Αναδρομικά συνταξιούχων: «Όχι» στην επιστροφή των επικουρικών συντάξεων και των κομμένων Δώρων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: «Όχι» στην επιστροφή των επικουρικών συντάξεων και των κομμένων Δώρων
Η πολιτική απόφαση είχε και δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές ή τα «κομμένα» Δώρα. 

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, μπαίνει τέλος στην αγωνία 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς ορίζεται πως τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους -και όχι μόνο στους 250.000 που είχαν υποβάλλει αγωγές- με μια εφάπαξ καταβολή, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η πολιτική απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών είχε και δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς αφορούσε στο επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές ή τα «κομμένα» Δώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα εισπράξει πολύ λιγότερα ή και καθόλου αναδρομικά, αφού ο λογαριασµός φαίνεται πως υποχωρεί από τα 3 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, σε 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στα μισά...

Οι ευνοημένοι

Ευνοημένοι θα είναι οι υψηλοσυνταξιούχοι και όσοι είχαν διπλές συντάξεις, καθώς έχουν λαμβάνειν από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, ενώ οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι αγρότες.

Υπολογίζεται πως περίπου 1 δισ.ευρώ είναι το κόστος επιστροφής των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και 500-600 εκατ. ευρώ για τα «κομμένα» δώρα.

Έτσι συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, που έχασαν τα δώρα και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική του σύνταξη, δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ή αν λάβουν δεν θα υπερβαίνουν τα 100-200 ευρώ.

Ειδικά για όσους προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και οι επιστροφές τους θα προέρχονταν μόνο από τα «κομμένα» δώρα, τώρα θα μείνουν εκτός αναδρομικών.

Δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί του ΙΚΑ με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί Δημοσίου κ.α.) θα λάβουν αναδρομικά που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ έκαστος.

Μητσοτάκης: Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη δαπάνη «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου». Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων τέτοιου είδους.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις. Θέλω να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω πως η ενίσχυση με το 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ ποσό, αποτελεί μια πολιτική επιλογή. Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους, επόμενες γενιές και σύνολο κοινωνίας που αντιμετωπίζει τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις» ανέφερε.

Όπως τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς «κούρεμα». Πάντως, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας», τονίζουν.

«Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής», επισημαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider