Μείωση της προκαταβολής φόρου έως 50% μόνο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση της προκαταβολής φόρου έως 50% μόνο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση θα έχουν το δικαίωμα για μείωση της προκαταβολής φόρου έως 50%.

Μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών κατά 30%-50% εξετάζει η κυβέρνηση.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν πως θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογουμένους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.

Ωστόσο, η μείωση της προκαταβολής φόρου δεν θα αγγίζει όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή δεν θα είναι δηλαδή οριζόντια, αλλά θα αφορά μόνο στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχουν μείωση τζίρου.

Στη βάση αυτή τοσχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των φετινών φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές από τον εγκλεισμό είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

-Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Ολες οι επιχειρήσεις και όλοι οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου πάνω από ένα ποσοστό θα κερδίζουν την ίδια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου.

-Το κούρεμα στην προκαταβολή φόρου εξετάζεται να είναι της τάξεως του 30%-50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί το «κλειδί» με το οποίο θα κλειδώσει η μείωση του συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος την οποία θα δουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα εκκαθαριστικά σημειώματα των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ενώ η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider