Στα χέρια της ΑΑΔΕ στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια της ΑΑΔΕ στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων
Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν εγκαίρως τους επιβάλλονται πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ήδη τρέχει ειδικές διασταυρώσεις. Τα στοιχεία αφορούν στα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα για τα έτη 2018 και 2019.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν εγκαίρως τους επιβάλλονται πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ.

Ήδη προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών απεκάλυψαν αρκετούς φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που έκρυψαν.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους όμως αναμένονται πρόστιμα (ξεκινά από 5.000 ευρώ), ειδικά εάν δεν υποβάλουν τις προαναφερόμενες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τα πρόστιμα αφορούν στις ακόλουθες παραβάσεις:

  • Μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

  • Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

  • Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider