Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας
«Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας​​​​​​​». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή του κατά την ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Τι ανέφερε για τα ενεργειακά, τα F-35 και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Η Ελλάδα επέστρεψε ξανά, έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή του κατά την ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα λεπτά μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, υπογραμμίζοντας -όπως και ο Τζο Μπάιντεν- το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον, οι οποίες «βρίσκονται στο απόγειό τους».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα απαντήσει απέναντι με παραδειγματικό τρόπο σε οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως «καμία πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει στη λύση των δύο κρατών», προσθέτοντας πως θα πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καλώντας τις ΗΠΑ να επιστρατεύσουν όλη την επιρροή τους προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

«Θα θέλαμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας»

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας όχι μόνο για εμάς αλλά και για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας

«Θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το F-35 αυτό το φανταστικό αεροπλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

«Την προηγούμενη Τρίτη κυρώσαμε τη νέα αμυντική μας συμφωνία και αυτή η νέα συνεργασία δεν αποτελείται μόνο από κάποια ναυτική συμφωνία, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη που ελπίζω να επισκεφτείτε. Η συμφωνία διατρανώνει και το άκρως σημαντικό μιας άλλης πόλης. Της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη γοργά θα μετατραπεί σε ένα κόμβο ενέργειας προς τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά για την Αλεξανδρούπολης ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου και για καθαρή ενέργεια.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. «Οι νέο ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές, δεν πρέπει να επιτύχουν στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους ηγέτες που ρέπουν προς τον αυταρχισμό ότι κάθε παραβίαση της κυριαρχίας μας θα αντιμετωπίζεται με ενωμένη φωνή.

Μπάιντεν: Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε το γεγονός η Ελλάδα αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στις φρικαλεότητες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειό τους.

Παράλληλα τόνισε πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να που "ΟΧΙ" στη βαρβαρότητα, "ΟΧΙ" στην απολυταρχία».

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση "ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ"», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη της δεξίωσης, πρώτος πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος τόνισε: «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία».

«Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά της η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία ανέφερε: «Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας: Η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Μητσοτάκης για NATO: Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας - Αντίθετος στα «παζάρια» της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider