Χρυσοχοΐδης για κακοκαιρία: Όλοι οι φορείς σε «επαγρύπνηση, ετοιμότητα, συνεργασία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης για κακοκαιρία: Όλοι οι φορείς σε «επαγρύπνηση, ετοιμότητα, συνεργασία»

Στον συντονισμό κυρίως σε επίπεδο περιφερειών και στην επαγρύπνηση όλων των φορέων εστιάστηκε η σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, εν όψει του χιονιά που αναμένεται από το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Στην σημερινή σύσκεψη δόθηκε προτεραιότητα στην παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, από τους 13 Περιφερειάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και στους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη επίσης είναι το θέμα των εμβολιασμών, κυρίως των ηλικιωμένων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι δεν θα είναι εύκολο και ασφαλές να μετακινηθούν λόγω του χιονιά, κάτι που όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτό πάντως που συζητείται, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είναι η μεταφορά προγραμματισμένων εμβολιασμών κάποιες μέρες αργότερα, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται ότι θα επεκταθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε προς τους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη «Επαγρύπνηση - Ετοιμότητα - Συνεργασία», ενώ τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη τόνισε: «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό - ένα ιδιαιτέρα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο… Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται.

Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί́ σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κάνεις τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι επί ποδός για την διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας, αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία φορτηγών και κατέληξε: «Να είστε όλοι καλά, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει».

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνει επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider