Τι βλέπει η Goldman Sachs για τους «Big 4» της Ευρωζώνης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι βλέπει η Goldman Sachs για τους «Big 4» της Ευρωζώνης
Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αμερικανικής τράπεζας έρχεται μετά την επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών, και της αναζωπύρωσης της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Εξασθενεί η αρχική οικονομική δυναμική που καταγράφηκε από τον Μάιο έως τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, η Goldman Sachs, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το δ' τρίμηνο του 2020 και το α' του 2021.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, παρότι στο γ' τρίμηνο η Ευρωζώνη βρίσκεται στην «τροχιά» μιας απότομης ανάκαμψης 8,5%, στο δ' τρίμηνο η Goldman Sachs αναμένει «αναιμική» ανάπτυξη 2,2% (1,4% δηλαδή χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή της) και 1,6% (0,3% χαμηλότερη) για το α' τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, δεδομένου του μεγαλύτερου εύρους για την ανακάλυψη ενός εμβολίου έως τα μέσα του 2021, η GS βελτιώνει τις προβλέψεις της για το β' τρίμηνο του 2021 έως και το τέλος του έτους.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αμερικανικής τράπεζας έρχεται μετά την επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών έναντι του βιομηχανικού τομέα που συνεχίζει να ανακάμπτει από το πρώτο κύμα, και της αναζωπύρωσης της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο. Τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει πλέον τα υψηλά του Απριλίου στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ο δείκτης R (δείκτης μεταδοτικότητας) δεν έχει φτάσει ακόμη στο «peak». Ως αποτέλεσμα, αυτού η Γαλλία και η Ισπανία έλαβαν πρόσθετα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, που έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα στη Γερμανία και στην Ιταλία ενώ τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές παραμένουν σημαντικά πιο κάτω από τα υψηλά του Απριλίου οι νέες λοιμώξεις συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

«Καλύτερα» η Γερμανία - «Μένει πίσω» Ισπανία και Γαλλία

insider

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η Γερμανία θα αποφύγει τα χειρότερα (5,3% ύφεση έναντι 7,9% στην Ευρωζώνη) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης καθώς έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία, ενώ και η βιομηχανία της θα συνεχίσει να «επουλώνει» τις πληγές της από την εφαρμογή των μέτρων του lockdown. Για την Ιταλία η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη δεδομένης της περιορισμένης αύξησης των κρουσμάτων μέχρι στιγμής, των στενών εμπορικών σχέσεων με τη Γερμανία και του μικρού κινδύνου για βραχυπρόθεσμες πολιτικές εντάσεις. Αντίθετα το βραχυπρόθεσμο «προφίλ» ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί στην Ισπανία (μεγαλύτερη ύφεση από την Ιταλία σημειώνει η GS, ως σημαντική πτυχή της αναθεώρησής της) και στη Γαλλία, «τραβώντας» ουσιαστικά ολόκληρη την Ευρωζώνη προς χειρότερες οικονομικές προοπτικές.

Ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν υψηλότερες σε σύγκριση με τις προοπτικές για το 2021 σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι ότι η Ευρώπη διατηρεί εν τέλει μια καλή θέση ώστε να συγκρατήσει την πανδημία -παρά την νέα αύξηση κρουσμάτων- με ένα περιορισμένο οικονομικό κόστος. Τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηλείας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος ενώ και η πιθανότητα να επαναληφθούν τα καθολικά lockdown απομακρύνεται. Παράλληλα η Goldman Sachs αναμένει ότι τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών έως το τέλος του έτους, με τη μαζική διανομή σε ολόκληρη την Ευρώπη να ξεκινά από τα μέσα του 2021, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του 2021.

Δημοσιονομική και νομισματική στήριξη και το 2021

insider



Στο δημοσιονομικό σκέλος η Goldman Sachs επισημαίνει πως τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της εργασίας θα πρέπει να επεκταθούν και το 2021. Ευρύτερα η GS αναμένει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε μια περιοχή της τάξης του 1½% του ΑΕΠ το 2021, πάνω από τους αυτόματους σταθεροποιητές και τα διάφορα προγράμματα «γέφυρα». Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ έχει δείξει δείγμα ανησυχίας σχετικά με τις προοπτικές υποπληθωρισμού, όπως σημειώνει η Goldman Sachs ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετες αγορές assets (περιουσιακών στοιχείων) διευρύνοντας το έκτακτο QE (Ποσοτική Χαλάρωση) το Δεκέμβριο μέσω της επέκτασης του προγράμματος πανδημίας (PEPP) έως τα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider