Ευρω-φρένο στις παροχές – Τι σημαίνει για τις εκλογές

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρω-φρένο στις παροχές – Τι σημαίνει για τις εκλογές
Στον «πάγο» έβαλαν τόσο οι Θεσμοί όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος τα ενδεχόμενα σχέδια νέου πακέτου παροχών, αλλάζοντας ενδεχομένως και τον σχεδιασμό των εκλογών.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση δημιουργεί η αντίδραση τόσο των Θεσμών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος στο ενδεχόμενο νέου πακέτου παροχών εντός του 2019. Οι εκτιμήσεις που εκφράστηκαν για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος στενεύουν πολύ τα περιθώρια, μειώνοντας σημαντικά την ευελιξία σε επίπεδο επιδομάτων ή φορολογικών μειώσεων μέσα στη χρονιά.

Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για θετική πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, η ιδιαιτερότητα όμως των επόμενων μηνών ως προεκλογικής περιόδου «ψαλιδίζουν» την αισιοδοξία.

«Το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και ως τέτοια είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ξανά τόσο μεγάλο πλεόνασμα» εξηγούσε στο insider.gr κορυφαία πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχουν νέα θετικά μέτρα χωρίς οι Θεσμοί να ζητήσουν άμεσα ανταποδοτικές κινήσεις.

Ταυτόχρονα, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε πως το τρέχον πακέτο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ο οποίος θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της οικονομίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το 2020. Προσέθεσε όμως ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν το 2020 θα ψηφιστούν από νέα κυβέρνηση –ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα αυτή θα προέρχεται- γεγονός που σημαίνει ότι θα μιλάμε για εντελώς νέα δεδομένα. Εντούτοις, μέχρι να γίνει αυτό –δηλαδή να προκύψει νέα κυβέρνηση από βουλευτικές εκλογές- είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Τι σημαίνει για το χρόνο των εκλογών

Η εξέλιξη αυτή –όπως αναφέρουν στο insider.gr πολιτικοί αναλυτές- ενδεχομένως να επηρεάσει και τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ειδικά αν στο μυαλό του πρωθυπουργού αλλά και του οικονομικού επιτελείου ήταν η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου, είτε το Καλοκαίρι είτε από το βήμα της ΔΕΘ. Η αντίδραση των Θεσμών ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ή τουλάχιστον ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι αντίθετοι. Έτσι, η λογική όχι μόνο της ανακοίνωσης αλλά της άμεσης εφαρμογής ενός νέου πακέτου παροχών και ελαφρύνσεων το Φθινόπωρο –όπως έγινε πριν λίγες ημέρες- μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Με αυτό το δεδομένο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν αποκλείεται να «κερδίζει πόντους» το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο, όσο ακόμα είναι «νωπό» το τρέχον πακέτο παροχών, αφού βέβαια η κυβέρνησης εξετάσει το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Μήνυμα και στους επόμενους

Το «ευρω-φρένο» στις παροχές είναι ταυτόχρονα και σαφές μήνυμα και προς την επόμενη κυβέρνηση –όποια και αν είναι αυτή- για το πόσο στενά παραμένουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ουσιαστικά οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι “pacta sunt servanta” και ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος ήρθαν για να μείνουν. Αυτό σημαίνει ότι όποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές δεν θα έχει –τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- την ευχέρεια της διαπραγμάτευσης σε αυτό το μέτωπο και ουσιαστικά θα έχει σε μεγάλο βαθμό «δεμένα τα χέρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider