BACKSTORY

Τράπεζες: Στα μερίσματα λέμε «ναι» - Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG - MSCI με απορίες - Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo; – Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική - Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

09-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στα μερίσματα λέμε «ναι» - Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG - MSCI με απορίες - Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo; – Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική - Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

Το «στρατί» για τη διανομή μερισμάτων σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες άνοιξε για άλλη μια φορά ο Andrea Enria εκφράζοντας την άποψή πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα στηρίξει την ποιότητα των κεφαλαίων τους και θα ανοίξει το δρόμο για το μέρισμα. Έτσι λοιπόν σημειολογικά μιλώντας για το SREP αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες Εθνικής και Eurobank.

MSCI με απορίες

Μη με ρωτάτε για το ποιες μετοχές θα μπουν στον MSCI. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω και ο αλγόριθμος περίπλοκος. Υποψήφιες ως γνωστόν είναι η Πειραιώς και η ΜΟΗ. Θα τα καταφέρουν ή όχι θα το δούμε. Αν πάντως κάτι τέτοιο δεν γίνει, θα συμβεί σχεδόν με βεβαιότητα στην επόμενη αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, όπου και θα ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών μετοχών.

Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG

Ένα σεβαστό ποσό φαίνεται να στοιχίζει στην Τράπεζα Πειραιώς (κάποιοι λένε 80 εκατ. ευρώ) η ιστορία Ηλιόπουλου. Όμως, είναι θέμα γοήτρου να τα καταφέρει η τράπεζα και φαίνεται πως θα τα καταφέρει. Θα ήταν βεβαίως πρόνοια όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα τάρταρα να έκανε τότε τη δημόσια πρόταση. Αλλά στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

Το σύστημα Λαζαρίδη

Παρεμπιπτόντως έχω την αίσθηση ότι εκεί στο ΧΑ το σύστημα Λαζαρίδη καλά κρατεί. Αλλιώς δεν θα χρειαζόταν ντετέκτιβ για να βρει κάποιος τις συναλλαγές OTC με τις οποίες αγόρασε η Πειραιώς το πακέτο μετοχών από τη Ρολοπάκ. Και δεν γνωρίζω πραγματικά αν ο Γιάννος Κοντόπουλος έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει από κάτω του ή θεωρεί ότι όλα είναι θέμα υψηλής πολιτικής.

Aποδόσεις καταθέσεων

Τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν μέσω μακροπρόθεσμων καταθέσεων και άλλων επενδυτικών προϊόντων να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις. Επειδή όπως οι αποδόσεις αφορούν μεγάλα χρονικά διαστήματα καλό θα ήταν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κάποιες αποδόσεις και στα μικρότερα χρονικά διαστήματα. Άλλωστε, οι τράπεζες τοκίζουν περίπου 14 δισ. ευρώ με 2.5%. Τα υπόλοιπα αποτελούν TLTRO.

Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo;

Σας έλεγα χθες για τη Jumbo και το «φόρτωμα» που έγινε στις προηγούμενες ημέρες εν όψει της ανακοίνωσης επιδόσεων Ιανουαρίου. Οι επιδόσεις ανακοινώθηκαν και οι πωλήσεις απογειώθηκαν. Θα επιμείνω λοιπόν πως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι φόρτωσαν τις προηγούμενες ημέρες μετοχές. Χθες βέβαια μετά τις αναφορές μας και ενώ στο ΧΑ γινόταν πάρτι επήλθε ησυχία στη μετοχή. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Η άσκηση που δεν βγαίνει με τις ΑΜΚ

Βλέπω κάτι μεταβολές ποσοστών μετά από αυξήσεις κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο και κάνω λογαριασμούς αλλά δεν μου βγαίνουν. Μπορεί να μην είμαι καλός στα Μαθηματικά. Όμως έδωσα την άσκηση και σε άλλους και επίσης πάλι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα συνεχίσω την προσπάθεια αν και έχω την αίσθηση ότι άλλοι πιο αρμόδιοι έπρεπε να την έχουν κάνει ήδη.

Είναι πολλά τα λεφτά

Πολύ θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς κάνει το ΔΣ της ΜΕΤΑΒΑΣΗ που έγινε για να τρέξουν αναπτυξιακά προγράμματα σε περιοχές που έχουμε απολιγνιτοποίηση. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να ενημερώσει γιατί τα ευρωπαϊκά λεφτά είναι πολλά και το ενδιαφέρον μεγάλο;

Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική

Αν με πληροφόρησαν σωστά, αυτές τις ημέρες, μπορεί και σήμερα, έχει Διυπουργική ΣΔΙΤ για την έγκριση projects. Και ακούω ότι ανάμεσα στα προτεινόμενα είναι το ΣΔΙΤ της ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, ειδικότερα το βόρειο τμήμα των 300 εκατ. ευρώ, που πρόσφατα αποκάλυψε το insider.gr. Αλλά με ενημέρωσαν ότι το μενού έχει και νέα έργα, όπως κάποια φράγματα (ή έστω έργα άρδευσης/ύδρευσης) αλλά και φοιτητικές κατοικίες (μου είπαν για αναβάθμιση αυτών του Μετσόβιου).

Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον διαγωνισμό της mega Παραχώρησης του ΒΟΑΚ (1,7 δις ευρώ, το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο), για τα κόστη, τα διόδια, άλλες χρηματοοικονομικές παραμέτρους ή τις ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών (θεωρητικά στις 31 Μαρτίου), μια φορά πάντως, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ενέκρινε, λέει, «το 1ο Τεύχος Μεταβολών της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.) της B’ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού» και το «Σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης». Υπενθυμίζεται ότι το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, Vinci Highways S.A.S. - Vinci Concessions S.A.S., ACCIONA CONCESIONES - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΑΒΑΞ. ΑΝ φτάσουμε βέβαια στο τέλος με τα ίδια σχήματα και δεν προκύψουν, όπως έχουμε πει, αλλαγές, συγχωνεύσεις ή και… προσθήκες.

Μονάδα Αποβλήτων Γραμματικό: Ο κόσμος το 'χει βούκινο…

Η αγορά και οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές, με τους συνεταίρους τους, το ξέρουν από καιρό τα περί ματαίωσης του διαγωνισμού για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων = Βορειοανατολικής Αττικής, δηλαδή στο Γραμματικό, συνολικής αξίας 140 εκατ. ευρώ παρακαλώ (με προαιρέσεις κ.α.), μια φορά πάντως, στον ΕΔΣΝΑ συνεδρίασαν προ ημερών για να επικυρώσουν ότι ματαιώνεται η τη διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύχθηκε το 2021. Βλέπετε, είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - INTRAKAT - W.A.T.T και ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ, προχωρούσε μόνο το σχήμα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ, άρχισαν ως αναμένονταν οι προσφυγές, φτάσαμε στο ΣτΕ με το ανώτατο δικαστήριο να δίνει τη λύση: ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει να απορρίψει όλες τις προσφορές. Κατά συνέπεια, πάει (και) αυτός ο διαγωνισμός. Αλλά σας τα έχουμε αποκαλύψει από πέρυσι.

Reggeborgh Invest: «Μάζεψε» τη REDS

Μια ανάσα από το 90% έφτασε η Reggeborgh Invest B.V., καθώς το ολλανδικό σχήμα κατέχει άμεσα και έμμεσα το 89,43% των μετοχών της REDS, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο real estate, μετά και τη λήξη της διαδικασίας του squeeze out (από την περσινή δημόσια πρόταση στα 2,48 ευρώ). Οπότε, ότι μάζεψε, μάζεψε. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ολλανδοί που ενδιαφέρονται πολύ για τα ακίνητα, ιδίως η οικογένεια Χόλτερμαν, ισχυρίζονταν ότι δεν σχεδίαζαν έξοδο από το ταμπλό της REDS. Μια φορά πάντως, σχέδια για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ (η υπάρχουσα «μαγιά» είναι αυτή) υπάρχουν. Τα projects τα έχουμε πει τόσες φορές. Να δούμε τι άλλο θα έρθει.

Η Intrakat και η Winex

Μια και μιλάμε για ποσοστά, η Intrakat ανακοίνωσε ότι ο βασικός μέτοχος WINEX (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) μετά την ΑΜΚ ελέγχουν πλέον ποσοστό 34,78% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, από 31,70% προηγουμένως. Άρα, ενίσχυσαν κάπως τη θέση τους. Να δούμε πλέον, πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω και την εταιρεία. Η μετοχή της οποίας ξεπέρασε τα 1,7 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:08

Υπογραφή συμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

16:05

Γεραπετρίτης από Κουβέιτ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας

16:03

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους νησιώτες

16:01

Μιχαηλίδου: Ανοίγουμε την πρόσκληση για 700 γιατρούς στα ΚΕ.Π.Α.

15:58

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας

15:56

Μαρινάκης: Η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα εθνικό στοίχημα που θα το κερδίσουμε

15:51

ΗΠΑ: «Φρέναρε» στο 1,6% η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο - «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

15:45

Amazon: Επένδυση 11 δισ. στην Ιντιάνα για την κατασκευή data centers

15:43

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί δεν χρειάζεται να τα αποφεύγουμε

15:32

Βρετανία: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid

15:25

Southwest Airlines: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι απώλειες το α΄τρίμηνο - Προς την έξοδο 2.000 εργαζόμενοι

15:16

Merck: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη το α' τρίμηνο

15:14

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

15:11

Yπ. Άμυνας Τουρκίας για ΜΟΕ με Ελλάδα: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Σχέδιο Εφαρμογής για το 2025

15:06

ΟΣΕ: Έκτακτη χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων

15:00

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

14:58

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

14:55

e-commerce: Απειλεί με λουκέτο 45.000 καταστήματα λιανικής την επόμενη 5ετία στις ΗΠΑ

14:46

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί την Ουγγαρία τον Μάιο

14:42

«Χαμηλές πτήσεις» και ζημιές στο α' τρίμηνο για την American Airlines - Το guidance στηρίζει τη μετοχή

14:28

Goldman Sachs: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν τα buybacks και οι διανομές μερισμάτων στην Ευρώπη

14:09

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Φλώρος μετά την απολογία του

13:58

Λος Άντζελες: 93 συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο campus του USC

13:56

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες και πάλι τα έργα του Flyover Θεσσαλονίκης

13:56

Προσφορά 39 δισ. δολαρίων για την Anglo American από την BHP

13:52

ΟΟΣΑ: 4 στα 10 ευρώ από μισθούς πάνε σε φόρους και εισφορές στην Ελλάδα

13:48

ΙΣΝ: Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων στα μέσα Μαΐου με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία

13:44

Novibet: Ενεργός υποστηρικτής της ελληνικής τεχνολογικής κοινότητας

13:42

ΤτΕ: Ισχυρές οι επιδόσεις των τραπεζών το 2023 – Σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων, στο 6,6% τα μη εξυπηρερούμενα

13:39

ΥΠΑΑΤ: Εντός της Μ. Εβδομάδας οι καταβολές των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους