Γλωσσοπλάστης, γνωστός για τις φιλοσοφικές διαθέσεις και υπεύθυνος για ατάκες που άφησαν εποχή αλλά και προκάλεσαν ιστορικές πολιτικές διαμάχες και σφοδρότατη κριτική είναι μερικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος προτάθει σήμερα για την ανάληψη της προεδρίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Γεννημένος το 1947 στα Περιβόλια Ολυμπίας, σπούδασε Νομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνές Δίκαιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διεθνή Οικονομικά, σε Αθήνα, Νεβάδα, Χάγη, Στρασβούργο και Σάλτσμπουργκ. Έχει εκλεγεί 13 φορές βουλευτής, με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έως ότου τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2013, όταν καταψήφισε μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ όπου και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία.
Βουλευτής εκλέγεται για πρώτη φορά 1981 ενώ ήδη από το 1979 έχει γίνει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 - 1992), υφυπουργός Παιδείας (1992), υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Αποδήμου Ελληνισμού (1992 – 1993) και υπουργός Δημόσιας Τάξης, από το Φεβρουάριο του 2006, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Η θητεία του αυτή, στο Δημόσιας Τάξης, τον έκανε και στόχο σφοδρότατης κριτικής.
Αρκετά χρόνια πριν από αυτό όμως, ο κ. Πολύδωρας είχε προσπαθήσει να αποφορτίσει και την πιο «ηλεκτρισμένη» απόφαση με απρόβλεπτες ατάκες. Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν απολύθηκαν οι 8.000 εργαζόμενοι της ΕΑΣ. Ο κ. Πολύδωρας κλήθηκε τότε να αντιμετωπίσει δημοσιογράφους που έτρεφαν άγριες διαθέσεις. «Όταν χάνει τη δουλειά του ένας άνθρωπος η κυβέρνηση θρηνεί, αλλά εάν χαθεί η εθνική οικονομία θα θρηνήσουμε δέκα εκατομμύρια φορές», είχε πει τότε.
Το 1997 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή κι όπως αναμενόταν ηττήθηκε. Καταχειροκροτήθηκε όμως, όταν σχολίασε το αποτέλεσμα ως εξής: «Σας είπα ότι θέλω την καρδιά κι όχι την ψήφο σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς».
Σήμα κατατεθέν του υπήρξε ένα διάστημα και το «πλάσιμο» νέων λέξεων και όρων. Σε μία συνέντευξή του, όταν είχε ερωτηθεί για τον Κώστα Σημίτη που τότε έδινε τα πρώτα δείγματα γραφής του, ως πρωθυπουργός και ηγέτης του - «εκσυγχρονιστικού» πλέον- ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει: «αυτός είναι πιο Βρυξελλιώτης από εμάς που βάλαμε τη χώρα στην ΕΟΚ», είπε.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είχε αναφέρει ότι θεωρεί παιδιά του τους «πλινθορίπτες και τζαμοθρυμματιστές»- κατά κόσμον «μπαχαλάκηδες» σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, από εκείνο που «φωτογράφιζαν» τα γεγονότα των ημερών.
Σε εκείνη την γεμάτη ένταση περίοδο, το Νοέμβριο του 2006, κατέφθασε και το γνωστό επεισόδιο της «ζαρντινιέρας», στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρησιμοποίησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να αρνηθεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΣΡ. Με την αρωγή του Ίντερνετ, ένα βίντεο έγινε αδιάσειστος μάρτυρας απίστευτης βαναυσότητας - ξυλοδαρμού ενός κύπριου φοιτητή από αστυνομικούς. Παρότι ο κ. Πολύδωρας καταδίκασε τον ξυλοδαρμό, ο οποίος όπως αποδείχθηκε - στο νοσοκομείο- λίγο έλειψε να οδηγήσει το θύμα στο θάνατο, επικρίθηκε δριμύτατα για την απροθυμία του να δώσει αμέσως συνέχεια στο θέμα καθώς και για την ακόλουθη δήλωσή του: «Είναι παράξενο και άξιο απορίας πώς κάθε φορά έπειτα από μία μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας έρχεται κάποια κλωτσιά από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία». Ακόμη κι αν κάποιος έκρινε ως «επιτυχές» το γενικό έργο της Αστυνομίας εκείνη την περίοδο, μάλλον θα δυσκολευόταν πολύ να προσυπογράψει την εκτίμηση πως η υπόθεση της ζαρντινιέρας ήταν θέμα «κάποιας κλωτσιάς»...
Με αφορμή τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, ο Β. Πολύδωρας δέχθηκε έντονη κριτική και πάλι για τις δηλώσεις του, αναφέροντας αρχικά ότι πρόκειται για θεομηνία και πως η Ελλάδα οφείλει να το σεβαστεί, ενώ λίγους μήνες αργότερα έκανε λόγο για προσπάθεια ανατροπής του Κ. Καραμανλή και συνωμοσίες Τούρκικων συμφερόντων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.
Μετά τις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής με 232 ψήφους, ενώ μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητες διεργασίες στο πλέον βραχύβιο κοινοβούλιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (εναρκτήρια συνεδρίαση και ορκωμοσία βουλευτών στις 17 Μαΐου και διάλυση της Βουλής δύο μέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου).
Ο ίδιος αποφάσισε να διορίσει τη κόρη του σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, κίνηση για την οποία δέχθηκε έντονη κριτική παρόλο που νομικά ήταν έγκυρη. Με δηλώσεις του ο Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι δεν μετανιώνει για το διορισμό ενώ άσκησε κριτική όσους βουλευτές της ΝΔ τον κατηγόρησαν.
Τον Ιούλιο του 2013 χαρακτήρισε τη Τρόικα τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας, και κάλεσε τη Ν.Δ. να συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την οργή τόσο του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματός του Αντώνη Σαμαρά αλλά και της υπόλοιπης κυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδρά εξίσου έντονα.
Τον Νοέμβριο του 2013 κατηγόρησε τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τιμωρό των δύσμοιρων «νοικοκυραίων» και πως απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία αλά Λένιν.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2013 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματός του, κάτι που προκάλεσε έντονη αντίδραση στα ΜΜΕ λόγω του παρελθόντος του στη ΝΔ. Απ' την πλευρά της η ΝΔ σχολίασε επικριτικά την επιλογή του Πολύδωρα αναφέροντας ότι ο ίδιος ταυτίστηκε με τους οπαδούς της δραχμής, τους αντιευρωπαϊστές και λαϊκιστές.
Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι προχωράει στη δημιουργία νέου κόμματος και έκανε λόγο για συνασπισμό δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων, καλώντας τους Καμμένο, Ζώη, Καρατζαφέρη και Νικολόπουλο σε συνεργασία την οποία θα ηγούνταν ο ίδιος.
Στις 6 Φεβρουαρίου προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος με ονομασία «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» το οποίο και ηγείται ο ίδιος.