Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξετάζεται η επιστροφή τους σε ετήσιες δόσεις, πριν τα Χριστούγεννα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξετάζεται η επιστροφή τους σε ετήσιες δόσεις, πριν τα Χριστούγεννα
Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ετήσιες δόσεις, που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σαν ένα άτυπο «κοινωνικό μέρισμα».

Με τη μορφή «Δώρου Χριστουγέννων» σε έως 5 δόσεις, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά οε όλους τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αφορούν το 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους μελετάται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών τους (από 660 έως 1.000 ευρώ) που αφορούν κυρίως τα κομμένα δώρα.

Για αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, για να µην προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασµός. Για ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ για μικρότερα ποσά η καταβολή θα είναι σε μία ή δύο δόσεις.

Η πολιτικά απόφαση για τον τρόπο και τον χρόνο επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους τους θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θα αφορά όλους όσους είχαν βγει στη σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016, ανεξάρτητα αν είχαν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των πρώην υπαλλήλων στο Δημόσιο, προκειμένου να καθορίσει το συνολικό κόστος των επιστροφών και τον τρόπο εξόφλησή τους.

Η απόφαση του Ελεγκτικού αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού, αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου και τους ένστολους (περίπου 600.000) και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν θα διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του ΣτΕ.

Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ετήσιες δόσεις, που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σαν ένα άτυπο «κοινωνικό μέρισμα».

Το σενάριο που φαίνεται να εγκαταλείπεται προς το παρόν, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, είναι εκείνο της αποπληρωµής των αναδροµικών εφάπαξ σε μία δόση, για όσους το επιθυμούν, αλλά µε «κούρεμα» έως και 20% στο ποσό.

Ολόκληρο το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την καταβολή των αναδρομικών θα βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό. Έτσι κι αλλιώς το 2020 θα "κλείσει" με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 4,5% ή 7% λόγω κορονοϊού. Οπότε θεωρείται προτιμότερη η καταγραφή μιας θεαματικής δημοσιονομικής ανάκαμψης το 2021, με επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά να επιδιωχθεί η συγκράτηση της ζημιάς στον φετινό προϋπολογισμό.

Η κλίμακα των επιστροφών

Τα μικρότερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα (με την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ οι απώλειες ήταν 660 ευρώ το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσά που μπορεί να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ προέρχονται από τους υψηλοσυνταξιούχους και εκείνους που λάμβαναν περισσότερες από δυο συντάξεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ και τράπεζες θα λάβουν μεγάλα ποσά επιστροφής, ενώ στη μεσαία περιοχή βρίσκονται οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 750 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του ήταν 1.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 1.350 ευρώ. Τέλος με σύνταξη 1.500 ευρώ τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 2.300 ευρώ.

Συνταξιούχος ειδικών ταμείων με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ θα εισπράξει επιστροφή 2.150 ευρώ, ενώ με 2.500 ευρώ δικαιούται αναδρομικά ύψους 5.000 ευρώ.

Τέλος συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 4.500 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του είναι μικρότερη στα 1.500 ευρώ τα αναδρομικά υπολογίζονται σε περίπου 2..700 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider