Προς φιάσκο οδεύει το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Ολυμπιακών Αγώνων από τις ΗΠΑ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς φιάσκο οδεύει το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Ολυμπιακών Αγώνων από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα μποϋκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, Ρωσία και Κίνα απαντούν με "μέτρα" που δεν εξαγγέλλουν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κρατάνε αποστάσεις από τον Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, λόγω των διερευνούμενων θηριωδιών της Κίνας για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Θυμίζουμε ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι σε μεγάλη σύγκρουση με την Κίνα για το θέμα των Ουιγούρων, μάλιστα έχουν υπάρξει έντονες κινήσεις ανάδειξης του προβλήματος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να μην στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους ή επίσημους εκπροσώπους στους Αγώνες, όμως θα στείλει κανονικά αθλητικούς εκπροσώπους να παραστούν στους αγώνες, όπως και χορηγούς. Άρα, η κίνηση αυτή από τις ΗΠΑ έχει περισσότερο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία, παρόλο που η σκληρή γλώσσα δεν λείπει σε κανέναν.

Οι κοντινοί σύμμαχοι δεν συμφωνούν

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κοντινοί, παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν συμφωνούν με την κίνηση αυτή και ζήτησαν… χρόνο για να σκεφτούν. Η Ιαπωνία, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε ωφεληθεί από τις κινήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε μέσω του πρωθυπουργού της χώρας, Φούμιο Κισίντα, ότι «θα σταθμίσει όλες τις επιλογές και θα εξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις πριν λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό της συμφέρον». Σα να μην έφτανε η απάντηση της Ιαπωνίας, ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι «βαθιά ταραγμένος» από τις εξελίξεις, αλλά θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τους υπόλοιπους συμμάχους του πριν αποφασίσει.

Εξετάζοντάς το από την πλευρά της πολιτική αποτελεσματικότητας, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν θέλουν να συνδεθούν με μια τόσο βεβιασμένη κίνηση, η οποία έρχεται μάλιστα μόλις έναν μήνα μετά την επίσημη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, στην οποία δεν αναφέρθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί. Επίσης, θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα γυρίσει επικοινωνιακά μπούμερανγκ και σκύβουν τεχνιέντως για να το αποφύγουν.

Ρωσία και Κίνα σε συντονισμένη αντεπίθεση

Η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση, σήμερα Τρίτη, επικρίνοντας την κίνηση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει οι αγώνες να είναι «ελεύθεροι από πολιτική». Η Κίνα με τη σειρά της είχε απειλήσει με «αντίμετρα» κατά της κίνησης των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένη, ενώ σχολίασε την κίνηση αυτή ως αποτέλεσμα «ιδεολογικής προκατάληψης», ενώ δήλωσε κι αυτή πως οι Αγώνες «δεν είναι ένα στάδιο για πολιτικά σόου και πολιτική χειραγώγηση».

Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ειλικρινείς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα βρίσκονταν στο επίκεντρο πολιτικών αντιθέσεων και χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές με πολιτικό πρόσημο, ενώ έγιναν και σημαντικά σοβαρότερα μποϋκοτάζ από αυτό που επιθυμούν να κάνουν οι ΗΠΑ.

Για την ιστορία, το πιο πολύπλοκο πολιτικό μποϋκοτάζ των Αγώνων έγινε στην μακρινή Αυστραλία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Για να αντιτεθούν στη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε την Ουγγαρία να συμμετάσχει κανονικά στους Αγώνες, «αδειάζοντας» τους υπόλοιπους.

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποσύρθηκε επειδή η Ταϊβάν πήρε άδεια να συμμετάσχει ως ξεχωριστή χώρα. Και, τέλος, η Αίγυπτος, το Ιράκ και ο Λίβανος απείχαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 λόγω της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ μετά την εισβολή Βρετανών-Ισραήλ-Γαλλίας στην Αίγυπτο για τον έλεγχο της διώρυγας.

Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και το οικονομικό αποτέλεσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χορηγοί και αθλητές χειμερινών αθλημάτων πιστεύουν ότι θα ξαναβάλουν στην ατζέντα τις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια ακόμα δεν έχουμε δει την εξέλιξη της Όμικρον και το τί θα σημάνει για τους Αγώνες, αλλά σε κάθε περίπτωση η κίνηση των ΗΠΑ αναμένεται να μην βρει πουθενά ένθερμους υποστηρικτές. Τέλος, αν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη στη σημερινή σύσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν για την Ουκρανία, δεν είναι απίθανό η απόφαση των ΗΠΑ να τροποποιηθεί ή να ατονίσει, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της έλλειψης στιβαρών συμμαχιών που έχουν πλέον οι ΗΠΑ μετά τη μεγάλη αποτυχία στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Οργή» Κίνας για το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider