ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Γιατί πλήττεται η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Γιατί πλήττεται η Ελλάδα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε με ανάρτηση της στο Twitter η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε με ανάρτηση της στο Twitter η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση αναφέρεται πως «οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα φέρονται να είχαν εκφράσει από χθες τις επιφυλάξεις τους για τη φύση των κυρώσεων, καθώς η συμφωνία αναμένεται να επιδράσει αρνητικά σε χώρες με μεγάλο εμπορικό στόλο, σύμφωνα με το Bloomberg. Άλλωστε στο προσχέδιο γινόταν αναφορά σε μέτρα αντιστάθμισης των κυρώσεων, εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει «σημαντική απώλεια στον επιχειρηματικό τομέα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε ξεχωριστή ανάρτηση της έγραψε πως «καλωσορίζω την σημερινή συμφωνία των κρατών-μελών για το όγδοο πακέτο κυρώσεων. Κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τα ψευδοδημοψηφίσματα του Πούτιν, ούτε οποιαδήποτε προσάρτηση της Ουκρανίας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει».

Τα ονόματα και οι οργανισμοί που θα πληγούν από το νέο πακέτο κυρώσεων θα δημοσιευθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω εμπορικών πλοίων σε τρίτες χώρες, πέραν του πλαφόν που θα τεθεί στην τιμή του πετρελαίου. Το μέτρο ενδέχεται να επεκτείνει το εμπάργκο στην εισαγωγή αγαθών όπως προϊόντα χάλυβα, ξυλοπολτού, μηχανημάτων και οικιακών συσκευών, χημικών, πλαστικών, τσιγάρων κτλ. Επίσης προβλέπεται η απαγόρευσηςπαροχής υπηρεσιών πληροφορικής, μηχανικής και νομικής φύσεως σε ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με ξεχωριστό Tweet της τσεχικής προεδρίας.

Η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί μέσα στη μέρα, γεγονός που είχε καταστήσει σαφές και ο Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ήδη είχε διαρρεύσει από νωρίς το προσχέδιο της απόφασης για τις κυρώσεις, το οποίο θέτει τις νομικές βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κίνηση που είχε ήδη συμφωνηθεί στο G7. Αν και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το ύψος της τιμής ή το εύρος τιμών του μελλοντικού πλαφόν, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η απόφαση να έλθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ρώσοι λιποτάκτες δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως βίζα στη Γαλλία, λέει υφυπουργός

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider