύπτει το Die Linke στο οποίο είναι συμπρόεδρος, κατά τις αριστερές παραδόσεις. Η σύγκρουση με τον Σρέντερ, η ένωση της αριστεράς, κλπ κλπ έκαναν τον Λαφοντέν ιδιαίτερα αγαπητό στους κόλπους του Συριζα, που με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται σταδιακά. Όμως η πορεία τους είναι πλήρως αντίστροφη. Την ώρα που ο Οσκαρ έριξε ταφόπλακα στο SPD, ο Τσίπρας ψάχνεται σήμερα να κερδίσει την «αντιπροσωπεία» στην Ελλάδα.

Προοδευτικό κέντρο

Δεν είναι ο μοναδικός. Η νίκη του Σολτς (Σημίτης+ είπαμε), δυσκολεύει επιπλέον πολιτικά τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί σε εξέλιξη, είναι παράλληλα η ζύμωση στους κόλπους του φυσικού αντιπροσώπου του SPD στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από τον διάδοχο του Πασοκ, δηλαδή το Κινάλ. Ένας εκ των υποψηφίων Αρχηγών του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε σαφές χθες πάντως ότι στόχος του δεν είναι μόνο η προοδευτική αριστερά αλλά ΚΑΙ το προοδευτικό κέντρο. Τον Ολαφ «φωτογράφισε» μην ψάχνεστε. Και ‘χτίζει’ αντί-τσίπρα προφίλ απαντώντας με «προγραμματικές συμφωνίες», στις «προοδευτικές συμμαχίες», και ανοιχτό κόμμα τύπου SPD και όχι ΚΚΕ.

Καραμανλική δεξιά στη Φιλοθέη

Τώρα πως θα αντιδράσει στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν οι εκλογές της γερμανίας, η πούρα δεξιά της ΝΔ , δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι τον Οκτώβριο θα γίνει με τιμές και δόξα η σύναξη της Καραμανλικής πτέρυγας στην Φιλοθέη, η οποία ήταν για νωρίς το καλοκαίρι αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού. Η εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή θα γίνει παρουσία σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, και της ηγεσίας του. «Θα είναι όλοι» με διαβεβαιώνει αθηναϊκό πουλάκι με κομψό τιτίβισμα.

Η Φωτίου ξέρει

Αυτή που ξέρει, και το λέει ότι ξέρει, που οφείλεται η νίκη του SPD με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Μέρκελ, είναι η Θεανώ Φωτίου. Του Συριζα; Ναι του Συριζα. Χθες αποφάνθηκε ότι η νίκη των σοσιαλοδημοκρατών στη Γερμανία συνδέεται με την κοινωνική ατζέντα και τις σχετικές προτάσεις που παρουσίασαν, με μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης που φτωχοποιείται ραγδαία λέγω των κρίσεων, μέτρα κατά της ακρίβειας και προτάσεις για το πρόβλημα της στέγης. Η Θεανώ το πήγε και παρακάτω. Αποκάλυψε το σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του νομοσχεδίου «Κυψέλη».

Σχέδιο «Κυψέλη»

Η ΝΔ γνωρίζει ότι τα κοινωνικά θέματα και τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας απασχολούν την πλειοψηφία, και κυρίως τα μεσαία στρώματα» είπε . «Για αυτό και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με νομοσχέδιο, που ήρθε για συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής με «Express διαδικασίες. «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, πρόγραμμα «Κυψέλη», προώθηση της αναδοχής και υιοθεσίας, «προσωπικό βοηθός» για ΑΜΕΑ».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά πάνω από 1 εκατ. ανάπηρους και περισσότερα από 400.000 παιδιά και ηλικιωμένους, το οποίο στην πραγματικότητα ζητάει από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή χωρίς καν να αναλύει τους στόχους του. Ένα νομοσχέδιο «πουκάμισο αδειανό» τόνισε η πρώην υπουργός του Συριζα.

Αφού «τα ‘ριξε» στο «Κόκκινο 105,5», ξεμονάχιασε και την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στα έδρανα της Βουλής, μαζί με τον άλλο εισηγητή Θανάση Λιούπη. Από την έκφραση της Μιχαηλίδου εξάγω αβίαστα το συμπέρασμα ότι εξαντλείται το ημερήσιο όριο αντοχής Συριζα. Και το νομοσχέδιο είναι ακόμα στην Επιτροπή! Συνιστώ υπομονή και ωραίες χρωματιστές μάσκες.

Όλοι μιλούν για τα λοιπά, εγώ σημειώνω: κούκλες οι γαλλίδες! Οι Γάλλοι έριξαν το κόστος, μας δίνουν 3 συν μία που θα ναυπηγηθεί στη Ελλάδα, και πολλά ακόμα (3 κορβέτες κλάσης Gowind άμεσα παραδοτέες, πλήρης εκσυγχρονισμός των δύο από τις τέσσερις MEKO200 και άλλα πολλά). Απολαυστικό το δείπνο στο Ελυζέ χθες βράδυ με Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:54

Η Αριζόνα τάσσεται υπέρ της κατάργησης νόμου που απαγορεύει εντελώς την άμβλωση

08:44

Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

08:33

Mytilineos: Ενισχυμένα 10% τα καθαρά κέρδη - Παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης

08:27

Deutsche Bank: Αύξηση 10% στα κέρδη α' τριμήνου - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

08:18

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και Κίνα οφείλουν να χειρίζονται τις διαφωνίες τους «υπεύθυνα»

08:00

Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην ατζέντα του νέου Ευρωκοινοβουλίου

07:57

Συντάξεις Μαΐου: Ποιοι θα πληρωθούν νωρίτερα και πόσοι θα λάβουν αναδρομικά έως 15.000 ευρώ

07:53

Elpedison: Συνάντηση Helleniq Energy & Edison για την τύχη της εταιρείας

07:48

Prodea Investments: Αυξημένα έσοδα και «πωλητήρια» ακινήτων – Οι στοχεύσεις της ΑΕΕΑΠ

07:40

ΑΙΓΙΣ: Τι περιλαμβάνει η «προίκα» της Ελλάδας για φυσικές καταστροφές και έκτακτη ανάγκη

07:35

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

07:30

Πώς το τουριστικό «Project Voria» με καζίνο θα μεταμορφώσει το Μαρούσι – Οι οδικές παρεμβάσεις, το Μετρό, το ΟΑΚΑ

07:25

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η υποβολή - Οι νέοι κωδικοί για εισοδήματα, φόρους και εκπτώσεις

07:23

Το χαρτί της σοβαρής αντιπολίτευσης παίζει ο Ανδρουλάκης - Αδιάβαστος στα του προϋπολογισμού ο Κασσελάκης - Ζήλιες για τον Ναύαρχο

07:17

Άνοιξε μπεργκεράδικο λίγο πριν χρεοκοπήσει: «Έβγαλα 700.000 ευρώ το 2023»

07:15

Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού

07:14

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο - Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

07:11

Αισιοδοξία για τα τραπεζικά μερίσματα – Κληρώνει για τον κανονισμό το ΧΑ - Το track record της Ideal

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα