Έκπτωση ενοικίου 40% και για τα φοιτητικά μισθώματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκπτωση ενοικίου 40% και για τα φοιτητικά μισθώματα
«Η διάταξη στοχεύει στην επέκταση της προστασίας των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19», αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επέκταση και στα φοιτητικά μισθώματα της έκπτωσης ενοικίου 40%.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, κατά ποσοστό 40%, στις περιπτώσεις μισθώσεων που έχουν συναφθεί για τη στέγαση φοιτητών σε πόλη εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, στην περίπτωση που τουλάχιστον ο ένας γονέας είτε είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, είτε είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που έχει πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, δυνάμει των σχετικών αποφάσεων και του οποίου, σε κάθε περίπτωση, έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

«Η διάταξη στοχεύει στην επέκταση της προστασίας των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19», αναφέρει η τροπολογία.

Άλλες διατάξεις της τροπολογίας

Ακόμη, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η επέκταση των οικονομικών ενισχύσεων στις ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς και στις επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε, οι οποίες απασχολούν μέχρι και 20 εργαζομένους. Με τον τρόπο αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης επεκτείνεται, προκειμένου να καλύπτει πλέον και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους από πέντε που ισχύει έως τώρα.

Παράλληλα, άλλο άρθρο της τροπολογίας προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης των προκηρυσσομένων προς μετάταξη οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην περίπτωση της μη πλήρωσης αυτών από μόνιμους υπαλλήλους. «Η εν λόγω πρόβλεψη εισάγεται κατ' αναλογία με τις γενικότερες προβλέψεις περί κινητικότητας, ώστε να διασφαλίζεται σε μέγιστο βαθμό η πλήρωση των προκηρυσσομένων θέσεων προσωπικού της ΑΑΔΕ, ενόψει των αυξημένων αναγκών λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Τέλος, με την τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την είσπραξη από τις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, των ποσών υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης και Αλκοολούχων ποτών (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.) που συνεισπράπονται για τα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα. Ειδικότερα, προβλέπεται δίμηνη παράταση, ήτοι μέχρι τις 25 Ιουνίου 2020 για τα αλκοολούχα ποτά και τα άλλα αλκοολούχα προϊόντα που εξήλθαν του καθεστώτος αναστολής και τέθηκαν σε ανάλωση τον μήνα Μάρτιο 2020 (βεβαίωση επιβαρύνσεων έως 25 Απριλίου 2020) και μέχρι τις 25 Ιουλίου 2020 για τα ανωτέρω προϊόντα που εξήλθαν του καθεστώτος αναστολής και τέθηκαν σε ανάλωση τον μήνα Απρίλιο 2020 (βεβαίωση επιβαρύνσεων έως 25 Μαΐου 2020).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider