Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις τράπεζες: Να καλύψουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις τράπεζες: Να καλύψουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τες να πληρώσουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων και όχι να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ισχυρή παρέμβαση με αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τες να πληρώσουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων και όχι να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η «ενόχληση» του πρωθυπουργού για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες φάνηκε από την ιδιαίτερη αναφορά και την έμφαση που έδωσε στο θέμα των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές. «Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται».

Οι χρεώσεις που είναι στο στόχαστρο

Στη χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε λίστα με τις προμήθειες των τραπεζών, καλώντας τις τράπεζες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μείωσής τους. Πρόκειται για χρεώσεις σε απλές συναλλαγές, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Ειδικότερα, η συζήτηση για μείωση γίνεται στην:

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά: Επιδότηση 50% στην αύξηση της δόσης για ευάλωτους προτείνουν οι τράπεζες

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider