BACKSTORY

Attica Bank: Γόρδιος δεσμός- ΕΥΑΘ: Τι γίνεται με τα υδρόμετρα;- Έξυπνο deal της ΔΕΗ

26-09-2022 | 07:49
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Γόρδιος δεσμός - ΕΥΑΘ: Τι γίνεται με τα υδρόμετρα; - Έξυπνο deal της ΔΕΗ
Attica Bank

Attica Bank: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ! Πάντα το είχα με το πεντάγραμμο σε αντίθεση με άλλους άμουσους… Πάντως αν και οι συζητήσεις είναι διεξοδικές, αν και επιχειρείται να λυθούν θέματα, ένα θέμα μένει άλυτο: Το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται. Έτσι η είσοδος της Ellington, που είναι κομβικής σημασίας για το εγχείρημα, δείχνει ολοένα και πιο μετέωρη παρά τις προσπάθειες να φανεί πως η κατάσταση είναι διαφορετική. Έτσι παρά τις διαρκείς συσκέψεις λευκός καπνός γιοκ...

Θέλω δε να σας πω ότι οι πλευρές δεν ομονοούν. Άλλο μπαϊράκι έκαστη. Από τη μία οι μέτοχοι (όχι όλοι...) και από την άλλη οι λοιποί. Και μια διοίκηση που το εγχείρημα δείχνει βαρύ για τους λεπτεπίλεπτους ώμους της όπως αυτοί εμφανίζονται στις φωτογραφίες των social media.

Και πάντως οι ρίξεις και οι ρωγμές ΤτΕ και ΤΧΣ είναι εμφανείς. Γόρδιος δεσμός... Επίσης θέλω να σας πω ότι το Ταμείο έχει και ξένους εκπροσώπους, οι οποίοι ακόμη ψάχνονται για τη μιντιακή διαχείριση σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα και όχι μόνον. Ωστόσο, η λογική λέει πως επειδή το Σαββατοκύριακο δεν έφτασε, μια παράταση θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μέχρι το επόμενο και βλέπουμε...

To θέμα του κυβερνοχώρου είναι εξαιρετικά σοβαρό και οι ελληνικές τράπεζες - θέλω να το πω αυτό- δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία. Τουλάχιστον όχι όλες. Νομίζουν πως οι προειδοποιήσεις προς τους πελάτες τους τύπου μη δίνετε τους κωδικούς σας κλπ κλπ είναι αρκετές! Ε, λοιπόν όχι δεν είναι.

Θα μου πείτε λαϊκισμός, αλλά όποιος έχει πέσει θύμα hacking και έχει χάσει μια σημαντική κατάθεση μπορεί και να λαϊκίσει. Και σίγουρα αυτοί που την παθαίνουν αυξάνονται και πληθαίνουν.

Η Κομισιόν, λοιπόν, διαμορφώνει πρόταση κανονισμού για τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, γνωστή ως Cyber Resilience Act, ενισχύοντας τους κανόνες κυβερνοασφάλειας για να εξασφαλίσει πιο ασφαλή προϊόντα υλικού και λογισμικού. Και ξέρετε γιατί το κάνει αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μα γιατί το παγκόσμιο ετήσιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ανερχόταν στα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021.

Για να δείτε λοιπόν ότι η ευαισθησία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επί του θέματος είναι μάλλον περιορισμένη, θα σας πως στο site της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η είδηση φιγουράρει, αλλά ένα link σε παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Επιτροπής για το θέμα. Και αναρωτιέμαι, δεν θα έπρεπε να έχει γίνει μια μετάφραση τουλάχιστον του προλόγου; Είναι δυνατόν το μόνο που ενδιαφέρει τα πιστωτικά ιδρύματα στο συγκεκριμένο θέμα να κατατείνει στο πως να αποποιηθούν την ευθύνη που εξαπατήθηκαν οι πελάτες τους;

Κάτι πάει πολύ λάθος στη Δανιμαρκία.

Ξανακοίταζα λίγο την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών. Κάτι μου λέει πως η επιμονή των θεσμών ίσως να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις και πού να βρεθούν οι επενδυτές....

Αλήθεια, τι γίνεται εκεί στη συμπρωτεύουσα με τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ για τα Υδρόμετρα; Υπήρξε μια παράταση, ενώ πολλά ακούγονται για τους όρους του διαγωνισμού που αφήνουν μεγάλο μέρος της αγοράς εκτός… Επειδή οι έξυπνοι μετρητές είναι μεγάλο ζήτημα, (όχι μόνο στο νερό αλλά προσεχώς και στο ρεύμα κλπ), αλλά μία και θα ακολουθήσει κάποια στιγμή και η ΕΥΔΑΠ, όπου εκεί βέβαια η δουλειά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, έχει ιδιαίτερη σημασία να ολοκληρωθεί χωρίς γκρίζες ζώνες και παράπονα ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ.

Ξεκίνησε το buy back η ΔΕΗ και την Παρασκευή αγόρασε το 20% των μετοχών που διακινήθηκαν και μάλιστα στα χαμηλά, καθώς η μέση τιμή αγοράς ήταν 5,097 ευρώ με το κλείσιμο στα 5,15 ευρώ. Μια όμως και ο λόγος για τη ΔΕΗ, μαθαίνω ότι προχωρά σε σούπερ έξυπνη κίνηση μπαίνοντας σε μία εξαιρετική startup της καινοτόμου τεχνολογίας, την NVisionist. Η οποία πέραν των άλλων καινοτόμων δράσεων έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη του NVBird, ενός συστήματος απώθησης πτηνών στις ΑΠΕ με σημαντικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη.

Στις 14 Οκτωβρίου πλειστηριάζεται ηλεκτρονικά το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ ισχυρής Πετζετάκις στη Θήβα. Ήταν εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών σωλήνων. Πρόκειται για 246.000 τ.μ. οικόπεδο και άλλα 50.000 μέτρα στεγασμένοι χώροι με αρχική τιμή 7.360.000 ευρώ.

Μια περίεργη αλλαγή προωθεί στο καταστατικό της η Παπουτσάνης και συγκεκριμένα ότι «εφόσον δεν προβλέπεται αντίθετα από το νόμο, η ψηφοφορία (σ.σ. των θεμάτων της Συνέλευσης) διεξάγεται δια βοής, εκτός εάν άλλως κρίνει σκόπιμο το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης κατά την απόλυτη κρίση του». Αλήθεια τι θα πει δια βοής και πώς βλέπουν το θέμα οι εποπτικές αρχές; Δεν θα καταγράφονται επακριβώς θετικές και αρνητικές ψήφοι σε ένα θέμα ή θα καταγράφονται αν θέλει το Προεδρείο που προφανώς ελέγχεται από το μεγαλύτερο μέτοχο.

Έχει και άλλα όμως ο μπαχτσές της Γενικής Συνέλευσης. Να δοθούν 350.000 σε Δ.Σ. και εργαζόμενους από τα κέρδη του 2021, αν πιαστούν οι στόχοι του 2022. Οι στόχοι προφανώς αποτελούν μυστικό, αλλά αν δεν με απατά η μνήμη μου έχουν πέσει και κάτι ξεγυρισμένα stock options. Και έχω την αίσθηση ότι με την τακτική που ακολουθούν οι διοικούντες η μειοψηφία θα πάρει τη... μπουκάλα. Εταιρική διακυβέρνηση σε άλλα διάσταση.

Μιας και μιλάμε για stock options βλέπω στη Flexopack τα διευθυντικά στελέχη προ τετραμήνου μετοχές να τις ξεφορτώνουν λίγες λίγες. Δηλαδή τι θα γινόταν αν δεν είχαν απογειωθεί τα κέρδη της Flexopack στο εξάμηνο;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Live η πορεία των φαινομένων

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων