Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς
Χωρίς αλλαγές στην παραγωγή, με ερωτηματικό το τι θα ακολουθήσει στην Κίνα και με τις νέες κυρώσεις από ΕΕ στην Ρωσία από αύριο, η αβεβαιότητα κορυφώνεται στις αγορές. 

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+, λίγο πολύ δεν ξέφυγε από τα αναμενόμενα. Παρέμεινε στις προηγούμενες αποφάσεις του (μείωση παραγωγής κατά δύο εκατ. βαρέλια) χωρίς αλλαγές στο πλαφόν παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά η αγορά ενέργειας την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των αγορών όσο και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Και αυτό γιατί από την μία πλευρά οι επενδυτές θα αντιδράσουν μετά την απόφαση της διατήρησης του πλαφόν παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ που θα αξιολογηθεί σε συνάρτηση με τον αντίκτυπο της εφαρμογής των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις αγορές των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας.

Αλλά και σε ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών από το G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο.

Από την άλλη πλευρά όμως οι αντιδράσεις των επενδυτών στην αγορά του μαύρου χρυσού θα βρεθούν επιπλέον σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας από τις συνέπειες των αποφάσεων της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά την χαλάρωση της zero covid πολιτικής που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με χαλάρωση των μέτρων σε δεκάδες πόλεις της Κίνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς ενέργειας οι συνέπειες που μπορούν να αναδυθούν είναι προς δύο κατευθύνσεις.

Αν η χαλάρωση οδηγήσει σε μία νέα παράλυση της παραγωγής, λόγω έκρυθμης αύξησης των κρουσμάτων, η συρρίκνωση της ζήτησης για πετρέλαιο θα είναι αισθητή σε πλανητική κλίμακα και θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο πιέσεων για τον «μαύρο χρυσό».

Αντίθετα αν η «χαλάρωση» των μέτρων στην Κίνα δεν καταλήξει σε νέα νέο κύμα κρουσμάτων και νέα περιοριστικά μέτρα στην παραγωγική διαδικασία, η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί επηρεάζοντας τις τιμές σε ανοδική τάση.

Όσο δε αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων από αύριο 5 Δεκέμβρη στην δια θαλάσσης τροφοδοσία του ρωσικού πετρελαίου και τα νέα όρια τιμών, οι εκτιμήσεις της αγοράς δεν φαίνεται να δίνουν πολύ μεγάλο βάρος σχετικά με την επίδρασή τους στην διαμόρφωση της ζήτησης και των τιμών…

Σε κάθε περίπτωση όμως η αβεβαιότητα από αύριο αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς η είσοδος του χειμώνα, έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις γεωπολιτικές συνέπειες πάνω στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider