10 συμβουλές για την απόκτηση του πρώτου σου σπιτιού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 συμβουλές για την απόκτηση του πρώτου σου σπιτιού
Πήρες τη μεγάλη απόφαση: Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι. Τον χώρο όπου θα ζήσεις τις πιο σημαντικές σου στιγμές, θα κάνεις τα πιο μεγάλα σου όνειρα, θα δώσεις και θα πάρεις αγάπη, θα δεις τη ζωή σου να κυλά όπως την είχες σχεδιάσει… μαζί με τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα της ζωής σου!

Πήρες τη μεγάλη απόφαση: Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι. Τον χώρο όπου θα ζήσεις τις πιο σημαντικές σου στιγμές, θα κάνεις τα πιο μεγάλα σου όνειρα, θα δώσεις και θα πάρεις αγάπη, θα δεις τη ζωή σου να κυλά όπως την είχες σχεδιάσει… μαζί με τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα της ζωής σου!

Σε αυτό το μεγάλο βήμα λοιπόν, καλείσαι να μελετήσεις προσεκτικά κάθε σου επιλογή, να εξετάσεις διεξοδικά όλες τις διαστάσεις του θέματος, να ενημερωθείς για τις διαδικασίες και τα κόστη που απαιτούνται και να σκεφτείς καλά κάθε σου κίνηση. Αν όλα αυτά φαντάζουν ακατόρθωτα, μην ανησυχείς! Σου έχουμε 10 μικρές – αλλά βασικές – συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις τα πράγματα στο μυαλό σου και να κάνεις το σχέδιό σου πραγματικότητα!

1. Αξιολόγησε τις ανάγκες σου

Μπορεί σαν παιδί να ονειρευόσουν ένα διώροφο, πολυτελές σπίτι, με μεγάλη αυλή, γρασίδι, πισίνα, τζακούζι και τα σχετικά… αλλά είναι όντως αυτό που χρειάζεσαι; Το παιδικό σου όνειρο για το τέλειο σπίτι πιθανώς να μην συνάδει με τις σημερινές σου ανάγκες, το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα στη ζωή σου και τα σχέδιά σου για το μέλλον.

Καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να κάνεις κάποιες ερωτήσεις-κλειδί στον εαυτό σου: Πόσα υπνοδωμάτια χρειάζεσαι; Μήπως θα θέλεις κάποιο χώρο που θα μετατρέψεις σε γραφείο ή σε δωμάτιο παιχνιδιού για τα παιδιά σου; Προτιμάς να βρεις μια κατοικία κοντά στη δουλειά σου, ή ακόμα κοντά στο τοπικό σχολείο, ή δεν σε πειράζει να ταξιδεύεις μακρινές αποστάσεις κάθε μέρα; Σου είναι απαραίτητη η αυλή ενός σπιτιού ή προτιμάς την πιο… compact επιλογή ενός διαμερίσματος;

Αφού λοιπόν πάρεις το χρόνο σου και καταλήξεις στις τωρινές και μελλοντικές σου ανάγκες, γράψε τις σε μία λίστα. Αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει να εντοπίζεις τα πιο σημαντικά πράγματα για σένα, σε κάθε σπίτι που βλέπεις!

2. Ενημερώσου για το πραγματικό κόστος του νέου σου σπιτιού

Το τελικό κόστος του σπιτιού σου δεν αποτελείται απλά και μόνο από την τιμή του. Περιέχει τόκους δανείων, προκαταβολή, εκτίμηση ακινήτου, φόρους, ασφάλεια, επίπλωση, διακόσμηση, συντήρηση με την πάροδο των χρόνων, λογαριασμούς ρεύματος και νερού και όλα τα συναφή. Καλό είναι να κάνεις μια εκτίμηση του κόστους αυτού, για να υπολογίσεις ρεαλιστικά το ποσό που μπορείς να αφιερώσεις στην αγορά του σπιτιού, με βάση τα έσοδα και τα έξοδά σου.

3. Ξεκίνα από τώρα να βάζεις στην άκρη χρήματα

Μην περιμένεις μέχρι να βρεις το ιδανικό σπίτι. Ξεκίνα να κάνεις οικονομία το συντομότερο! Μια καλή ιδέα είναι να καθορίσεις ένα ποσό που θα μεταφέρεται αυτόματα από τον τρεχούμενο σου λογαριασμό σε ένα αποταμιευτικό λογαριασμό κάθε μήνα. Επιπλέον, προσπάθησε να εντοπίσεις τρόπους για να μειώσεις τα μηνιαία σου έξοδα. Για παράδειγμα, αν παραγγέλνεις συχνά απ’ έξω, μπορείς να βάλεις στην άκρη ένα σημαντικό ποσό το μήνα με το να ετοιμάζεις σπιτικό φαγητό πιο συχνά!

Τα χρήματα που θα συγκεντρώσεις, θα σου χρειαστούν για διάφορα έξοδα που θα προκύψουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αγοράς κατοικίας – όπως μερικά από αυτά που αναφέραμε νωρίτερα.

4. Απόφυγε να ανοίξεις άλλα δάνεια ή πιστωτικούς λογαριασμούς πριν την αγορά του σπιτιού

Όπως γνωρίζεις καλά, το πρώτο πράγμα που θα κάνει η τράπεζα μόλις ζητήσεις στεγαστικό δάνειο, είναι να ελέγξει το ιστορικό και την παρούσα κατάστασή σου: Τι χρωστάς, με πόση τυπικότητα αποπλήρωνες προηγούμενα δάνεια – αν υπήρχαν – και πόσο εύκολο θα σου είναι να ξεπληρώσεις αυτό το δάνειο με βάση τα σταθερά έσοδα και έξοδά σου.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην αποκτήσεις νέα δάνεια ή πιστωτικές κάρτες για ένα χρονικό διάστημα πριν ζητήσεις το στεγαστικό δάνειο. Αν παρ’ ελπίδα έχεις κάποιο δάνειο ή πιστωτική κάρτα που ακόμη χρωστάς, φρόντισε να καταβάλλεις τις δόσεις με όσο το δυνατό περισσότερη τυπικότητα. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις πιο εύκολα το δάνειο που χρειάζεσαι – και με καλύτερους όρους!

5. Κάνε την έρευνά σου πριν διεκδικήσεις ένα συγκεκριμένο στεγαστικό δάνειο

Υπάρχουν πολλές επιλογές για στεγαστικά δάνεια – διάφορες τράπεζες και οργανισμοί, ο κάθε ένας με τα δικά του σχέδια και τους δικούς του όρους. Εξασφάλισε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, μελέτησε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής – με τη βοήθεια ενός συμβούλου αν είναι απαραίτητο – και πάρε το χρόνο σου για να επιλέξεις το δάνειο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και συνθήκες ζωής.

6. Μάθε μέχρι που… φτάνει η τσέπη σου πριν ξεκινήσεις να βλέπεις σπίτια

… ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι ποιο ποσό μπορεί να φτάσει το στεγαστικό σου δάνειο! Για να μη σπαταλάς τον πολύτιμο σου χρόνο βλέποντας σπίτια που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές σου δυνατότητες, καλό θα ήταν να κάνεις πρώτα μια συζήτηση με το άτομο που σε εξυπηρετεί στην τράπεζα ή σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό οργανισμό, για να εξακριβώσεις ποιο είναι το εύρος τιμών που θα πρέπει να κοιτάζεις. Έτσι, θα μπορείς να κάνεις μία πιο στοχευμένη έρευνα και να καταλήξεις πιο εύκολα στις επιλογές που είναι πιο κατάλληλες για σένα.

7. Δεν χρειάζεται να περάσεις την όλη διαδικασία μόνος/η σου

Ο κτηματομεσίτης είναι ο πιο πολύτιμος σου συνεργάτης στη διαδικασία αγοράς κατοικίας. Είναι το άτομο που θα σε βοηθήσει από την αρχή μέχρι το τέλος – στον εντοπισμό ακινήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου, στην επίλυση των αποριών σου, στην επεξήγηση των διαδικαστικών, στην αποφυγή λαθών και σε ότι άλλο χρειαστείς.

8. Πάρε το χρόνο σου πριν πάρεις την τελική σου απόφαση

Μην μπεις στο τριπάκι να πάρεις βιαστικές αποφάσεις μήπως και χάσεις μια καλή προσφορά. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να κατανοήσεις πώς δουλεύουν τα πράγματα, να εξετάσεις προσεκτικά τις επιλογές σου και να το σκεφτείς καλά πριν αποφασίσεις ποιο θα είναι το νέο σου σπίτι. Καλό είναι να μη βασιστείς στο συναίσθημα για την απόφασή σου αυτή, αλλά στις κατάλληλες πληροφορίες και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψεις.

9. Διαπραγματεύσου

Ζήτα τη βοήθεια του κτηματομεσίτη σου, για να κρίνεις κατά πόσο η τιμή που καθορίζει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Ζήτα επίσης τη συμβουλή – αλλά και τη συμβολή του – όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της τιμής και των όρων πώλησης.

10. Προετοιμάσου για το κλείσιμο της συμφωνίας

Αφού συμφωνήσετε σε μια τιμή με τον ιδιοκτήτη, ακολουθούν τα διάφορα… διαδικαστικά. Ανάμεσά τους, η εκτίμηση και ο έλεγχος του ακινήτου, η συμπλήρωση ορισμένων εγγράφων σχετικά με το στεγαστικό δάνειο, καθώς και συγκεκριμένων νομικών εγγράφων, η καταβολή ποσών για φόρο μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά έξοδα κτλ.

Ο κτηματομεσίτης με τον οποίο συνεργάζεσαι είναι το άτομο που θα σε καθοδηγήσει ούτως ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό και όσο πιο εύκολα γίνεται. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τα έγγραφα που παραλαμβάνεις και να ζητάς διευκρινίσεις για ότι δεν κατανοείς πλήρως.

Καταληκτικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να έχεις υπόψη από τη στιγμή που παίρνεις την απόφαση να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι. Η σωστή ενημέρωση και οι κατάλληλοι επαγγελματίες θα είναι οι σύμμαχοί σου σε αυτή τη… συναρπαστική περιπέτεια, που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις τις όποιες δυσκολίες προκύψουν και να αποκτήσεις την ιδανική κατοικία για σένα!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider