«Επιχείρηση Ελευθερία»: Μετά τις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιχείρηση Ελευθερία»: Μετά τις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία

Το…εναρκτήριο λάκτισμα της «Επιχείρησης Ελευθερία» αναμένεται να δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας στην οδό Κηφισίας και θα συμμετάσχει σε προπαρασκευαστική σύσκεψη με την task force που έχει επιφορτιστεί με το τεράστιο project, τόσο του καθορισμού της χρονοσειράς του εμβολιασμού, όσο και της έγκαιρης διανομής σε όλες τις γωνιές της χώρας και της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας.

Λίγο μετά τις 10:00, ο πρωθυπουργός θα πάει στο πρότυπο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, όπου βρίσκονται πολλαπλά κέντρα επιχειρήσεων, αλλά και μια «αίθουσα πολέμου» για κάθε είδους έκτακτη ανάγκη, από την πανδημία, μέχρι φυσικές καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αναλυτική συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους στο project, ήτοι τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό του Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη, τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας και άνθρωπο που χειρίζεται το project του εμβολίου, Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το εμβολιαστικό σχέδιο στη χώρα στις δηλώσεις του, αν και πιο συγκεριμένες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται από τη Δευτέρα. Κατά πάσα πιθανότητα, στην ενημέρωση της Δευτέρας η κ. Θεοδωρίδου θα αναλύσει τη χρονοσειρά των εμβολιασμών στη χώρα, στην οποία έχει καταλήξει η Εθνική Επιτροπή, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους θα εξηγήσει τα πρακτικά του πράγματος, από το πώς θα γίνει η προμήθεια και η διανομή του εμβολίου ανά τη χώρα, αλλά και πώς θα τρέξει διαδικαστικά η εμβολιαστική διαδικασία.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πάντως, για έναρξη των εμβολιασμών μετά τις 27/12, εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί στις 21/12 επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του reader.gr. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το reader.gr, ήδη σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δηλώνονται συμμετοχές για τους πρώτους εμβολιασμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί στις 21/12, τότε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 27 του μήνα σε νοσοκομεία αιχμής της Αθήνας, όπως το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός, ενώ, ούτως ή άλλως, στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής και οι εργαζόμενοι και τρόφιμοι σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας, αρκετοί για τις 300.000 διπλές δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Από την κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς το εμβόλιο της Pfizer, του οποίου η μικρότερη προμήθεια οδήγησε σε μερικό ανασχεδιασμό της στρατηγικής. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι εντός Ιανουαρίου περιμένουμε καλά μαντάτα πρωτίστως από το εμβόλιο της Moderna, ενώ προς το τέλος του Ιανουαρίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, η Pfizer θα στείλει αρκετές περισσότεες δόσεις. Σημειωτέον, όσο θα προχωράμε στο νέο έτος, όλο και περισσότερα εμβόλια, για τα οποία η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες προαγοράς, θα εγκρίνονται και θα διοχετεύονται στα κράτη-μέλη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider