Εξάμηνη δοκιμασία για το ΥΠΟΙΚ με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξάμηνη δοκιμασία για το ΥΠΟΙΚ με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ
Το 2019, ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι το 98,32% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί. Αν η κυβέρνηση πετύχει εφέτος κάτι ανάλογο, τότε θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του οικονομικού επιτελείου.  

Σχεδόν 420 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2020 και έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021, θέλει να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει το στόχο είσπραξης των 2,55 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων.

Δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως η κυβέρνηση θα πιάσει τον εισπρακτικό της στόχο, παρά τις πρόνοιες που ελήφθησαν και τις εκπτώσεις που επήλθαν στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Να σημειωθεί πως πέρυσι ο προϋπολογισμός είχε «αυγατίσει» από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Ο ετήσιος στόχος 2019 είχε τεθεί με βάση την υπόθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2019 για μεσοσταθμική μείωση της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Εν τέλει, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019 με τα έσοδα από τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, ωστόσο, να επιτυγχάνουν σχεδόν τον τεθέντα ετήσιο στόχο (ποσοστό επίτευξης 99,45%). Μόνον ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι το 98,32% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί.

Αν η κυβέρνηση πετύχει εφέτος κάτι ανάλογο, τότε θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του οικονομικού επιτελείου, το οποίο μερίμνησε εγκαίρως ώστε να επεκτείνει στις έξι τις δόσεις για την εξόφληση του φόρου και παρείχε εκπτώσεις στους πραγματικά ευάλωτους.

Να σημειωθεί πως 4.800.905 φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν εφέτος ΕΝΦΙΑ που ξεπερνάει τα 60 ευρώ, ενώ 1.463.330 θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μικρότερο των 60 ευρώ. Ο μέσος φόρος για τα προαναφερόμενα 4.800.905 φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στα 525 ευρώ και κάθε μια από τις έξι μηνιαίες δόσεις κινείται σε μέσα επίπεδα στα 87,50 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider