Μητσοτάκης σε Κογκρέσο: «Δεν θα γίνει δεκτός ο ιστορικός αναθεωρητισμός» - Aυστηρά μηνύματα σε Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Κογκρέσο: «Δεν θα γίνει δεκτός ο ιστορικός αναθεωρητισμός» - Aυστηρά μηνύματα σε Τουρκία
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

«Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου», σημείωσε και προσέθεσε: «Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα». Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας».

Η Ουκρανία

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: «Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα» κάλεσε τους γερουσιαστές.

«Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα γίνονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.

Ωστόσο, υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός, ο ιστορικός αναθεωρητισμός και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνουν ανεκτά από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.

Η Κύπρος και η Τουρκία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου τόνισε πως εχθές στην συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν τέθηκε ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να γίνει ποτέ δεκτή μια λύση δύο κρατών.

Μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών, το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά δεν θα δεχτούμε καμία πρόκληση, ξεκαθάρισε, καλώντας να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και πρέπει να το λαμβάνετε υπόψη όταν παίρνετε αποφάσεις εξοπλισμών στην ΝΑ Μεσόγειο», παρότρυνε τους Αμερικανούς γερουσιαστές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ισχυρή Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας» σημείωσε και προσέθεσε:

«Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα», είπε και σημείωσε:

«Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα», είπε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι.

Υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο. H Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Κογκρέσο ο Κ. Μητσοτάκης - Συνάντηση με την Νάνσι Πελόζι

Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Ελλάδας

Μπάιντεν: Είχαμε καλές συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη - Η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της

gazzetta
gazzetta reader insider insider