Σταϊκούρας: Ανοικτό ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στήριξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ανοικτό ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στήριξης
Απόψε το βράδυ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ οι πόροι θα αποδοθούν από τις 10 Δεκεμβρίου.

Το περιθώριο για πρόσθετη στήριξη για την ακρίβεια ή την πανδημία φέτος άφησε ανοικτό ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ. Περιέγραψε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και είπε πως «παρακολουθούμε κάθε μήνα πως εξελίσσεται η ακρίβεια, πως εξελίσσονται τα δεδομένα στο υγειονομικό πεδίο και ανάλογα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε».

Ωστόσο εξήγησε πως αυτά τα μέτρα περιορίζουν άλλες δυνατότητες για ελαφρύνσεις. «Όσο συνεπώς αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού. Η τελική εικόνα του προυπολοιγισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες...»

Ο ΥΠΟΙΚ για το επίδομα θέρμανσης, επεσήμανε ότι «Την Πέμπτη ψηφίστηκε, την Παρασκευή πήρε ΦΕΚ η διάταξη με την οποία βρέθηκαν οι πόροι για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, σήμερα το πρωί υπογράφεται κοινή υπουργική απόφαση και ακολουθεί σήμερα το βράδυ, ευελπιστούμε αν δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να αποδοθούν οι πόροι στις 10 Δεκεμβρίου».

Για τις εκτιμήσεις που θέλουν στο 7% την ανάπτυξη ο υπουργός εξήγησε πως «Θα καταθέσουμε την Παρασκευή τον προϋπολογισμό. Η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι για έναν ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης πέριξ της περιοχής του 7%. Είχαμε εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1% και αυτό έρχεται περίπου στην περιοχή του 7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε 7,1%. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων σήμερα είναι γύρω στο 7,5%, όμως εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ο συνδυασμός της πανδημίας και της ακρίβειας κυρίως στο πεδίο της ενέργειας.

Για τον πληθωρισμό είπε πως το πρόβλημα είναι οξύτερο αλλά φαίνεται να είναι παροδικό. Η κυβέρνηση εξήγησε κινείται με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για τη μόνιμη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, με μέτρα στήριξης αλλά και με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% μαζί με «μια πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει plan B σε σχέση με την πανδημία, ο υπουργός απάντησε ότι «Πάντα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει plan B και plan C. Την τελευταία διετία και με τις απανωτές διαδοχικές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει πάντα θα πρέπει να έχουμε αυτό το μυαλό μας για αυτό και έχουμε επαρκή, ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και για πιθανές αναταράξεις στις αγορές».

«Δεν υπάρχει πιθανότητα lockdown από την κυβέρνηση. Ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε ταμειακά διαθέσιμα ισχυρά και έχουμε βασικό σενάριο και εναλλακτικά σενάρια για οποιαδήποτε κρίση μπορεί να εμφανιστεί σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και τα ταμειακά περιθώρια της χώρας» ανέφερε.

Ανέφερε πως τις πρώτες 11 μέρες του Νοεμβρίου τα έσοδα είναι 58 εκατομμύρια καλύτερα από τους στόχους. Επίσης επανέλαβε το ενδεχόμενο να παραταθούν οι πάγιες δαπάνες αν δεν εξαντληθεί το ποσό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές στα νοικοκυριά

Σταϊκούρας: Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ για την ισότητα των ατόμων με αναπηρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider