Πώς ωριμάζει το mega τουριστικό – οικιστικό project «Elounda Hills» των 500 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ωριμάζει το mega τουριστικό – οικιστικό project «Elounda Hills» των 500 εκατ. ευρώ
Σε διαδικασία και φάσης ωρίμανσης έχει περάσει η επένδυση με πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα, του ομίλου Mirum στην Κρήτη, σε συνολική έκταση 560 στρεμμάτων. Πότε αναμένονται έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Σε διαδικασία και στάδιο ωρίμανσης έχει περάσει το μεγάλο project ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ «Elounda Hills», με πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα, του ομίλου Mirum στην Κρήτη, επένδυση που προωθείται ως στρατηγική επένδυση με βάση το νόμο fast track.

Πάντως, ορόσημο για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών είναι η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί το καλοκαίρι και στη συνέχεια η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση.

Το έργο καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 560 στρεμμάτων με περίπου 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί 2027, ενώ έως το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί σημαντικό του μέρος.

Το project

Κεντρικό στοιχείο του project είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και branded κατοικίες, υπό την ομπρέλα και με τη συνεργασία του Luxury Hotel brand «One Ηotels», ως operator. Για αυτό και η εμπορική ονομασία θα είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills.

Θα περιλαμβάνει επίσης μια οικιστική κοινότητα, μαρίνα 64 θέσεων (θα φιλοξενεί σούπερ γιοτ καθώς και μικρότερα σκάφη), ιδιωτικές παραλίες, κλαμπ, εστιατόρια, παρεκκλήσι, πάρκο, βοτανικό κήπο και άλλες υποδομές και ανέσεις που μαζί θα συνθέσουν ένα θέρετρο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, μια ειδυλλιακή πολιτεία που θα κατοικείται όλο το χρόνο, με περιόδους αιχμής εκείνη του Μαΐου - Οκτωβρίου.

Όσοι κάτοικοι διαθέτουν σκάφος ή ιστιοπλοϊκό και λατρεύουν τη θάλασσα, θα μπορούν να επωφεληθούν από την υπερσύγχρονη μαρίνα 64 θέσεων, με τις ανώτατου επιπέδου προδιαγραφές που θα διαθέτει. Η διαχείρισή της θα γίνεται από την κορυφαία εταιρεία του είδους στον κόσμο, Camper & Nicholson, θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο, yacht club, τραπεζαρία και αγκυροβόλιο για σκάφη που εκτείνονται έως και τα 70 μέτρα.

Τουρισμός και κατοικίες

Ειδικότερα, η πρώτη φάση του χαρακτηρίζεται κομβική από τους δημιουργούς του και περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μαρίνα. Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες και 80 non branded διαμερίσματα και πρόσθετες υποδομές.

Η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 64 σκάφη (σούπερ γιοτ έως και 70 μέτρα και μικρότερα). Είναι επένδυση 25 εκατ. και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής (εταιρεία Λατομική). Η διαχείρισή της θα ανατεθεί στη Camper & Nicholson (ιστορικό, ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting). Μεταξύ άλλων θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων και yacht club.

Η εμπορική ονομασία του έργου είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills καθώς η Mirum συνεργάζεται με το Luxury Hotel brand «One Ηotels» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο ηλεκτρικά οχήματα θα επιτρέπονται εντός του Elounda Hills. Για τα άλλα οχήματα θα υπάρχει βολικός υπόγειος χώρος στάθμευσης στην είσοδο. Για να είναι δυνατή η εύκολη μετακίνηση, θα υπάρχουν συχνά δωρεάν δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία, μαζί με ένα διακριτό δίκτυο ανελκυστήρων μέσα στους χαρακτηριστικούς κρητικούς ανεμόμυλους.

Οι τιμές πώλησης

Οι τιμές πώλησης των branded κατοικιών ξεκινούν από περίπου 1,5 εκατ. και μπορεί να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπαν χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες και ο διευθύνων σύμβουλος του Mirum Group, Άγγελος Αγγελιδάκης, η τιμή πώλησης ανά τ.μ. θα κινείται μεταξύ 5.000 και 7.000 χιλ. ευρώ. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 140.000 τ.μ. Το project Elounda Hills θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια τραπεζικό δανεισμό (της τάξεως των 150 εκατ.) και τα έσοδα από τις προπωλήσεις κατοικιών.

Ο Όμιλος Mirum

Ο Όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία Vitaliy Borisov γεννημένο στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, με δραστηριότητα στη Ρωσία (στον τομέα του premium real estate).

Στα έργα του που έχουν προχωρήσει στην Κρήτη περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στην Ελούντα, παραθαλάσσιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, απέναντι από τη Σπιναλόγκα και το boutique ξενοδοχείο Island Concept, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη είναι 150 εκατ. ευρώ.

O Vitaly Borisov και η Mirum έχουν συγκεντρώσει κορυφαίους αρχιτέκτονες και interior designers από όλον τον κόσμο, ειδικούς του real estate, μηχανικούς, τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες, brands και συμβούλους επιχειρήσεων ώστε να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες, βασισμένες σε βέλτιστες πρακτικές από όλον όλο τον κόσμο, και να δημιουργήσουν εξατομικευμένες εμπειρίες.

Ενδεικτικά, ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Ο Raul Leal, διευθύνων σύμβουλος της SH Hotels & Resorts και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Virgin Hotels για 10 χρόνια, o διάσημος designer Paolo Ferrari, γνωστός και από τη συνεργασία του με 4 Seasons, Raffles, Viceroy, LVMH, η Ισλανδή αρχιτέκτονας Gulla Jonsdottir, που έχει αποκληθεί και «η επόμενη Ζάχα Χαντίντ» με εντυπωσιακά έργα σε όλον τον κόσμο, οι καταξιωμένοι Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Σαμαράς (Alexandros C. Samaras & Associates), Θοδωρής Μακρίδης (studio Makridis Associates), τα αρχιτεκτονικά γραφεία K-Studio, A2 Architects, Lakruz Atelier, Block 722, Omniview, o Chris Graham, Managing Director της Graham Associates, ο Stephan lambaneva, σύμβουλος Αειφορείας και Καινοτομίας, και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς δημοπράτηση το ΣΔΙΤ ύδρευσης της Κέρκυρας των 206 εκατ. ευρώ

«Κλείδωσε» χρηματοδότηση έως 402 εκατ. ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο «Ιωάννινα – Κακκαβιά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider