Άνοιξε η πλατφόρμα για την τροποποίηση των φορολογικών δηλώσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η πλατφόρμα για την τροποποίηση των φορολογικών δηλώσεων
Οι εκ των υστέρων διορθώσεις θα γίνονται έως τις 29 Ιουλίου, ημερομηνία που εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει έχουν περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε χθες σε λειτουργία την εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι εκ των υστέρων διορθώσεις θα γίνονται έως τις 29 Ιουλίου, ημερομηνία που εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη φορολογική διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Αν υποβάλει την τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Έως τις 29 Ιουλίου οι τροποποιητικές δηλώσεις

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα, έως τις 29 Ιουλίου ο φορολογούμενος αποφεύγει πρόστιμα, που ξεκινούν από 100 και φθάνουν έως και τα 500 ευρώ. Εφόσον οι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και στη συνέχεια υποβάλουν την τροποποιητική, τότε στην περίπτωση αυτή η εφορία επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα.

Και στις δύο περιπτώσεις – εκπρόθεσμης και εμπρόθεσμης υποβολής- η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Απλά όσες τροποποιητικές υποβληθούν μετά τις 29 Ιουλίου θα επιβαρυνθούν και με το προαναφερόμενο πρόστιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider