Moody's: Πότε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων μπορεί να προκαλέσει κατρακύλα στα χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Πότε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων μπορεί να προκαλέσει κατρακύλα στα χρηματιστήρια
Τη σχέση μεταξύ του selloff στα ομόλογα και της επίδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς εξετάζει σε ανάλυσή της η Moody's, χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα.

Τη σχέση μεταξύ του sell off στα ομόλογα και της επίδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς εξετάζει σε ανάλυσή της η Moody's, χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα.

Ο οίκος επιχειρεί ειδικότερα να αξιολογήσει πώς τα πήγαν οι αγορές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από το χαμηλό του Δεκεμβρίου του 2008 για το 10ετές. Με δεδομένο πως η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ήταν εν μέρει προϊόν των ευνοϊκών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη, η Moody's διαπιστώνει ότι τίτλοι «ευαίσθητοι» στα εταιρικά κέρδη, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων αποδίδουν καλύτερα σε περιόδους ανοδικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με όταν οι αποδόσεις τείνουν χαμηλότερα.

insider

Οι τέσσερις τελευταίες φορές που καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στον μηνιαίο μέσο όρο της απόδοσης του 10ετούς ήταν (i) το χαμηλό του Δεκεμβρίου 2008 στο 2,42% και το υψηλό του Απριλίου 2010 στο 3,85%, (ii) το χαμηλό του Οκτωβρίου 2010 στο 2,54% και το υψηλό του Φεβρουαρίου 2011 στο 3,58%, (iii) το χαμηλό του Ιουλίου 2012 στο 1,53% και το peak του Δεκεμβρίου 2013 στο 2,90%, και (iv) η πτώση του Ιουλίου 2016 στο 1,50% και η κλιμάκωση του Οκτωβρίου 2018 στο 3,15%. Πιο πρόσφατα, η απόδοση του δεκαετούς διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,62% τον Ιούλιο του 2020 κι έκτοτε έχει ανακάμψει στον μέσο όρο του 1,46% από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, το οποίο και θυμίζει το χαμηλότερο σημείο προ-πανδημίας, τον Ιούλιο 2016 στο 1,50%.

Σε αντίθεση με την πρόσφατη αντίδραση της αγοράς μετοχών στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι διάφορες τάσεις ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων, συνήθως συνοδεύονται από άνω του μέσου επιδόσεις για την αμερικανική αγορά μετοχών, σημειώνει η Moody's.

Οι 70 μήνες αλληλεπικαλυπτόμενων ανοδικών ράλι για τις ομολογιακές αποδόσεις του δεκαετούς από τον Δεκέμβριο του 2008, δείχνουν ως μέσο όρο και ως διάμεσο των μηνιαίων αυξήσεων της αξίας των αμερικανικών μετοχών, το 1,8% και 2,1% αντιστοίχως.  Αντιθέτως, οι 75 μήνες από τον Δεκέμβρη 2008 που συνέπιπταν με περιόδους πτωτικών τάσεων για τις μέσες μηνιαίες αποδόσεις του δεκαετούς αποκάλυψαν μικρότερες μηνιαίες αυξήσεις ύψους 0,5% στο μέσο όρο και 0,9% στη διάμεσο των μηνιαίων αλλαγών στην αμερικανική αγορά μετοχών.

Η αθροιστική ποσοστιαία αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής αγοράς μετοχών για κάθε μια από τις τέσσερις περιόδους ανόδου των κρατικών ομολογιακών αποδόσεων ήταν (i) 43% για την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο του 2010, (ii) 13,5% για την περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο 2011, (iii) 35% για την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβρη 2013, και (iv) 29% για την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο 2018. Παρά την πρόσφατη κατρακύλα της αγοράς, η χρηματιστηριακή αξία των αμερικανικών μετοχών αυξήθηκε 24,5% από τον μέσο όρο του Ιουλίου μέχρι τον σημερινό μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου.

Η ιστορία δείχνει πως οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις ενδέχεται να προκαλέσουν μια βαθιά και παρατεταμένη κατρακύλα της αμερικάνικης αγοράς μετοχών μόνο αν μια ραγδαία άνοδος του κόστους δανεισμού βυθίσει τα κέρδη. Προς το παρόν, η ευαισθησία των τιμών των μετοχών στις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ίσως να έχουν ενισχυθεί από τις ανησυχίες για πιθανή άνοδο στους φόρους και τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, θα είναι η αναμενόμενη αποφυγή μιας άτακτης συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών που θα αποτρέψει μια βαθιά και εκτεταμένη κατρακύλα στις τιμές των μετοχών.



 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider