Σενάρια για εκ νέου παράταση του lockdown - Ημερομηνία «κλειδί» η 14η Δεκεμβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για εκ νέου παράταση του lockdown - Ημερομηνία «κλειδί» η 14η Δεκεμβρίου
Τα σενάρια για παράταση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας περιλαμβάνουν δύο ημερομηνίες, με τους λοιμωξιολόγους να τονίζουν πως ακόμα και μία εβδομάδα παραπάνω μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πλέον μία εκ νέου παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, καθώς όλα δείχνουν πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν παρουσίασαν την επιθυμητή ύφεση.

Το επικρατέστερο σενάριο της κυβέρνησης φαίνεται να περιλαμβάνει νέα παράταση ως τις 14 του μηνός. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που προτείνουν να συνεχιστούν τα μέτρα ως τις 21 Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την σταδιακή άρση του lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ζήτησε λίγη υπομονή ακόμη από τους πολίτες ενώ δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ήταν «ανεπίτρεπτο να χαλαρώσουμε και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα».

14 ή 21 Δεκεμβρίου;

Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας». Υπέρ της παράτασης του lockdown είναι και ο Νίκος Σύψας, ο οποίος θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης των περιοριστικών μέτρων την 14η Δεκεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος όμως «ψηφίζει» την 21η Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», δήλωσε σχετικά και ο καθηγητής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα για την γιορτή του Αγίου Ανδρέα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην Πάτρα λόγω του σημερινού εορτασμού του Αγίου Ανδρέα.

Στόχος του σχεδιασμού είναι να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού όπως αυτά στην Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.

Ήδη γύρω από τον μητροπολιτικό ναό της πόλης βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις που ενημερώνουν τους πιστούς για τα μέτρα που ισχύουν και που δεν επιτρέπουν την προσευχή μέσα αλλά και έξω από τον ναό.

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Στις 11:00 το πρωί συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

-Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, β) Κύρωση συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

-Παρουσίαση από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη του πλάνου μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού

-Εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για α) Πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ανανέωση θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που αφορά στην εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider