Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»
«Σήμερα, η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πιο σημαντική από ποτέ», ανέφερε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τελευταία ενημέρωση 23.48

Στον Λευκό Οίκο έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του κουβέντες μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ τονίζοντας πως «είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας».

«Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για NATO: Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας - Αντίθετος στα «παζάρια» της Τουρκίας

Μητσοτάκης για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας: Η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα της γυρίσει μπούμερανγκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider