UBS: 2+1 σενάρια για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: 2+1 σενάρια για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας
Για περιορισμένη πιθανότητα ενός νέου γύρου επιβολής περιοριστικών μέτρων (lockdown) διεθνώς κάνει λόγο η UBS.

Τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, στη σκιά των προσπαθειών επανεκκίνησης των οικονομιών μετά την πανδημία του κορονοϊού, παρακολουθεί και σχολιάζει η UBS σε νέα έκθεσή της.

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, όσο οι εβδομάδες θα περνούν, τόσο θα συνεχίζουν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί ανά τον κόσμο. Όσο τα μέτρα θα αίρονται, τόσο πιο γρήγορα δύναται η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει στην ανάκαμψη.

«Οι οικονομίες επανεκκινούν, αλλά ταυτόχρονα δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμούμε ότι είναι περιορισμένη η πιθανότητα για νέο γύρο επιβολής περιοριστικών μέτρων (lockdown) διεθνώς», προβλέπει η UBS.

Tα νέα σενάρια για τις διεθνείς αγορές

Θετικό σενάριο

Στο θετικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας δεν προβλέπεται σημαντική επανεμφάνιση του κορονοϊού, γεγονός που θα ανοίξει το έδαφος στην ανάκαμψη των οικονομιών. Στο εν λόγω σενάριο, οι οικονομίες του πλανήτη θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε προ κορονοϊού εποχές, ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί το εν λόγω σενάριο, η διασπορά του ιού θα πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, παρά την αύξηση της κινητικότητας διεθνώς.

Βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο της UBS προβλέπεται πως κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ διεθνώς μέχρι τα τέλη του 2020. Ανάπτυξη εμβολίου δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2021, αλλά όσο θα ισχυροποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τα συστήματα υγείας, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Εάν το εν λόγω σενάριο υλοποιηθεί, τόσο πιο εφικτή θα είναι η επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε βιώσιμη ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η κοινωνική δραστηριότητα αναμένεται να αποκατασταθεί – και να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα – στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αρνητικό σενάριο

Στο αρνητικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας προβλέπεται η επιβολή νέου γύρου περιοριστικών μέτρων σε αρκετές οικονομίες του πλανήτη, υπό το βάρος αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2021, ενώ η επιστροφή της κοινωνικής δραστηριότητας στα προ πανδημίας επίπεδα τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider