Γιατί οι εισηγμένες θα αναγκαστούν να αλλάξουν ελεγκτική εταιρεία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι εισηγμένες θα αναγκαστούν να αλλάξουν ελεγκτική εταιρεία
Τι αναφέρει οδηγία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.

Στην αλλαγή ορκωτών ελεγκτών αλλά και ελεγκτικών εταιρειών θα αναγκαστούν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα πολλές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στους σχετικούς κανονισμούς.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 5 του ν.3148/2003 όπως ισχύει, τα άρθρα 17 και 41 του Κανονισμού ΕΕ 537/2014 και το άρθρο 52 του ν.4449/2017, τα οποία περιέχουν τις διατάξεις αναφορικά με τη μέγιστη διάρκεια της ανάθεσης του υποχρεωτικού ελέγχου των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, εξέδωσε σχετική οδηγία.

Η οδηγία απευθύνεται σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες, επιτροπές ελέγχου, όργανα εποπτείας, επαγγελματικούς φορείς, οντότητες δημοσίου συμφέροντος και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στην οδηγία, παρέχονται μεταξύ άλλων, παραδείγματα για τον υπολογισμό της μέγιστης διάρκειας (maximum duration) της ανάθεσης ελέγχου, της εναλλαγής (rotation) των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών καθώς και της περιόδου κατά την οποία οι ανωτέρω δεν μπορούν να αναλάβουν τον συγκεκριμένο έλεγχο (cooling off period) στις οντότητες δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider